Rádce pěstitele

Zimní řez je zásadní

Kategorie: Zima

Zimní řez je nejdůležitější pracovní operace ve vinici. Odstraňuje se při něm většina jednoletého a dvouletého dřeva a na keři zůstává pouze dřevo plodné. Je tedy jasné, že tento úkon má významný vliv na nadcházející úrodu a rozhodně se jej nevyplácí podceňovat.

Čas na postřiky nevyhnutelně přichází

Kategorie: Jaro

Vydatné jarní deště, po kterých réva krásně roste jsou přímo ideální nejenom pro zákeřného škůdce ve vinici - svilušku, která napadá listy. Přichází také velmi obávané houbové choroby.

Co bude s VOC?

Kategorie: Postřehy

Vinařské oblasti Jižní Moravy jsou vínomilným turistům už dostatečně známé. Ví, kde leží Mikulovsko, Znojemsko, že Slovácká podoblast je největší na plochu, ale na rozlohu vinic je největší Velkopavlovická, a kde jaké odrůdy převažují.

Zdravý mošt + poklidné kvašení = základ dobrého vína

Kategorie: Léto

Léto vstoupilo do závěrečné etapy a hrozny (alespoň v místech, která nebyla poškozena krupobitím a následnými plísněmi) se ukazují jako zdravé, perspektivní a úroda slušná. Takže, stejně jako každý rok, čeká na vinaře už jen maličkost. Hrozny sklidit z vinice a vyrobit z nich dobré víno. Ona "maličkost" je samozřejmě nadsázka.

„Nehnojil, další rok málo skludil”

Kategorie: Podzim

Ať chceme či ne, podzimní atmosféra k nám v těchto říjnových dnech začíná naplno obklopovat. Pro nás - vinaře a zahrádkáře to obnáší i práci, kterou sebou nese. Většina hroznů je sklizených a vinaři ve sklepích v klidu tvoří víno, jelikož ty nejhorší tlaky už máme za sebou a teď je zapotřebí se jen soustředit na to nic nepokazit.

PF 2019

Kategorie: Zima

Další rok, kdy jsem měl tu čest psát pro vás na tomto blogu je za námi. Většinou tady rozebíráme témata vážnější, často radíme jak pomoci vínu i vinici a jak pracovat s preparáty či postřiky. Dnes bych to ale pojal trochu jinak.

Hledáme nového kolegu

Kategorie: Postřehy

Oficální název pozice je "Prodavač/ka". Toto označení ale může být trochu zavádějící, jelikož jsme specficky zaměřný obchod a klademe veliký důraz na zkušenosti a vědomosti zaměstnanců. Není totiž běžné, že náš typický zákazník dojde do prodejny, vybere si sám co potřebujete a prodavač jej pouze "zkasíruje".

Místa, kterým se rádi vyhnou...

Kategorie: Jaro

Každý zahrádkář se určitě na nadcházející úrodu těší, mnozí ale mají obavu z toho, že jim tento pocit nějaká zvířecí individua pěkně znepříjemní. A to se od jara do podzimu neustále děje. Tito tvorové mají například paroží a vypadají jako nevinná lesní zvířátka, druhá jsou zase tlustá, chrochtající a chlupatá, a další se vrtají v zemi, málokdy jdou spatřit a přece si jejich práce každý všimne.

Příprava kvasu snadno a rychle

Kategorie: Léto

Jakmile se větve ovocných stromů oblepí šťavnatými plody, začíná dilema, jak s nimi naložit. Pokud je totiž dostatečně velká úroda, stává se, že je toho na marmeládu prostě příliš moc. Zde se pak nabízí varianta vyrobit si tradiční nápoj, v našich končinách je to nejčastěji slivovice, meruňkovice, hruškovice i další. A stejně jako u vína, začíná se kvalitní surovinou.

Burčák. Burčákový pochod!!

Kategorie: Podzim

Začal říjen. Jeden z nejkrásnějších a nejpestřejších měsíců v roce. Dává nám zkraje ještě ochutnat poslední doušky babího léta, ale na jeho konci nám už zima dává pocítit svou sílu. Je to měsíc, kdy si nejvíc vzpomeneme na horké léto se slovy: vždyť jsem ještě včera chodil jen v kraťasech a dnes…

1 2 3 4 5

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 1 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy