Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Kdy začít se sběrem

Vinobraní se blíží vysokým tempem a klasickým dilematem vinaře je v tomto období rozhodnutí o tom, kdy vzít nůžky a úrodu sklidit. 

Nalezení optimálního termínu spočívá v hledání kompromisu - na jedné straně je to čekání na dostatečnou vyzrálost hroznů, na té druhé promeškání této doby a s tím přicházející hrozba plísně, která může při dozrávání hrozny velmi negativně ovlivnit. Kromě plísně to můžou být i špačci, kroupy a další.

Pro správné určení data sběru tedy rozhoduje mnoho faktorů - zdravotní stav hroznů, předpověď počasí, ale i hodnoty jako cukr, kyselina či pH, které si můžeme i jako malovinaři změřit přímo ve vinici a lépe odhadnout ideální čas na sběr. Což je luxus, který dříve měli pouze velké vinařství.

David Neduchal, Vinařský dům Kopeček, 4.9.2023.

Jak už několikrát zaznělo, zdravotní stav hroznů je nejdůležitější věc, kterou musíme momentálně sledovat. Hrozny jsou teď nejvíce náchylné na plíseň šedou. Ale o tom, jak se vyvarovat napadení plísněmi a dalšími chorobami jsme toho napsali dost.

Takže kdy sklízet? Platí zlaté univerzální pravidlo, které říká, že vždy je lepší sklízet méně vyzrálou surovinu, ale za to zdravou, než tu vyzrálou, ale napadenou plísní. Pokud tohle nedodržíme, koledujeme si o spousty možných problému v celém průběhu výroby vína.

Důležitému tématu ochrany révy se věnuje náš speciální článek, který funguje jako rozcestník na jednotlivé způsoby ochrany pomocí postřiků a dalších možností. Najdete ho zde >>.

Sběrem nahnilých hroznů podporujeme tvorbu negativního enzymu lakázy, který způsobuje oxidaci moštů. Dále si špatnou surovinou podporujeme vznik nežádoucích kyselin (slizovitá a glukanová). Proto při sběru buďte selektivní a vybírejte jen zdravé hrozny. Ty nahnilé nekomprosině ustřihněte na zem.

Další faktory, podle kterých se zařídit se sběrem, jsou určitě i různé analytické hodnoty. Řešením jsou laboratoře, které vám tyto hodnoty za vyšší poplatky změří.

Analytické nástroje jsou dnes dostupné i menším vinařům

Bohužel ne každý má takovou laboratoř k dispozici nebo se mu prostě nevyplatí. Díky různým pomůckám si ale některé klíčové hodnoty dokážeme přímo ve vinici určit sami.

Třeba taková cukernatost. Na tu budete potřebovat refraktometr a asi 3 kapky hroznové šťávy z vinice, kde sklizeň plánujete. Prostě vezmete bobuli a vymáčknete ji na speciální skleněnou destičku v refraktometru. Ten vám pomocí lomu světla ukáže hodnotu cukernatosti a to hned ve 4 stupnicích. 

Vás by měla nejvíce zajímat stupnice ČNM (český normalizovaný moštoměr), který se u nás používá nejčastěji. Udává hodnotu, kolik kilogramů cukru se nachází ve 100 l moštu. Dále obsahuje stupnice KNW (Klosterneuburský moštoměr), Oe (Oechsleho moštomě), Brix a také hodnotu potenciálního alkoholu v suchém víně.

Takže, teoreticky, pokud naměřím 21 °ČNM, tak hodnota potenciálního alkoholu v suchém víně bude 12,6 %.

Toto uvidíte, když na refraktometr dáte pár kapek z hroznu. Modrá vrstva (může se barevně lišit dle šarže výrobku) značí naměřenou hodnotu cukru, v našem případě krásných 23 °CNM. 

Velmi podceňované kyseliny a pH

Kyseliny si také dokážeme ve vinici změřit a to pomocí speciálního roztoku na měření kyselin Kyselina Reagenz. K tomu budeme potřebovat ještě speciální zkumavku. Do ní nalejeme 10 ml (= po nulu) hroznové šťávy a následně kapeme roztok Kyselina Reagenz. Postupně mícháme a dál přikapáváme, dokud se roztok nezbarví do modré/fialové barvy. Naměřená hodnota nám říká, kolik gramů kyselin se nachází v 1 litru. Měli bychom se pohybovat v rozmezí 6 - 9 g/l.

Hodně závisí i na odrůdě. Každopádně, při správně načasovaném sběru se tak můžete vyhnout dokyselování nebo odkyselování vín.

Ruku v ruce s kyselinou jde také pH, které hraje velkou roli při výrobě vín. Velká výhoda je, že si tuto hodnotu dokáže změřit sám vinař pomocí malého tužkového pH metru přímo ve vinohradu. Stačí, abyste elektrodu namočili do hroznové šťávy a počkali, až se mu na displeji ukáže hodnota.

Proč je vůbec pH tolik důležité? Tato číslo nám říká, o jak moc kyselý roztok se jedná. V praxi nás tato veličina zajímá, protože dokážeme z ní odhadnout, jak moc bude víno stabilní. Jistě se vám někdy stalo, že jste neustále dosiřovali víno a nemohli jste dosáhnout na hodnotu volné síry, jaké jste požadovali.

Velmi pravděpodobně za to mohla právě špatná hodnota pH a víno kvůli tomu je neustále “hladové“ po síře. Nebo třeba bylo víno stabilní, nalahvované a stejně se vám v lahvi rozkvasilo nebo zoxidovalo. I tady za to velmi pravděpodobně mohla špatná hodnota pH. Proto se měří už při sběru, abyste se těmto problémům vyhnuli zavčas.

Ideální hodnota pH by se měla pohybovat v rozmezí 3,1 - 3,4. Pokud naměříte vyšší hodnotu, měli byste mošt dokyselit (používá se například kyselina vinná) a tím pH snížit. Dokyselením moštu/vína o 1 g kyseliny na 100 l se sníží hodnota pH o 0,1. Pokud narazíte na opačný problém, tedy nízké pH, potom je potřeba mošt odkyselit (na to existuje speciální vinařský přípravek Odkyselovač KF Hill). Důležitá poznámka - vždy je lepší pH upravovat v moštu než později ve vína.

Konečně jsme se dočkali vinobraní a začínáme sklízet plody naší celoroční práce. Nejbližší dny a týdny budou rozhodující pro výslednou kvalitu hroznů. Sledujte proto předpovědi počasí, jak krátkodobé, tak i ty dlouhodobé.

A nezapomeňte na ochranu proti škodlivému ptactvu, dokáže vinařovo celoroční úsilí zmařit během jedné minuty. Pomoci vám v tom může např. síť proti špačkům, holografická páska, nebo pro opravdové fajnšmejkry je tu plynové dělo

V tomto období je také ideální čas provést inventuru ve svém sklepě. U nás ve Vinařském domě máme v oblibě důkladně naskladněné zásoby, ale z minulých let víme, že i ty nejlepší produkty mohou zmizet rychleji, než si dokážete představit.

Proto vám doporučujeme využít této příležitosti a doplnit svůj sklep například o špičkové enologické přípravky, jako jsou

Nezapomeňte také na nezbytné vybavení, jako jsou mlýnky, lisy a kádě. A abyste měli své víno v nejlepším stavu, nezapomeňte na moderní nerezové nádoby s plovoucím víkem, které jsou dnes již nezbytnou součástí každého vinného sklepa.

Související produkty

FermiHill výživa Active PRO 20 g

FermiHill výživa Active PRO 20 g
 TOP PRODUKT
19 Kč
Komplexní výživa vytváří ideální prostředí pro rozvoj a růst kvasinek.
+ -
ks
skladem

Síť ochranná proti ptákům 1,7x5m

69 Kč
Ochranná síť proti ptákům, u vinařů především proti špačkům.
u dodavatele - na dotaz

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Doporučujeme
 TOP PRODUKT
69 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C! Vhodný pro odstranění tepelně labilních bílkovin u vína, moštů atd. Je vhodný také ke snížení obsahu taninů a k zastavení kvasných a jiných procesů.
+ -
ks
skladem

Dělo - plašič ptáků a zvěře - ZON MARK 4

7 699 Kč
"Detonační zařízení ""dělo na ptáky a zvěř"" v zemědělských kulturách."
+ -
ks
skladem

FermiHill Veltlin 20 g

FermiHill Veltlin 20 g
 TOP PRODUKT
49 Kč
Svěží vína typu Veltlinského zeleného s typickými tóny po svěžím ovoci, lehkém pepři a koření.
+ -
ks
skladem

Holografická páska proti ptactvu

29 Kč
Účinná fólie proti nalétávání ptactva. Chrání celý život. Cena za 1 m.
+ -
ks
skladem

Káď vinařská 500 l

1 519 Kč
Plastová káď vhodná na hrozny ale také na vodu, potraviny, ryby, kvas, ...
+ -
ks
skladem

Kyselina Reagenz

189 Kč
Roztok k určení kyselin ve víně a moštech. Obsah:250 ml.
u dodavatele - na dotaz

Kyselina vinná 100 g

59 Kč
Činidlo šetrně upravující kyselost a zároveň sloužící jako kozervant.
+ -
ks
skladem

Lis 55 l výklopný polonerezový VSPX

36 399 Kč
Vodní lis/hydrolis LANCMAN 55 l.
u dodavatele - na dotaz

Mlýnkoodstopkovač DMC lakovaný

13 699 Kč
Elektrický odstopkovač ze šnekem s nylonovými válcemi na hrozny
+ -
ks
skladem

Nerezová nádrž 200 l

Nerezová nádrž 200 l
 TOP PRODUKT
6 890 Kč
Nerezová nádrž o objemu 200 l s rovným dnem.
+ -
ks
skladem

Odkyselovač KF Hill 134 g

Odkyselovač KF Hill 134 g
 TOP PRODUKT
19 Kč
Přípravek k jednoduchému odkyselení moštů a vín.
+ -
ks
skladem

pH měřič

2 299 Kč
Pohodlný a přesný měřící přístroj k jednoduchému zjištění pH-hodnoty nejen vína
+ -
ks
skladem

Rapidase Expression 15 g

Rapidase Expression 15 g
 TOP PRODUKT
99 Kč
Specifický lisovací enzym pro maceraci rmutů moderních bílých vín.
+ -
ks
skladem

Refraktometr (4 stupnice)

1 409 Kč
Ruční refraktometr k určení cukernatosti hroznu.
+ -
ks
skladem

Síť ochranná proti ptactvu 1,23 x 500 m

899 Kč
Síť proti špačkům - rozměry 1,23 x 500 m
+ -
ks
skladem

Zkumavka Reagenz

75 Kč
Zkumavka (nejen) k měření volné síry, kyselin a bílkovin ve víně.
+ -
ks
skladem

Další články

Plíseň šedá - jak se jí bránit

Kategorie: Léto

V průběhu léta a podzimu se ve sluncem zalitých vinicích skrývá temná hrozba v podobě plísně šedé. Tato zákeřná choroba může poměrně rychle zmařit celoroční vinařovo úsilí, a to těsně před jeho vrcholem, tedy vinobraním. Odhalte s námi tajemství této nebezpečné houby a objevte osvědčené způsoby, jak udržet vinice zdravé a odolné.

Výroba domácího ovocného vína - úvod

Kategorie: Léto

Alternativou klasických révových vín jsou vína ovocná. Ne každý vinařský nadšenec se narodil a žije ve vinařské oblasti Čech nebo Moravy a má přístup k révovým hroznům. V naší zemi je spousta lidí napříč všemi generacemi, kteří přebytky ovoce ze své zahrádky s nadšením i úspěchem mění ve víno. O tom, jak konkrétně jej vyrobit si bude řeč v několika článcích. V tomto prvním se budeme věnovat základům výroby ovocného vína a najdete tu i osvědčený recept.

Poslední hrozby před vinobraním - jak na ně

Kategorie: Léto

Déšť z posledních dní určitě prospěl všem rostlinám včetně vinice. Pomohl nejen její vitalitě, ale také plísni šedé, pro jejíž šíření jsou nyní ideální podmínky. Kromě ní chtějí úrodu předčasně uzmout i poněkud živější predátoři. Jak se s tímto vším vypořádat a dojít tak k plnohodnotnému vinobraní?

Houbové choroby zpátky ve hře

Kategorie: Léto

Větsí množství srážek, vysoká vlhkost a nižší teploty, které se u nás v poslední době objevily, daly houbovým chorobám opět možnost šířit se. Proto bych doporučil uskutečnit (doufám že) letos poslední, ale o to důležitější postřik proti všem plísním - padlí révové (oidium), plíseň révová (peronospora) a plíseň šedá. Co v tomto období tedy konkrétně dělat?

Čím stříkat vinohrad v tomto období

Kategorie: Léto

Začátkem srpna ještě často bývá horké počasí, které láká ke slunění se u bazénu. Ale my - vinaři na bazén moc pomyšlení nemáme a pokud jste už stihli dodělat zelené práce, doporučuji ošetřit vinici preventivním a v některých případech i kurativním postřikem. Bude to potřeba. Čím a jak? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku