Počasí v minulém týdnu nám ukázalo i přívětivou tvář a mnohé z nás už napadají úkoly a průběh prací ve vinici, které nás čekají, až se definitivně oteplí. Mimo zimního řezu a vyvazování tažňů mají někteří vinohradníci, ale i zahrádkáři, v plánu jarní hnojení. I tato práce má svá pravidla a své zásady.
Jeden náš čtenář napsal, že u relativně mladého vinohradu (22 let) má velmi silné kmínky. Velký objemový nárůst dřeva svědčí o přebytku dusíku v půdě. Při další naší komunikaci se to potvrdilo. Náš čtenář má dobrý zdroj koňského hnoje a ten zpočátku každoročně a posléze každý tuhý rok do vinice aplikoval. Koňský hnůj má silný obsah dusíku ze všech organických a dostupných hnojiv. Je vhodný pro těžké a studené půdy nebo do pařenišť pod žampiony.
Jak dusík dostat z půdy pryč je trochu složitější. Pomáhá nám v tom tzv. nitrifikace. Nitrifikace je důležitým krokem koloběhu dusíku a jsou v něm zapojeny mnohé půdní bakterie (zejména beta a gamaproteobakterie) a archea. Z proteobakterií jsou známy nitrifikační bakterie z rodů Nitrosomonas a Nitrosococcus, dále však evolučně jedinečná bakterie Nitrospira. Při této enzymatické oxidaci se uvolňuje energie. Tento proces vytváří vodíkové kationty, které okyselují půdu (hlavně při přehnojování). Jinými slovy, je třeba přestat s aplikací dusíku do půdy, čas a vysoká vlhkost, vhodná pro působení bakterií, se časem postará o jeho snížení. Délka tohoto procesu se dá určit na základě chemického rozboru půdy. Ale určitě půjde o roky.
Je důležité vědět, že hnojit se má zásadně v době vegetačního klidu. A pokud možno organickými hnojivy. Nejvhodnější do vinice je hnůj kravský. Hnojení pouze průmyslovými hnojivy vytváří hladovou půdu. Ta neudrží ani vláhu a ani živiny. Naopak organická hnojiva jsou základem tolik potřebné organické hmoty. Už naši stařečci věděli, že hnojit se má každé tři roky. A to proto, že z organických hnojiv se v prvním roce uvolní do půdy 50% živin, ve druhém asi 30% a ve třetím 20%.
Ve Vinařském domě máme v nabídce granulovaný kravský hnůj za velkoobchodní ceny. Je v balení od 3 do 25 kg. Má velmi podobné vlastnosti jako klasický. Takže pokud neseženete hnůj z kravína, přichází v úvahu i tato alternativa.
zpět
Kategorie: Jaro
Výběr správné lokality pro výsadbu vinice je klíčovým faktorem, protože půda a terroir hrají nezastupitelnou roli v tom, jak se vyvíjí a projevuje jedinečný charakter vína. V tomto článku se podíváme na důležitost správného terroiru a jak vhodně kombinovat faktory, jako je typ půdy a mikroklima, pro dosažení optimálních podmínek pro pěstování vinné révy. Odkryjeme tajemství toho, jak terroir ovlivňuje chuť a styl vína, a jak vinaři mohou využít jedinečného charakteru každé lokality k vytvoření vína s nezaměnitelným otiskem místa.
Číst celý článek
Kategorie: Jaro
Jarní počasí umí být velmi nevyzpytatelné. Několik dní je krásně slunečno, poté ale přijde déšť a v kombinaci z vyšší teplotou ihned přichází hrozba napadení houbových chorob - peronospora a oidium (padlí). Pokud tato situace nastene, je třeba včas provést ošetření proti těmto patogenům. V následujícím článku najdete nejen doporučení na vhodnou kombinaci postřiků, ale také i listových hnojiv. Tak, aby jste se těmto každoročním nočním můrám vinařů vyhnuli, jelikož pouze včasná a preventivní ochrana vás přivede k úspěšné sklizni.
Číst celý článek
Kategorie: Jaro
Dnes bych vám rád představil novou ochranu čerstvě vysazených keříků révy i mladých stromků. Jde o přírodní ochranný tubus, který splňuje maximální ochranné požadavky na mladou rostlinu a krom toho má další vlastnosti, které jeho plastová konkurence nemůže splnit. Čtěte dále.
Číst celý článek
Kategorie: Jaro
Ochrana rostlin proti škůdcům je jedním z nejdůležitějších úkolů moderního zemědělství. Tradiční chemické pesticidy jsou často považovány za účinné, avšak jejich negativní dopad na životní prostředí a lidské zdraví je stále více zdůrazňován. V této souvislosti se stále častěji používají biologické přípravky, jako jsou parazitické hlístice, které jsou považovány za ekologičtější alternativu k chemickým pesticidům. Jaké konkrétní druhy máme, k čemu konkrétně slouží a jak se používají? Čtěte dále.
Číst celý článek
Kategorie: Jaro
Příroda se po neobvykle teplém únoru začíná pomalu a jistě probouzet. Pro nás - vinaře, sadaře a zahrádkáře to znamená zvýšenou pozornost k budoucímu zdraví rostlin, a tedy jejich ochranu. S probouzející se přírodou totiž vstávají i přezimující škůdci. První postřik je tak klíčovým momentem, který určí jejich budoucí vývoj rostlin. V tomto článku se podíváme na nejlepší postupy pro první jarní postřik révy a ovocných stromů, abyste mohli mít úspěšnou sklizeň plnou chutných a zdravých plodů.
Číst celý článek