Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Řez révy očima vinaře

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

David Neduchal, Vinařský dům Kopeček, 6.1.2023.

S řezem můžeme začít v období, kdy nám opadnou všechny listy z keře (listopad - prosinec), ale mnohem vhodnější je začít později, tedy v rozmezí ledna - března, abychom révu lépe chránily před mrazíky (réva začne později rašit).

Začněte s odrůdami, které nejsou náchylné na zimní mrazíky (Tramín, Sauvignon, Dornfelder,Cabernet Sauvignon, …) a po odrůdy, které raší brzy (Muškát, Muller Thurgau, Modrý Portugal, Merlot).

Při stříhání větví je důležité umět rozpoznat typy dřeva. Rozlišujeme dřevo: 

  • jednoleté - světlé barvy, vyrůstá ze dvouletého dřeva, na jaře z něho vyrůstají plodné letorosty, kůra je hladká, nachází se na něm zbytky úponků a řapíků od zálistků
  • dvouleté - tmavší barvy, vyrůstá z tříletého nebo starého dřeva, kůra se může částečně odlupovat
  • staré - kůra (borka) je tmavé barvy a odlupuje se v pásech, staré dřevo tvoří kmínek, hlavu popřípadě i ramena, může z něj vyrůstat tzv. divoké dřevo
  • divoké dřevo - jedná se o jednoleté dřevo, které vyrůstá ze starého, není plodné

 

Vytvořit záložní čípek je velmi důležitá součást zimního řezu. Pokud vznikne větší řezná rána (cca 25 mm a více), na kterou je třeba aplikovat stromový balzám, jinak hrozí průnik různých chorob.

Vytvořit záložní čípek je velmi důležitá součást zimního řezu. Na fotce je větší řezná rána (cca 25 mm), na kterou je třeba aplikovat stromový balzám, jinak hrozí průnik různých chorob. 

Než začnete stříhat, pořádně si rostlinu prohlédněte a promyslete, jaké dřevo bude nejvhodnější ponechat. Mělo by být rovné a zdravé tzn. bez mechanického poškození, neměly by se na něm nacházet šedé skvrny, značící mycelium padlí nebo plísně šedé. Rovněž nesmí být poškozeno po kroupách. 

Kromě vědomostí je neméně důležitá část zimního řezu i výbava. Jaké máme nástroje a v čem se od sebe liší? Více v článku Zimní řez poprvé – základní výbava.

Nezapomínejte na množství plodných oček, které na keři necháte. Pokud chcete mít kvalitní hrozen, tak rozhodně nesmíte přeplozovat keř. Optimální zatížení je 4 - 8 oček na m2 (v závislosti na sponu, odrůdě, tvaru keře). V případě vyššího zatížení riskujete špatné vyzrávání hroznů, vyšší náchylnost k napadení houbovými chorobami a snižujete vitalitu keře.

Hlavní příznak padlí révového (oidium) je bílý až šedý povlak na listu.

Padlí révové jsou často způsobeny špatně provedeným řezem révy, kdy do neošetřené velké rány pronikají jejich zárodky.

Základy zimního řezu, jeho techniky a video najdete ve speciálním článku o řezu zde >>.

Další důležité tipy ohledně techniky řezu révy vinné

  • snažte se co nejvíce minimalizovat řezné rány. Vice ran znamená vice vstupních bran pro choroby a škůdce
  • do starého dřeva pokud možno nestříhejte vůbec. U velkých řezných ran použijte stromový balzám
  • ponechávejte na keři zásobní čípek. Velmi dobře poslouží, pokud dojde k poškození hlavního tažně (prasknutím při vázaní, atd…) nebo pokud potřebujete upravit stavbu keře. Čípek střihejte na 1-3 očka.

A na závěr je určitě dobré připomenout, že řez se provádí s ostrým a hlavně čistým nářadím. Tak to berte v potaz. Usnadní vám to práci, síly i nervy.

Vinohradu zdar!

Související produkty

Nůžky P1-23 BAHCO

999 Kč
Zahradnické nůžky BAHCO vhodné především k prostřihávání vinic, ovocných sadů a okrasných rostlin.
+ -
ks
skladem

Akumulátorové nůžky Hill Pruner

Akumulátorové nůžky Hill Pruner
 Doporučujeme
3 999 Kč
Bezdrátové akumulátorové zahradnické nůžky Hill Pruner jsou určeny do vinice sadu či zahrad, a to pro řezání a zastřihování větví o průměru 25 – 30 mm.
u dodavatele - na dotaz

Elektrické vázací kleště Hill Binder

Elektrické vázací kleště Hill Binder
 Doporučujeme
2 999 Kč
Automatické vázací kleště na elektrický pohon z naší produktové řady Hill Garden, určené pro použití ve vinici a zahradě. Pomocí jednoduchého elektrického mechanismu upevní drátkem letorosty k opoře za minimálního použití síly.
u dodavatele - na dotaz

LÖWE 9 Dvoubřité nůžky originál

1 499 Kč
Dvoubřité nůžky originál Löwe s dovnitř zahnutou rukojetí. Dvoubřité nůžky s vylepšenou technologií. Ergonomický tvar rukojeti. Rukojeť zahnutá dovnitř, optimální pro malé ruce.
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Co máme za čerpadla?

Kategorie: Zima

Je únor, nejkratší a prý i nejstudenější měsíc roku. My vinaři jsme stále schovaní ve svých sklepích a připravujeme vína na jejich finále, na výstavy a ke konzumaci. Vína se filtrují, číří a stále dokola stáčí. Stáčení vína je proces, který vínům v naprosté většině prospěje. Zbaví vína unavených vůní po dlouhém ležení, odstraní zbytky nepříjemných pachů po sirce, provzdušní zaprděné vína a osvěží je. Podívejme se tedy na čerpadla trochu blíže.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku