Kopeček vinařský dům

Pomůžeme s objednávkou: +420 530 333 138 9:00 - 17:00

Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Lahvování v podmínkách malovinařů? Bez problému.

Blížící se vinobraní pomalu zvyšuje nám vinařům tlak. Vše velmi rychle ubíhá, a my, kteří nemáme čas a stále něco odkládáme, musíme udělat pořádek. Myslím tím ve vínech a sklepě. Je pravdou, že by nové víno nemělo kvasit ve stejném sklepě, nebo stejné místnosti, kde je uloženo i víno starší. Mohla by se infikovat kvasinkami i vína, která jsou hotová, a hrozí tedy jejich druhotné rozkvašení. Je tedy třeba aby starší uvolnily místo mladším. Vínům.

Nejlepší je stihnout je všechny vypít či prodat ještě do vinobraní a je klid. Pokud se to nepodaří, musíme vína nalahvovat. Je to pracnější varianta skladování, ale na druhé straně, vína si tak uchovají své nejlepší vlastnosti, jsou po ruce a mohou takto vydržet i více let. U lahvování ale musíme dodržet několik zásad, aby víno vydrželo zdravé, nerozkvasilo se, nevytvořil se v něm bílkovinový zákal nebo nezoxidovalo.

Jako první změřte síru i bílkovinu ve víně. Můžete použít jednu z mnoha akreditovaných laboratoří v okolí, nebo si síru, bílkoviny i kyselinu můžete změřit sami doma. Velmi jednoduše to zvládnete pomocí reagenčních roztoků. Ve Vinařském domě v Dubńanech máme všechny potřebné přípravky na měření. Jsou to výrobky osvědčené rakouské firmy a dá se na ně spolehnout. Jejich největší výhodou je to, že jsou jednosložkové a na práci tudíž přesné a jednoduché a rychlé. Měření vám zabere půl minuty. Víno před lahvováním upravte tak, aby mělo maximálně 50 mg síry. Dosiřujte zásadně přípravky moderními, bez obsahu zdraví škodlivého čpavku. V případě Vinařského domu je to přípravek Solfosteril, rovněž výrobek špičkové rakouské firmy. 

Bílkoviny nesmí obsahovat víno před lahvováním žádné. A to zcela bez kompromisů. Čím větší zbytek cukru a menší alkohol ve víně, tím větší pravděpodobnost budoucího znehodnocení vína v lahvi. Ať už rozkvašením, nebo bílkovinami. Ty lze z vína odstranit bentonity. Já osobně mám velmi dobré zkušenosti s bentonitem Plusgran Gel, který je granulový, lépe se tak rozmíchává, a navíc je vyroben z nejlepšího amerického sodného bentonitu. Pracuje ve víně při teplotě nad 15°C, což lze jednoduše zařídit malými ponornými ohřívači. Rozmíchaný bentonit v lehce teplém víně za několik hodin klesne ke dnu, a vezme sebou i nepotřebné bílkoviny. Víno je dobré ještě před lahvováním samotným přefiltrovat. Zde doporučuji použít čisté filtrační desky Becopad. Neobsahují lepidla a celulózy. Víno, které jimi projde, nemá v sobě žádný nežádoucí pach, je jen trochu rozbité. To ale k filtraci patří a záhy se to spraví.

A pak už jen naláhvovat a zazátkovat. Nejlepší jsou lahve nové, jejich cena není vysoká, ale jistota čistoty je stoprocentní. Také zátky použijte co nejnovější, ne ty, které máte ve sklepě v otevřeném pytlíku celý rok. Korek je porézní a umí do sebe nasát ledacos.

Ani nemusím připomínat, že ve Vinařském domě v Dubňanech máme všechny potřeby ke zdárnému zvládnutí všech těchto činností. Hotová vína si uložte na bezpečném místě, ale tak, aby byly po ruce. Kdoví co nás čeká… 

Související produkty

Plusgran Gel 1 kg

69 Kč

+ -
ks

Zátka 1 + 1 B 40x23,5

3,90 Kč

+ -
ks

BECOPAD 20x20 220

23 Kč

+ -
ks

Zkumavka

69 Kč

+ -
ks

Zátkovačka stojanová mini

990 Kč

+ -
ks

Solfosteril 1 l

89 Kč

+ -
ks

BK Reagenz

599 Kč

+ -
ks

Kyselina Reagenz

159 Kč

+ -
ks

SO2 - Reagenz

139 Kč

+ -
ks

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 39 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku