Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Dosiřování vína snadno a opatrně

Ve vinařství sílí trendy výroby vín s co nejmenší chemickou stopou. Používají se biologické postřiky, vína se nechávají déle macerovat a u špičkových hroznů je snaha nechat z nich vyrobené víno co nejvíce přírodní, bez zásahu zkrášlujícími přípravky. O jedné věci se ale diskutuje stále a zatím není za ni žádná náhrada.

Jedná se o síru. Oxid siřičitý totiž nelze (až na malé výjimky) z přípravy vína vyloučit. V běžném vinařském provozu se používá a určitě používat ještě dlouho bude. Spíše jde o to, jakou formu odsiřování zvolit, aby síru víno co nejlépe přijalo, abychom víno nepřesířili a aby síra ve víně nezůstala příliš vyvázaná. 

Síra a víno

Oxid siřičitý má tři základní a nenahraditelné účinky: 

  • vyvazuje sloučeniny (jako například acetaldehyd), které narušují aroma. Lehká ovocné vína, tolik populární u nás - na Moravě, musíme vyrábět s použitím síry. Jiná alternativa neexistuje. 
  • chrání před nežádoucími mikroorganismy 
  • a v neposlední řadě má reduktivní účinek na víno, a tak jej chrání před kyslíkem a tím oxidací. 

Možností jak dosiřovat je více

Takže používat ano, ale v jaké formě? Nejstarší způsob, je použití disřičitanu draselného (také zvaný pyrosulfit, lidově „pyroš”, jako bílého prášku. Sloučenina se v kyselém prostředí rozpadne, a uvolní asi polovinu své hmotnosti ve formě SO2. Tento roztok působí lépe v kyselém prostředí, proto je nutné do vody při přípravě dodat i kyselinu, například kyselinu citronovou. I proto prášek doporučuji používat spíše na hrozny a do rmutu, nikoli do hotového vína. 

Oxid z tlakových lahví je stoprocentně čistý. Zde jsou ale vyšší pořizovací náklady. Dávkovací zařízení a tlaková lahev jsou nezbytností. A pokud máte láhev svoji a nepoužíváte drahý pronájem, bývá s plněním lahví problém.  

Pro menší vinaře jasná volba

Jako nejlepší se ve světle těchto příkladů jeví použití roztoku Solfosteril. A to i dle posledních studií, provedených v sousedním Rakousku. Nejvýznamnější předností je nízký potenciál ohrožení. Při jeho použití (na rozdíl od plynného nebo sirných plátů) nevzniká zápach SO2 a jako tekutina se rovnoměrně rozptýlí. Důležité je roztok před použitím protřepat a velmi bedlivě dát pozor na koncentraci. 

Solfosteril, neboli tekutá síra, který i díky absenci jedovatého čpavku vyšel z testu nejlépe, má 15% objem síry. Je tedy relativně bezpečný. Pozor při práci z roztoky obsahující 40 a více % síry a čpavku. Ty rakouští odborníci vůbec nedoporučují do vína přidávat. Nicméně naši vinaři je stále kupují a jsou na ně uvyklí. Snad časem přejdou na mírnější a bezpečnější přípravky.

Solfosteril nabízíme ve Vinařském domě minimálně 15 let, a za tu dobu si získal oblibu. Zejména v období - konce školení vín a hlídání síry - musíme nad přípravky a vlastně i našim zdravím stále více přemýšlet.

Související produkty

Kyselina citronová 1 kg

99 Kč
Činidlo upravující kyselost a zvýrazňovač chutí. Má mnohostranné použití.
+ -
ks
skladem

Oxid siřičitý v enologii

299 Kč
Vše o oxidu siřičitém neboli síře od předního českého odborníka Doc. Miloše Michlovského.
+ -
ks
skladem

Pyrosiřičitan draselný 1 kg

135 Kč
Antioxidant a konzervant. Další názvy: Disiřičitan draselný, Pyrosulfit draselný.
+ -
ks
skladem

Sirné knoty větší

85 Kč
K dezinfekci sudů, demižonů, včelích plástů, skladovacích prostor, nádob.....
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 0,5 kg

59 Kč
15 % tekutá síra (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg
 TOP PRODUKT
89 Kč
Tekutá síra 15 % (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku