Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Jaro

Vína chtějí ze sklepa

Kategorie: Jaro

Je čas nabídnout vína ročníku 2017 v plné míře svým zákazníků, přátelům či rodině. A pokud jste se právě rozhodli vína lahvovat, je dobré si zopakovat několik základních podmínek, které musíte před uložením vína do lahví splnit proto, aby jste eliminovali budoucí možné problémy s tímto vínem.

Co proti žravému hmyzu

Kategorie: Jaro

Letos jsme přišli o jaro. Z chladného března jsme spadli do letního dubna a v květnu, zdá se, bude léto pokračovat. Pro naše vinice, sady a zahrádky to je opět stresová a ne zcela běžná situace. Navíc nedostatek vláhy, který už je téměř běžný, nepřidá rychle se rozvíjejícím rostlinkám na pohodě.

Vinice nám napovídá

Kategorie: Jaro

V tuto dobu provádí nejen vinohradníci, ale také zemědělci a zahrádkáři jarní hnojení. Zejména hnojení vinice je velmi specifická záležitost. Jak jsem se na těchto stránkách již několikrát zmínil, nelze nasypat do vinice jakékoliv hnojivo, které se vám podaří levně sehnat. Pokud nemáte provedený základní laboratorní rozbor půdy, dá se i podle listů přibližně určit, co révě chybí.

Jarní ošetření rostlin

Kategorie: Jaro

Zdá se, že zima už krajině nevládne a je zapotřebí se už pomalu rozmýšlet, jak budeme letos zasahovat ve vinicích, čím a jak provést jarní postřik. Pravdou je, že se rok od roku snižuje pestrost v nabídce postřiků obecně a u jarních to platí dvojnásob. Proč to tak je, bychom se měli asi spíš zeptat v antimonopolním úřadu. Doporučoval bych začít Sulkou. A to nejen ve vinohradnictví, ale také v sadařství.

Že by jaro? Aneb jak pomoci půdě.

Kategorie: Jaro

Bude jaro! A konečně to tak i vypadá. Jsou jarní rituály, co se stále opakují. Mezi ně patří pomoci půdě v její síle, tedy přihnojování. A protože se jedná o poměrně známý cyklus, soustředím se dnes jen na základní informace a ceny hnojiv.

Filtrace a její zásady

Kategorie: Jaro

Ve sklepích máme vína čistá. Základní odkalení, i školení vín je pomalu za námi. Vinaři, kteří chtějí svá mladá vína co nejrychleji pustit do světa, je musí na tuto cestu připravit. Je několik zásad, o kterých jsem již psal a které musím jako technolog dodržet, aby nalahvované víno vydrželo delší cestu, než ze sklepa domů, do obýváku.

Tekutá hnojiva - skvělá volba

Kategorie: Jaro

Již několikrát jsme se tady zabývali hnojením, jeho termíny, čím a kdy hnojit. Stále ale u zákazníků při nákupu převládá zájem o hnojiva granulovaná před hnojivy tekutými. A je to škoda.

Jak to bude letos s postřiky?

Kategorie: Jaro

Je nádherné jaro a vinaři i zahrádkáři se intenzivněji zajímají čím provést první jarní ošetření rostlin a jaké přípravky na toto ošetření budou letos k dispozici. Než se ale začneme bavit o konkrétních výrobcích, neškodí malé připomenutí si základních názvů, pojmů a typů postřiků.

Bílkovinový zákal a jak na něj

Kategorie: Jaro

Občas stane, že i u vína přefiltrovaného mikrofiltrací se víno zakalí velmi jemným závojem. Příčin tohoto zakalení může být samozřejmě více. Podívejme se tedy na ně.

Bez hnojení není jedení

Kategorie: Jaro

Vinice má velkou spotřebu výživy. Zejména dusíku, draslíku, fosforu, hořčíku a vápníku. Dnešní moderní hnojiva jsou nastaveny tak, aby vhodně doplnili půdu živinami. Samozřejmě, že nejlepší hnojivo je přírodní, třeba kravský hnůj řádně zarytý do hloubky. Ne každý má ale možnost zajištění a dovozu několika fůr hnoje a také jeho aplikace je dost fyzicky náročná.

1 2

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 39 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy