Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Aby se nerozkvášelo

Při debatách s vinaři o zacházení s plničkami, filtry a vinařskou technikou vždy dojde na to, jak správně tyto přístroje udržovat, čistit a následně zakonzervovat. Je nutné dodržet správný postup, vždyť příptavky k tomu určené - Divosan 124 a Divos 2 jsou jako dvousložkové lepidlo. Jeden bez druhého nemají smysl. 

Po naplnění plničkou (v našem případě se jedná o plničku značky Enolmaticmůže někdy nastat, že víno se rozkvasí, nebo zakalí, i když byly před lahvováním učiněny všechny potřebné kroky k zamezení tohoto problému. Ať už zvýšením síry na 50 mg, zejména u vín sladších, nebo důsledné odbourání bílkovin, či předfiltrace sterilním deskovým filtrem. Vína se i přes tyto zásahy po čase „pohnuly“ a to i v poměrně chladných skladech.

Problém je ve špatné přípravě plničky a všech jejích dílů před i po samotné filtraci. V našem vinařství skončily tyto průšvihy až po důsledném dodržovaní technologie dezinfekce a pročištění špičkovými přípravky k tomu určenými. Na renovaci svíčky a kompletní dezinfekci celého systému jsem začal používat řadu přípravků DIVOS. 

Před dezinfekcí zapojím dohromady celý systém plničky, včetně hadic, plnící jehly i filtrace. Celou soustavu propláchnu alespoň 20 litry vlažné vody. Pak si do čistého vědra nachystám roztok teplé vody s Divosem 124 a roztokem naplním a projedu puštěnou soustavu plničky včetně filtru, tu pak vypnu a nechám přípravek účinkovat minimálně 30 minut při teplotě asi 40oC . Divos 124 pracuje na bázi kyseliny perooctové, který rozpustí v soustavě všechny usazené bílkoviny, nečistoty a bakterie, a uvede je do pohybu.

Následně celý systém propláchnu vlažnou vodou a nachystám si roztok Divosu 2. Tento přípravek je silně zásaditý. Rozpuštěné nečistoty neutralizuje a vypláchne pryč. Při teplotě 20-30 Co po dobu 30 min jej znovu nechám projet a účinkovat v plničce.

Pak znovu vše důkladně propláchněte vlažnou vodou a můžete začít lahvovat. Prvních pár lahví ale vylijte, než se filtr důkladně zasytí jen vínem.

Po ukončení lahvování celou soustavu opět důkladně propláchněte vodou a znovu sanitujte roztokem vody a DIVOSU 124, poté proplach čistou vodou a následně Divosu 2, tentokrát po dobu 15 min.

Důležité je i uložení svíčky filtru. Aby si zachoval antibakteriální vlastnosti, je nutné, aby byl tzv. naložen v lihovém roztoku. Můžete použít třeba silnější vínovici, nebo na tento úkon speciálně vyvinutý přípravek SU 392, vyrobený na bázi alkoholu a kyseliny mléčné. Na uložení filtrů máme v prodejně speciální dózy. V nich a náplni je filtr spolehlivě chráněn až do příštího použití.   

Zdá se to být detail, důkladně ošetřit plnící zařízení, ale na detailech záleží víc, než si myslíme. Je potom škoda zbytečné práce, lahví, etiket atd., pokud se víno za pár týdnů znehodnotí.

A to nemluvím o ztrátě dobrého jména u zákazníků. O hodinu delší příprava se tady rozhodně vyplatí.

Řadu cenově dostupných tekutých přípravků DIVOS, včetně Diverspray, vhodného na běžnou dezinfekci vinařského provozu, navíc v balení 1 kg, nabízí Vinařský dům Kopeček jako jediný v oblasti. 

Rovněž podle výrobců filtrů jsou koncentráty a výrobky řady Divos opravdu nejspolehlivější pro čištění a dezinfekci plniček i techniky používané ve vinařství.

I když se celý proces tváří velmi složitě, opak je pravdou. Zjednodušeně řečeno, Divos 124 rozpustí a uvolní všechny nečistoty v systému plničky a filtru. Uvolní, ale neodstraní. Proto jej můsíte vypláchnout vodou a následně použít Divos 2, který svou agresivní kyselostí všechny nečistoty vypláchne ven. Divos 2 a Divos 124 jsou jako dvousložkové lepidlo. Bez sebe prostě nefungují.

Pokud si se sanitací nejste jisti, zeptejte se nás, máme s tím bohaté zkušenosti. A opravdu ji nepodceňujte!

Související produkty

Plnička lahví ENOLMATIC vakuová

7 099 Kč
Poloautomatická vakuová plnička především pro menší a střední vinaře. Stáčení do láhví je velice pohodlné a rychlé. Dokáže naplnit 250-300 láhví za hodinu.
+ -
ks
skladem

Diverspray 1 kg

99 Kč
Čistíci prostředek
u dodavatele - na dotaz

Divos 124 1 kg

169 Kč
Alkalický čistící prostředek
+ -
ks
pouze osobní odběr

Divos 2

159 Kč
Desinfekční přípravek
u dodavatele - na dotaz

Divosan Forte 1 kg

169 Kč
Desinfekční prostředek
+ -
ks
pouze osobní odběr

Filtrační svíčka ENOL 0,2 mikronu

1 649 Kč
Filtrační svíčka zadržuje bakterie a je zárukou mikrobiologické čistoty vína před lahvováním. Jde o ultra jemnou filtraci (0,25 mikronu), vhodnou pro bílá vína.
+ -
ks
skladem

Filtrační svíčka ENOL 0,5 mikronu

1 599 Kč
Filtrační svíčka zadržuje bakterie a je zárukou mikrobiologické čistoty vína před lahvováním. Jde o jemnou filtraci (0,5 mikronu), vhodnou především pro červená vína.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg
 TOP PRODUKT
89 Kč
Tekutá síra 15 % (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku