Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 901 761 9:00 - 17:00

Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Taniny - šikovní pomocníci při výrobě krásných vín

Každý z nás vinařů by chtěl mít ve sklepě velká vína. To je známá věc. Ale pokud chcete jezdit ve velkém a krásném autě, musíte si prostě připlatit. To samé platí o některých špičkových přípravcích do vína, kupříkladu o taninech. V enologickém období zvaném školení mladých vín, je dobré zmínit některé z výrobků určených k zvýšení kvality, stabilizace a také barvy vína. Taniny jsou jedněmi z těch základních.

Ačkoliv jsou u nás ve větší míře a hlavně i u menších vinařů používány jen pár let, ve světě se bez nich neobejde výroba žádného špičkového vína již dlouhou dobu. Používáním taninů dostaneme v podstatě přírodní cestou produkt s nejlepšími kvalitativními parametry. Taniny dokáží zásadním způsobem ovlivnit chuťové vlastnosti vína, barvu a celkovou stabilitu. Mají schopnost vysrážet proteiny a působit antioxidačně, mají čiřící účinek, dokáží eliminovat těžké kovy, zlepšují organoleptický profil vína a mají bakteriostatické účinky. Pokud jsou hrozny napadené plísní šedou, taniny eliminují plísňové tóny ve rmutu a víně. V neposlední řadě je dobrou vlastností taninů kontrola sulfidů. Tanin je jako tříslovina nenahraditelný pro všechna „velká vína.“ Je základním předpokladem vysoké jakosti. Kromě jiného zabraňuje předčasně oxidaci, takže vína s vyšším obsahem taninu mohou déle zrát.

Jediná chyba může vzniknout při aplikaci. Použití neadekvátního množství taninů a to zejména ve fázi aplikace do vína před lahvováním, může vést ke změnám chuti a charakteru vína. Proto doporučuji vždy začínat aplikaci taninů v nižších koncentracích, provádět průběžně degustaci a případně koncentraci postupně zvyšovat.

Kvalitní tanin pochází z bobulové slupky, což je zpevněná vnější tkáň, obklopující bobuli. Buněčná struktura slupky představuje z biologického pohledu určitý mezistupeň: nejde již o měkkou, šťavnatou dužninu, ale ani o suché, zdřevnatělé tkáně, jakými jsou kmeny nebo kůra. Přesto obsahuje slupka i takové druhy taninu, které se jinak vyskytují jenom ve dřevě a zdřevnatělých letorostech. Také dřevěné sudy dodávají tanin do vína; to platí zvláště pro sudy nové. Takový přísun taninu z vnějšku je žádoucí. Taniny z nového dřeva jsou měkké, nasládlé, chuťově intenzivní a propůjčují vínu zvláštní aroma.

V moderním vinařství jsou taniny dnes již nezastupitelnou složkou při výrobě. A to platí naštěstí i u malovinařů. Jsem pyšný na to, že máme v nabídce Vinařského domu Kopeček hned několik druhů taninů ve více řadách a cenových relacích. A hlavně v balení pro malovinaře, což dříve nebylo.

Nejjednodušší řady taninů, jako je například Tanenol Blanc, je vyrobený z duběnky. Vyšší řadou, vhodnou zejména pro červená vína je Tanenol Red Fruit. Ten je vyroben extrakcí dřeva z ovocných stromů.

Nejvyšší řadu špičkových taninů máme přímo z Francie. Tyto taniny jsou vyrobeny z opáleného dřeva nejkvalitnějších dubů a francouzských hroznů. Třeba jen malé množství těchto top taninů výrazně zvýší kvalitu již hotového vína. I aplikace je velmi jednoduchá. Jen rozmícháte v teplé vodě a vmícháte do vína. Kupříkladu do mladých bílých vín je opravdu vynikající Premium Limousin®, speciálně vyvinutý právě pro bílá vína. Dělá je větší, pevnější a hlavně stabilnější. Dále například Premium Color®, který je jemného vanilkového aroma. Jedná se o vynikající směs taninů pro stabilizaci barvy červených vín, inaktivace oxidáz a zlepšení proteinové stability vín. Také zlepšuje plnost vín.

A doslova Ferrari tvoří tanin Premium Tostato® - dává vínům jemnou tříslovinku, plnější tělo a bohatší aroma s jemným nádechem čokolády, vanilkové "boise" a kakaa. A je vhodný nejen pro vína, ale také vinné octy či různé destiláty jako jsou whisky, rumy apod. 

Pokud nad použitím taninů váháte, zastavte se u nás v prodejně či nás kontaktujte telefonem/mailem. Sortimet taninů máme opravdu široký, máme s nimi letilé zkušenosti a rádi s výběrem i použitím poradíme.

-------------------------------------------------------------------

Přečtěte si také:

Bílkoviny ve víně umí vinaři znepříjemnit život. V podmínkách malovinařů na ně nejlépe zabírá kvalitní bentonit. Co vlastně bentonit je a jak se používá?

----------

Síra ve víně? Víte že je používali již staří římané? A jak s ní zacházet? Vše ve článku s názvem Síření vína - proč a jak.

----------

Nerezové nádoby jsou fenomén. Přečtěte si proč.

----------

Kyseliny mají na celkovou chuť vína velký vliv. Právě o nich je článek s názvem Úprava kyselosti mladých vín.

----------

Zimní řez je nejdůležitější pracovní úkon ve vinici. Vše co o něm potřebujete vědět, najdete zde

---------

Mezi nepříjemnosti, které mohou ve vinici, sadu či zahradě nastat, jsou škody způsobené zvěří a krtky. O tom pojednává speciální článek s názvem Místa, kterým se rádi vyhnou.

----------

Stále můžete pomoci rostlině a půdě fantastickým přírodním hnojivem Alginit. Zadržuje vodu, dodává stopové prvky, brání vyplavování živin, váže na sebe těžké kovy a mnoho dalšího. Více ve článku Nic lepšího tady nebylo...

----------

Akce:

Související produkty

Premium® Tostato 10 g

209 Kč

+ -
ks

Premium® Color 10 g

99 Kč

+ -
ks

Premium® Color 50 g

319 Kč

+ -
ks

Premium® UVA 10 g

169 Kč

+ -
ks

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 1 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku