Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Rádce pěstitele

Kdy začít se sběrem

Kategorie: Léto

Vinobraní se blíží vysokým tempem a klasickým dilematem vinaře je v tomto období rozhodnutí o tom, kdy vzít nůžky a úrodu sklidit. Nalezení optimálního termínu spočívá v hledání kompromisu - na jedné straně je to čekání na dostatečnou vyzrálost hroznů, na té druhé promeškání této doby a s tím přicházející hrozba plísně, která může při dozrávání hrozny velmi negativně ovlivnit. Kromě plísně to můžou být i špačci, kroupy a další. Jak tedy stanovit ideální termín sklizně hroznů a co všechno to obnáší? Čtěte dále.

Výběr lokality je klíč ke skvělému vínu, nepodceňte terroire

Kategorie: Jaro

Výběr správné lokality pro výsadbu vinice je klíčovým faktorem, protože půda a terroir hrají nezastupitelnou roli v tom, jak se vyvíjí a projevuje jedinečný charakter vína. V tomto článku se podíváme na důležitost správného terroiru a jak vhodně kombinovat faktory, jako je typ půdy a mikroklima, pro dosažení optimálních podmínek pro pěstování vinné révy. Odkryjeme tajemství toho, jak terroir ovlivňuje chuť a styl vína, a jak vinaři mohou využít jedinečného charakteru každé lokality k vytvoření vína s nezaměnitelným otiskem místa.

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Plíseň šedá - jak se jí bránit

Kategorie: Léto

V průběhu léta a podzimu se ve sluncem zalitých vinicích skrývá temná hrozba v podobě plísně šedé. Tato zákeřná choroba může poměrně rychle zmařit celoroční vinařovo úsilí, a to těsně před jeho vrcholem, tedy vinobraním. Odhalte s námi tajemství této nebezpečné houby a objevte osvědčené způsoby, jak udržet vinice zdravé a odolné.

Ochrana révy před květem

Kategorie: Jaro

Teplé, deštivé a vlhké ovzduší z posledních pár dnů dávají možnost vzniku napadení nejvýznamnějších houbových chorob - peronospora (plíseň révová, lat. Plasmopara viticola) a oidium (padlí révové, lat. Uncinula necator). Proto je potřeba v nejbližších dnech provést ošetření proti těmto patogenům. V následujícím článku doporučím vhodné postřiky, ale také vhodné listové hnojivo tak, aby jste se těmto každoročním nočním můrám vinařů vyhnuli, jelikož pouze včasná a preventivní ochrana vás přivede k úspěšné sklizni.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Konec nepořádku ve vinici a sadu

Kategorie: Jaro

Dnes bych vám rád představil novou ochranu čerstvě vysazených keříků révy i mladých stromků. Jde o přírodní ochranný tubus, který splňuje maximální ochranné požadavky na mladou rostlinu a krom toho má další vlastnosti, které jeho plastová konkurence nemůže splnit. Čtěte dále.

Výroba domácího ovocného vína - úvod

Kategorie: Léto

Alternativou klasických révových vín jsou vína ovocná. Ne každý vinařský nadšenec se narodil a žije ve vinařské oblasti Čech nebo Moravy a má přístup k révovým hroznům. V naší zemi je spousta lidí napříč všemi generacemi, kteří přebytky ovoce ze své zahrádky s nadšením i úspěchem mění ve víno. O tom, jak konkrétně jej vyrobit si bude řeč v několika článcích. V tomto prvním se budeme věnovat základům výroby ovocného vína a najdete tu i osvědčený recept.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

1 2 3 4 5

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy