Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 901 761 9:00 - 17:00

Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Síra a kvašení

Babí léto nádherně ukazuje svou tvář. Sluníčko nás nutí stále obcházet zahrádky, ať už při nutném podzimním hnojení, o kterém jsem tady byla řeč minule, ale také při úklidu zahrady, hrabání či rytí. 

Mimochodem, akce velkých slev na hnojiva ve Vinařském domě ještě trvá a tak využijte nádherný podzim na dohnojení půdy. 

Vinaři (ať se jim venku na sluníčku líbí nebo ne) musejí stále více času trávit dole - ve sklepích a tam pracovat s mladými víny. V tuto dobu se jedná o první ošetření a stáčení mladých vín. S tímto souvisí jeden proces, který není vůbec jednoduchý. 

Jde o případné zastavení kvašení vína. Dělá se to zejména proto, aby ve víně zůstal lehký zbytek hroznového cukru, mezi vinaři zvaný též „ocásek“. A také proto, aby po případném vykvašení do sucha, tedy bez zbytkového cukru, nebyl ve víně vysoký obsah alkoholu a svíravé tóny

O tom, jakou techniku použít k zastavení kvasného procesu u malovinařů bylo dlouho jasno. Do vína se nasypala klasická síra a maximálně se víno stočilo. I tak víno ještě dlouho tzv. dojíždělo a odhadnout ten správný moment aplikace síry nebylo jednoduché. 

Víno nejde zastavit jako auto ruční brzdou tak, že od určitého momentu se už nehne. Jde o živý organizmus, a pokud nemáte po ruce drahou techniku jako například filtr Crossflow filtr, jde vždy tak trochu i o náhodu

Pokud vinař chce zastavit víno pomocí klasické síry (pyrosiřičitan), nebo 40% roztoku síry, jde vždy o nejistotu výsledku. Ta je daná tím, že tyto preparáty obsahují NH4, zvaný Amoniak nebo ještě známější pod názvem Čpavek. Kromě toho, že je pro lidský organismus nesmírně škodlivý, má ještě jednu vlastnost, která se nám pro proces zastavení kvašení nehodí. Na rozdíl od síry, která kvasinky ničí, čpavek kvašení podporuje. Vy tedy aplikací klasické síry, nebo jejího roztoku na jedné straně kvašení zastavujete a na druhé vlastně poskytujete výživu pro kvasinky. I proto jsou výsledky zastavení nejisté a trvají dlouho. 

Na zastavení kvašení, stejně jako na běžné odsiřování vín, na dezinfekci sudů, prostě na veškerou práci se sirou ve vinařském provozu je proto vhodnější používat roztok síry bez škodlivého čpavku. 

Ve Vinařském domě máme už dlouho v nabídce přípravek Solfosteril, který je čistý, bez čpavku. Já sám s ním pracuji mnoho let a je skvělý. Tím, že má jen 15%  síry nehrozí předávkování, z vín nikoho nebolí hlava a i zastavení kvašení probíhá dle plánu. Ostatně, přípravky se sírou a čpavkem jsou na západ od nás v potravinářských provozech už mnoho let zakázány….

Související produkty

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 1 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku