Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 901 761 9:00 - 17:00

Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Filtrace a její zásady

Ve sklepích máme vína čistá. Základní odkalení, i školení vín je pomalu za námi. Vinaři, kteří chtějí svá mladá vína co nejrychleji pustit do světa, je musí na tuto cestu připravit. Je několik zásad, o kterých jsem již psal a které musím jako technolog dodržet, aby nalahvované víno vydrželo delší cestu, než ze sklepa domů, do obýváku.

Musí být zbaveno bílkovin, mít dostatečný obsah síry a zbaveno mikroorganismů, většinou pomocí filtrace. V podmínkách menších a malých vinařů, je stále nejpraktičtější použít pro tento proces deskový filtr, s buničitými filtračními deskami. Jednak je nejjednodušší na práci a také nejjednodušší na údržbu, zároveň je i v současné době velmi cenově dostupný. A jde o osvědčený výrobek, který spolehlivě funguje i pro větší objemy vín.

Základem filtračních desek je celulóza získaná ze dřeva. Mají jí 50 až 70 %. Výhodou je, že minimálně ovlivňují chuťové vlastnosti vína. Desky lze přirovnat k labyrintovému, hustě pletenému prostorovému sítu s úzkými, četně větvenými kanálky. Prázdný prostor činí 70 až 80 %. Filtrované víno protěká těmito kanálky relativně pomalu. Kalové částice a mikroorganismy se na dlouhé cestě tímto labyrintem zachycují na vláknech jak mechanicky, ta i elektrostatickým účinkem. Filtrační desky se vyrábí z čisté, pečlivě připravené buničiny, křemeliny, perlitu a pojivé celulózy.

Při vkládání desek do filtru je velmi důležité dodržet správný systém vložených desek. Začíná se vždy hrubou stranou k vpusti a pak se pokračuje zrcadlově, kdy vkládáme desky se stejnou strukturou vždy k sobě, až do konce filtru. Záměna tohoto pořadí má výrazný vliv na kvalitu filtrace.

Filtrační desky dělíme na tři druhy. Od 80 do 20 mikrometrů se jedná o hrubou filtraci. Od 20 do 10 mikrometrů je filtrace jemná a od 10 do 3 mikrometrů mluvíme o sterilní filtraci, která nám z vína odebírá i kvasinky. Zvolení správných desek je samozřejmě závislé na čistotě vína, které chceme filtrovat.

Je velmi důležité při deskové filtraci dodržovat tyto zásady:

  1. maximální průtok by neměl být větší než 300 až 400 l za hodinu.
  2. maximální rozdíl tlaků mezi vstupem a výstupem je 0,15 MPa (pak hrozí mechanické porušení desek).
  3. žádné tlakové rázy
  4. nepřerušovat filtraci.

Ve vinařském domě v Dubňanech také filtrační desky špičkového německého výrobce, firmy BECOPAD. Tyto desky, na rozdíl od ostatních desek jiných výrobců, neobsahují žádné lepidla a pojící materiály. Jsou vyrobeny pouze s čisté buničiny. Jejich výhoda tedy spočívá zejména v tom, že se nemusí zamáčet obrovským množstvím vody. Nemají v sobě pach celulózy. Tím pádem i vyfiltrují daleko větší množství vína (až jednonásobek) než klasické filtrační desky. Jsou sice dražší, ale v konečném součtu jsou nejen ekonomičtější, i díky tomu, že se dají přímo ve filtru propláchnout a dál použít, ale hlavně víno filtrované těmito deskami se dá v podstatě ihned pít. Žádný pach po papíru v něm neucítíte. Filtrování vína je téma na několik článků. Budu proto rád, když mi své problémy nebo dotazy pošlete, a já se ke konkrétním záležitostem velmi rád v některém z příštích čísel vrátím.

Na e-mailové adrese info@vinarskydum.cz jsem vám plně k dispozici.

Související produkty

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku