Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Zima

Elektrické a aku nůžky jsou dnes dostupné každému

Kategorie: Zima

Máme dvacáté první století a technika nám mnoha způsoby usnadňuje práci. Také i v řezu, nebo chcete-li střihání keřů révy či větví stromů. Díky kvalitním a lehkým bateriím nové generace stále více vinařů a sadařů používají pro zimní řez elektrické bateriové nůžky.

Konec roku

Kategorie: Zima

Protože nám končí rok a začíná nový (o kterém jsem pevně přesvědčen, že bude mnohem lepší), rád bych letošek zakončil spíše oddechově.

Co je hroznový koncentrát a jak se používá

Kategorie: Zima

Bohužel, v deštivých ročnících, jako byl tento, chybí některým vínům cukr. Tedy, správně řečeno, zbytkový hroznový cukr v chuti, kterého letos prostě moc není. Naštěstí lze i suchá vína dodatečně „zjemnit“ zahuštěným moštem. Nejde o žádný převratný vynález, používal se již ve starém Římě. Kvalita tohoto moštu závisí na původu hroznů, zpracování a uchování. Přidá do vína nejen hroznový cukr, ale také kyseliny či polyfenoly, které poměrně zásadně mění víno, většinou k lepšímu.

Březen ve sklepě

Kategorie: Zima

V minulém článku jsme si řekli, jak připravit vinici a zahradu na přicházející jaro tak, abyste co nejvíce sklidili. To všechno jsou mimochodem činnosti, které skvěle koresponduji s onou nešťastnou izolací, které momentálně všichni čelíme a na kterou dnes navážu. Tentokrát se přesuneme do ještě větší karantény, tedy vinného sklepa a já vám slibuji, že už o tomto všudypřítomném tématu nezazní ani slovo, protože jak všichni víme, ve sklepě platí zcela odlišné zákony. Tedy kromě zákona gravitace.

Dosiřování vína snadno a opatrně

Kategorie: Zima

Ve vinařství sílí trendy výroby vín s co nejmenší chemickou stopou. Používají se biologické postřiky, vína se nechávají déle macerovat a u špičkových hroznů je snaha nechat z nich vyrobené víno co nejvíce přírodní, bez zásahu zkrášlujícími přípravky. O jedné věci se ale diskutuje stále a zatím není za ni žádná náhrada.

Šroubovací uzávěr pro malovinaře

Kategorie: Zima

Po novém roce některá mladá vína už chtějí ze sklepů ven. Jde hlavně o odrůdy, které jako mladé chutnají nejlépe a milovníci vína se už na ně těší. A tak, jako se vyvíjí technologie, vyvíjí, a hlavně zjednodušuje se i lahvování a práce s tím související. Naštěstí i pro menší vinaře.

Řez vinné révy

Kategorie: Zima

Zimní řez je nejdůležitější pracovní operace ve vinici. Odstraňuje se při něm většina jednoletého a dvouletého dřeva a na keři zůstává pouze dřevo plodné. Je tedy jasné, že tento úkon má významný vliv na nadcházející úrodu a rozhodně se jej nevyplácí podceňovat.

Nerezky a letošní šílené vinobraní

Kategorie: Zima

Kdo zažil letošní vinobraní na vlastní kůži, musí uznat, že bylo (zase?) opravdu bláznivé. Nekonečné sucho přinutilo nervóznější vinaře začít vinobraní již v průběhu srpna, aby pak nastávající dvoutýdenní deště udělaly ještě nervóznější ty, kteří sbírat nezačali. Poté se situace ale uklidnila a po zbytek září a říjná jsme zažili krásnou sklizeň. ​

Taniny - šikovní pomocníci při výrobě krásných vín

Kategorie: Zima

Každý z nás vinařů by chtěl mít ve sklepě velká vína. To je známá věc. Ale pokud chcete jezdit ve velkém a krásném autě, musíte si prostě připlatit. To samé platí o některých špičkových přípravcích do vína, kupříkladu o taninech. V enologickém období zvaném školení mladých vín, je dobré zmínit některé z výrobků určených k zvýšení kvality, stabilizace a také barvy vína. Taniny jsou jedněmi z těch základních.

Daň za suché horké léto - nedostatek kyselin

Kategorie: Zima

Začíná pomalu čas koštů, vína jsou hotová a máme možnost konfrontací s jinými vinaři a jinými víny. Ročník 2017 byl zvláštní. Vína jsou krásná, velká, přesně jak jsme čekali, se zbytkovými cukry a nádhernou vůní. Jen v chuti u některých vín se zdá, že nemají ten správný šmrnc.

1 2 3

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy