Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele

Zimní řez je zásadní

Kategorie: Zima

Zimní řez je nejdůležitější pracovní operace ve vinici. Odstraňuje se při něm většina jednoletého a dvouletého dřeva a na keři zůstává pouze dřevo plodné. Je tedy jasné, že tento úkon má významný vliv na nadcházející úrodu a rozhodně se jej nevyplácí podceňovat.

Čas na postřiky nevyhnutelně přichází

Kategorie: Jaro

Vydatné jarní deště, po kterých réva krásně roste jsou přímo ideální nejenom pro zákeřného škůdce ve vinici - svilušku, která napadá listy. Přichází také velmi obávané houbové choroby.

Zdravý mošt + poklidné kvašení = základ dobrého vína

Kategorie: Léto

Léto vstoupilo do závěrečné etapy a hrozny (alespoň v místech, která nebyla poškozena krupobitím a následnými plísněmi) se ukazují jako zdravé, perspektivní a úroda slušná. Takže, stejně jako každý rok, čeká na vinaře už jen maličkost. Hrozny sklidit z vinice a vyrobit z nich dobré víno. Ona "maličkost" je samozřejmě nadsázka.

Síra a kvašení

Kategorie: Podzim

Babí léto nádherně ukazuje svou tvář. Sluníčko nás nutí stále obcházet zahrádky, ať už při nutném podzimním hnojení, o kterém jsem tady byla řeč minule, ale také při úklidu zahrady, hrabání či rytí.

Jak se degustuje Salon vín

Kategorie: Postřehy

Národní salon vín české republiky nemusím našim čtenářům nijak dlouze představovat. Jistě už víte, že šampionem a dá se říci, že i nejlepším vínem České republiky roku 2019 je Rulandské modré ze Zámeckého vinařství Bzenec. Toto vinařství vyhrálo cennou trofej již po sedmé. Slyšel jsem názory, že mají soutěž koupenou, že porotci byli cinklí, vína označená a podobné nesmysly, protože to jinak není možné tolikrát vyhrát. Pokusím se Vám dnes vysvětlit, že žádné ovlivňování výsledků v této soutěži není možné.

PF 2019

Kategorie: Zima

Další rok, kdy jsem měl tu čest psát pro vás na tomto blogu je za námi. Většinou tady rozebíráme témata vážnější, často radíme jak pomoci vínu i vinici a jak pracovat s preparáty či postřiky. Dnes bych to ale pojal trochu jinak.

Místa, kterým se rádi vyhnou...

Kategorie: Jaro

Každý zahrádkář se určitě na nadcházející úrodu těší, mnozí ale mají obavu z toho, že jim tento pocit nějaká zvířecí individua pěkně znepříjemní. A to se od jara do podzimu neustále děje. Tito tvorové mají například paroží a vypadají jako nevinná lesní zvířátka, druhá jsou zase tlustá, chrochtající a chlupatá, a další se vrtají v zemi, málokdy jdou spatřit a přece si jejich práce každý všimne.

Příprava kvasu snadno a rychle

Kategorie: Léto

Jakmile se větve ovocných stromů oblepí šťavnatými plody, začíná dilema, jak s nimi naložit. Pokud je totiž dostatečně velká úroda, stává se, že je toho na marmeládu prostě příliš moc. Zde se pak nabízí varianta vyrobit si tradiční nápoj, v našich končinách je to nejčastěji slivovice, meruňkovice, hruškovice i další. A stejně jako u vína, začíná se kvalitní surovinou.

„Nehnojil, další rok málo skludil”

Kategorie: Podzim

Ať chceme či ne, podzimní atmosféra k nám v těchto říjnových dnech začíná naplno obklopovat. Pro nás - vinaře a zahrádkáře to obnáší i práci, kterou sebou nese. Většina hroznů je sklizených a vinaři ve sklepích v klidu tvoří víno, jelikož ty nejhorší tlaky už máme za sebou a teď je zapotřebí se jen soustředit na to nic nepokazit.

Demižony jsou věčné

Kategorie: Postřehy

Pomalu nastává čas prvních stáček vína. Pro vinaře to většinou znamená stočit z větších nádob do menších. I když část vinařů podlehlo kouzlu nerezových nádob s posuvným víkem, je stále mnoho těch, kteří uctívají klasiku a jsou také rádi, když na první pohled vidí, co se s vínem pálenkou či jinou domácí tekutinou děje.

1 2 3 4 5

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy