Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele

Sirka ve víně? Žádnou paniku!

Kategorie: Podzim

Začíná jedno z nejkrásnějších období vinařů – kontrola mladých vín a pochůzky sirkových komisí. Mám jednu víkendovou za sebou, a i přes komplikovaný ročník je jasné že se máme na co těšit. I ty sirky, což je hlavní důvod kontroly všech vín, jsme týmově našli. Není to důvod k žádné tragedii, sirku lze dnes (pokud je včas odhalena) velmi lehce vyléčit. Ale co to vlastně je ta sirka?

Jarní ošetření rostlin

Kategorie: Jaro

Zdá se, že zima už krajině nevládne a je zapotřebí se už pomalu rozmýšlet, jak budeme letos zasahovat ve vinicích, čím a jak provést jarní postřik. Pravdou je, že se rok od roku snižuje pestrost v nabídce postřiků obecně a u jarních to platí dvojnásob. Proč to tak je, bychom se měli asi spíš zeptat v antimonopolním úřadu. Doporučoval bych začít Sulkou. A to nejen ve vinohradnictví, ale také v sadařství.

Výborné červené potřebuje jen několik kroků

Kategorie: Podzim

Příprava červeného vína je složitý proces. Na několika důležitých faktorech hned v úvodu výroby vlastně závisí téměř celý výsledek. Zejména u modrých odrůd je velmi důležité mít zdravé hrozny o požadované cukernatosti. Vady na hroznech díky dlouhému luhování nejen způsobí problémy ve víně, ale projeví se i nižší barvou hotového vína. Ale pozor! Naopak přezrálé hrozny vedou ke ztrátě odrůdového charakteru.

Jablečno-mléčné kvašení by mělo být samozřejmostí

Kategorie: Podzim

Vína zbavená kyseliny jablečné se stávají normou už i u malovinařů.  O co se tedy vlastně jedná?

Jak se poprat se špatnou úrodou a kvalitou hroznů

Kategorie: Podzim

Nemá cenu plakat nad rozlitým mlékem. Stav hroznů je opravdu hrozný, a tak nám nezbývá, než se s tím poprat a vydolovat z úrody co se dá. Cukernatost nebude, teď se už bojuje o hrozny, byť jen trochu zdravé. Máme strach o úrodu, a tak mizí z vinic odrůdy, které tam za normální situace ještě zrály. A pokud je cukernatost malá, nezbývá, než mošt dosladit, aby víno mělo alespoň trochu tělo a alkohol.

Že by jaro? Aneb jak pomoci půdě.

Kategorie: Jaro

Bude jaro! A konečně to tak i vypadá. Jsou jarní rituály, co se stále opakují. Mezi ně patří pomoci půdě v její síle, tedy přihnojování. A protože se jedná o poměrně známý cyklus, soustředím se dnes jen na základní informace a ceny hnojiv.

Filtrace a její zásady

Kategorie: Jaro

Ve sklepích máme vína čistá. Základní odkalení, i školení vín je pomalu za námi. Vinaři, kteří chtějí svá mladá vína co nejrychleji pustit do světa, je musí na tuto cestu připravit. Je několik zásad, o kterých jsem již psal a které musím jako technolog dodržet, aby nalahvované víno vydrželo delší cestu, než ze sklepa domů, do obýváku.

Síření vína - proč a jak?

Kategorie: Podzim

Síření je jeden z nejstarších způsobů ošetření vína. Oxid siřičitý má hlavní význam v tom, že odebírá kyslík a zároveň drží přirozenou vůni. To také dokazuje, že se vlastně doposud nepodařilo oxid siřičitý nahradit žádnou jinou látkou i když se o to mnoho badatelů pokoušelo. Dnes bych se chtěl soustředit na takzvanou síru volnou, ta jediná jde v podmínkách malovinařů velmi lehce a jednoduše sledovat a ovlivňovat.

Tekutá hnojiva - skvělá volba

Kategorie: Jaro

Již několikrát jsme se tady zabývali hnojením, jeho termíny, čím a kdy hnojit. Stále ale u zákazníků při nákupu převládá zájem o hnojiva granulovaná před hnojivy tekutými. A je to škoda.

Taniny - šikovní pomocníci při výrobě krásných vín

Kategorie: Zima

Každý z nás vinařů by chtěl mít ve sklepě velká vína. To je známá věc. Ale pokud chcete jezdit ve velkém a krásném autě, musíte si prostě připlatit. To samé platí o některých špičkových přípravcích do vína, kupříkladu o taninech. V tuto roční dobu, tedy při takzvaném školení mladých vín, je dobré zmínit některé z výrobků určených k zvýšení kvality, stabilizace a také barvy vína. Taniny jsou jedněmi z těch základních.

1 2 3 4 5

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 39 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy