Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Zima

Zimní řez je zásadní

Kategorie: Zima

Zimní řez je nejdůležitější pracovní operace ve vinici. Odstraňuje se při něm většina jednoletého a dvouletého dřeva a na keři zůstává pouze dřevo plodné. Je tedy jasné, že tento úkon má významný vliv na nadcházející úrodu a rozhodně se jej nevyplácí podceňovat.

PF 2019

Kategorie: Zima

Další rok, kdy jsem měl tu čest psát pro vás na tomto blogu je za námi. Většinou tady rozebíráme témata vážnější, často radíme jak pomoci vínu i vinici a jak pracovat s preparáty či postřiky. Dnes bych to ale pojal trochu jinak.

Nerezky a letošní šílené vinobraní

Kategorie: Zima

Kdo zažil letošní vinobraní na vlastní kůži, musí uznat, že bylo (zase?) opravdu bláznivé. Nekonečné sucho přinutilo nervóznější vinaře začít vinobraní již v průběhu srpna, aby pak nastávající dvoutýdenní deště udělaly ještě nervóznější ty, kteří sbírat nezačali. Poté se situace ale uklidnila a po zbytek září a říjná jsme zažili krásnou sklizeň. ​

Taniny - šikovní pomocníci při výrobě krásných vín

Kategorie: Zima

Každý z nás vinařů by chtěl mít ve sklepě velká vína. To je známá věc. Ale pokud chcete jezdit ve velkém a krásném autě, musíte si prostě připlatit. To samé platí o některých špičkových přípravcích do vína, kupříkladu o taninech. V tuto roční dobu, tedy při takzvaném školení mladých vín, je dobré zmínit některé z výrobků určených k zvýšení kvality, stabilizace a také barvy vína. Taniny jsou jedněmi z těch základních.

Daň za suché horké léto - nedostatek kyselin

Kategorie: Zima

Začíná pomalu čas koštů, vína jsou hotová a máme možnost konfrontací s jinými vinaři a jinými víny. Ročník 2017 byl zvláštní. Vína jsou krásná, velká, přesně jak jsme čekali, se zbytkovými cukry a nádhernou vůní. Jen v chuti u některých vín se zdá, že nemají ten správný šmrnc.

Co ještě udělat ve vinicích před nástupem jara

Kategorie: Zima

Většina vinohradníků má už své vinice ošetřeny zimním řezem, réví zlikvidované a pouští se do ohýbání a vázání tažňů. Zkusme si připomenout, jak a proč se tato činnost provádí. Ideální počasí pro tuto práci je po deštích za podmračeného počasí, kdy je réví pružné. 

Problémy při odbourávání kyseliny jablečné? Jde o Ph!

Kategorie: Zima

Jablečnomléčná fermentace se v jistých ročnících mezi vinaři probírá více než jindy. Je to hlavně tím, že ne všem se podařilo dostat tento proces až do technologického závěru, tedy optimálních 0 až 0,2 g kyseliny jablečné. A nebo proces JMK trval natolik dlouho, že se vinaři báli o zdraví vína, ve kterém JMK probíhalo.

Přípravky na vady ve víně

Kategorie: Zima

Víno je nápoj nádherný, tajuplný a taky složitý. A stejně složitá je jeho příprava. Úspěch někdy není jen dílem zručnosti a zkušeností sklepmistra, ale také souhrou šťastných náhod, které se sejdou v jeden parádní celek. A jako jsou šťastné, umí být i souhry náhod takové, které víno pokazí. Dnes už ale ani toto není žádná tragedie, na mnoho vad, či chorob vína existují přípravky, které je dokáží odstranit nebo alespoň částečně eliminovat

Číření vín

Kategorie: Zima

Ve sklepích se vína čistí a mnozí vinaři již začali vína i čeřit, tedy dodávat jim téměř dokonalou čistotu. Existuje mnoho druhů čeření a mnoho druhů přípravků. Nejzákladnější jsou bentonity. Bentonit je vlastně zemina obsahující silikáty vápníku, sodíku a hliníku, které mají mimo čeřící i absorpční schopnosti vůči bílkovinným látkám ve víně.

Není to nic špatného..

Kategorie: Zima

O dřevěných chipsách, vytvářející tzv. barriquový efekt ve víně, jsme psali už vícekrát. Jsou u nás za něco tak trochu neslušného. A přitom zcela zbytečně. Nasazení a používání kousků dubového dřeva (odtud chips), je v rámci EU povoleno a úspěšně se po celém světě používá již řadu let.

1 2 3

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 1 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy