Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Zima

Dosiřování vína snadno a opatrně

Kategorie: Zima

Ve vinařství sílí trendy výroby vín s co nejmenší chemickou stopou. Používají se biologické postřiky, vína se nechávají déle macerovat a u špičkových hroznů je snaha nechat z nich vyrobené víno co nejvíce přírodní, bez zásahu zkrášlujícími přípravky. O jedné věci se ale diskutuje stále a zatím není za ni žádná náhrada.

Ulehčujme si práci, když to jde

Kategorie: Zima

Půlka ledna je za námi a některé mladé vína už chtějí ze sklepů ven. Jedná se hlavně o odrůdy, které jako mladé chutnají nejlépe a milovníci vína se už na ně těší. A tak, jako se vyvíjí technologie, vyvíjí a hlavně zjednodušuje se i lahvování a práce s tím související. Naštěstí i pro malé vinaře.

Zimní řez je zásadní

Kategorie: Zima

Zimní řez je nejdůležitější pracovní operace ve vinici. Odstraňuje se při něm většina jednoletého a dvouletého dřeva a na keři zůstává pouze dřevo plodné. Je tedy jasné, že tento úkon má významný vliv na nadcházející úrodu a rozhodně se jej nevyplácí podceňovat.

PF 2019

Kategorie: Zima

Další rok, kdy jsem měl tu čest psát pro vás na tomto blogu je za námi. Většinou tady rozebíráme témata vážnější, často radíme jak pomoci vínu i vinici a jak pracovat s preparáty či postřiky. Dnes bych to ale pojal trochu jinak.

Nerezky a letošní šílené vinobraní

Kategorie: Zima

Kdo zažil letošní vinobraní na vlastní kůži, musí uznat, že bylo (zase?) opravdu bláznivé. Nekonečné sucho přinutilo nervóznější vinaře začít vinobraní již v průběhu srpna, aby pak nastávající dvoutýdenní deště udělaly ještě nervóznější ty, kteří sbírat nezačali. Poté se situace ale uklidnila a po zbytek září a říjná jsme zažili krásnou sklizeň. ​

Taniny - šikovní pomocníci při výrobě krásných vín

Kategorie: Zima

Každý z nás vinařů by chtěl mít ve sklepě velká vína. To je známá věc. Ale pokud chcete jezdit ve velkém a krásném autě, musíte si prostě připlatit. To samé platí o některých špičkových přípravcích do vína, kupříkladu o taninech. V enologickém období zvaném školení mladých vín, je dobré zmínit některé z výrobků určených k zvýšení kvality, stabilizace a také barvy vína. Taniny jsou jedněmi z těch základních.

Daň za suché horké léto - nedostatek kyselin

Kategorie: Zima

Začíná pomalu čas koštů, vína jsou hotová a máme možnost konfrontací s jinými vinaři a jinými víny. Ročník 2017 byl zvláštní. Vína jsou krásná, velká, přesně jak jsme čekali, se zbytkovými cukry a nádhernou vůní. Jen v chuti u některých vín se zdá, že nemají ten správný šmrnc.

Co ještě udělat ve vinicích před nástupem jara

Kategorie: Zima

Většina vinohradníků má už své vinice ošetřeny zimním řezem, réví zlikvidované a pouští se do ohýbání a vázání tažňů. Zkusme si připomenout, jak a proč se tato činnost provádí. Ideální počasí pro tuto práci je po deštích za podmračeného počasí, kdy je réví pružné. 

Problémy při odbourávání kyseliny jablečné? Jde o Ph!

Kategorie: Zima

Jablečnomléčná fermentace se v jistých ročnících mezi vinaři probírá více než jindy. Je to hlavně tím, že ne všem se podařilo dostat tento proces až do technologického závěru, tedy optimálních 0 až 0,2 g kyseliny jablečné. A nebo proces JMK trval natolik dlouho, že se vinaři báli o zdraví vína, ve kterém JMK probíhalo.

Přípravky na vady ve víně

Kategorie: Zima

Víno je nápoj nádherný, tajuplný a taky složitý. A stejně složitá je jeho příprava. Úspěch někdy není jen dílem zručnosti a zkušeností sklepmistra, ale také souhrou šťastných náhod, které se sejdou v jeden parádní celek. A jako jsou šťastné, umí být i souhry náhod takové, které víno pokazí. Dnes už ale ani toto není žádná tragedie, na mnoho vad, či chorob vína existují přípravky, které je dokáží odstranit nebo alespoň částečně eliminovat

1 2 3

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 1 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy