Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.
David Neduchal, Vinařský dům Kopeček, 6.1.2023.
S řezem můžeme začít v období, kdy nám opadnou všechny listy z keře (listopad - prosinec), ale mnohem vhodnější je začít později, tedy v rozmezí ledna - března, abychom révu lépe chránily před mrazíky (réva začne později rašit).
Začněte s odrůdami, které nejsou náchylné na zimní mrazíky (Tramín, Sauvignon, Dornfelder,Cabernet Sauvignon, …) a po odrůdy, které raší brzy (Muškát, Muller Thurgau, Modrý Portugal, Merlot).
Při stříhání větví je důležité umět rozpoznat typy dřeva. Rozlišujeme dřevo:
- jednoleté - světlé barvy, vyrůstá ze dvouletého dřeva, na jaře z něho vyrůstají plodné letorosty, kůra je hladká, nachází se na něm zbytky úponků a řapíků od zálistků
- dvouleté - tmavší barvy, vyrůstá z tříletého nebo starého dřeva, kůra se může částečně odlupovat
- staré - kůra (borka) je tmavé barvy a odlupuje se v pásech, staré dřevo tvoří kmínek, hlavu popřípadě i ramena, může z něj vyrůstat tzv. divoké dřevo
- divoké dřevo - jedná se o jednoleté dřevo, které vyrůstá ze starého, není plodné
Vytvořit záložní čípek je velmi důležitá součást zimního řezu. Na fotce je větší řezná rána (cca 25 mm), na kterou je třeba aplikovat stromový balzám, jinak hrozí průnik různých chorob.
Než začnete stříhat, pořádně si rostlinu prohlédněte a promyslete, jaké dřevo bude nejvhodnější ponechat. Mělo by být rovné a zdravé tzn. bez mechanického poškození, neměly by se na něm nacházet šedé skvrny, značící mycelium padlí nebo plísně šedé. Rovněž nesmí být poškozeno po kroupách.
Kromě vědomostí je neméně důležitá část zimního řezu i výbava. Jaké máme nástroje a v čem se od sebe liší? Více v článku Zimní řez poprvé – základní výbava.
Nezapomínejte na množství plodných oček, které na keři necháte. Pokud chcete mít kvalitní hrozen, tak rozhodně nesmíte přeplozovat keř. Optimální zatížení je 4 - 8 oček na m2 (v závislosti na sponu, odrůdě, tvaru keře). V případě vyššího zatížení riskujete špatné vyzrávání hroznů, vyšší náchylnost k napadení houbovými chorobami a snižujete vitalitu keře.
Padlí révové jsou často způsobeny špatně provedeným řezem révy, kdy do neošetřené velké rány pronikají jejich zárodky.
Základy zimního řezu, jeho techniky a video najdete ve speciálním článku o řezu zde >>.
Další důležité tipy ohledně techniky řezu révy vinné
- snažte se co nejvíce minimalizovat řezné rány. Vice ran znamená vice vstupních bran pro choroby a škůdce
- do starého dřeva pokud možno nestříhejte vůbec. U velkých řezných ran použijte stromový balzám
- ponechávejte na keři zásobní čípek. Velmi dobře poslouží, pokud dojde k poškození hlavního tažně (prasknutím při vázaní, atd…) nebo pokud potřebujete upravit stavbu keře. Čípek střihejte na 1-3 očka.
A na závěr je určitě dobré připomenout, že řez se provádí s ostrým a hlavně čistým nářadím. Tak to berte v potaz. Usnadní vám to práci, síly i nervy.
Vinohradu zdar!