Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Míchání a pak mlaskání

Vrcholí sběry hroznů a mnozí vinaři zrovna v této době nakváší červená vína a tzv. míchají rmut. Tato činnost je pro budoucí kvalitu vína daleko důležitější, než si možná myslíte. Oxid uhličitý, vznikající při kvašení, nadnáší matolinový klobouk a ten pak ztrácí kontakt s moštem. Tím nedochází k vyluhování barviv a tříslovin, mimo to vzniká nebezpečí nežádoucí mikrobiologické činnosti a víno takto zanedbané prostě smrdí. Proto musíme mít na zřeteli dvojí zásadu.

Za prvé, matolinový klobouk musí být potápěn do moštu a za druhé, matolinový koláč by se měl vždy při míchání rozdrobit, aby se do kontaktu s moštem dostalo co nejvíce slupek. Tedy prosté zatížení matolin na dně nádoby různými rošty není vhodná technologie.

Dosáhnout míchání lze různými způsoby. Dlouholeté zkušenosti ale ukazují, že intenzita a četnost promíchávání rmutu mají na charakter tříslovin červeného vína daleko větší vliv, než metoda, kterou se to provádí. Dále si musíme uvědomit, že pravidelným provzdušňováním a přečerpáváním se mimo extrakce látek ze slupek bobulí, také podporuje i kvašení a může tak začít budoucí stabilizace barvy. Tady bych se jen zmínil, že oddálení zasíření až do stádia mladého vína, také podporuje stabilizaci barviv.

Ještě k matolině. Zvláště na začátku kvašení je zapotřebí ponořovat klobouk častěji, nejméně 4x denně, aby se podpořilo rychlé vyluhování polyfenolů. Později, když slupky bobulí již změkly, postačuje méně časté promíchání, není pak ani nutné úplné rozbití matolinového koláče.

V tuto dobu je také nejlepší přidat do rmutu lisovací enzym, který při lisování pomůže dostat z bobulí to nejlepší a nejtypičtější, co v nich je. Jak jsem se zmínil, první základ kvašení červených vín je míchání matolin. Neméně důležité na cestě za kvalitním červeným vínem, je řízení kvašení. Podle toho, jaký požadujete typ vína, tak se odvíjí průběh kvašení rmutu. Tím se určuje aroma a třísloviny budoucího vína. Při nižších teplotách zůstává ve víně více aroma. To proto, že klidným, chladnějším kvašením se menší množství aromaticky vyplaví oxidem uhličitým. Ale, při nižších teplotách vzniká více esterů, aceldehydů i alkoholu a hůře se absorbuje barvivo. Také probíhá horší extrakce polyfenolů. Zůstanou i potom ve víně. Třísloviny totiž mají různou rozpustnost, jak se také říká, ve studené vodě se dobrá káva neuvaří. Naopak, při vyšší teplotě probíhá polymerizace rychleji, vína jsou sametovější a kulatější.

Tepotu rmutu v nádobách malovinařů až do objemu 1000 l lze velmi jednoduše regulovat ponornými ohřívači s termostatem. Jsou velmi rozšířené a spolehlivé.

Obecně platí, že čím menší doba kontaktu matolin s moštem, tím méně tříslovin dostanete do vína. Víno je dřív hotové ke spotřebě a jeho ležení je kratší. Tedy vhodné kupříkladu pro odrůdy Modrý Portugal nebo Ariana. Naopak delší doba vyluhování neznamená jenom zvýšení obsahu polyfenolů, ale i extraktu a popelovin, víno je plnější. Potřebuje sice delší dobu k harmonizaci a zrání, ale je potom daleko komplexnější, plnější, hutnější a vhodné k delšímu ležení.

Obecný recept, jaká teplota a doba je pro kterou dobu ideální, bohužel neexistuje. Ale dá se říci, že v našich podmínkách by se měla pohybovat od 15 stupňů pro jednodušší vína, po 25° C pro vína větší s perspektivou ležení. A pozor, konstantní teplotu dodržujte po celou dobu kvašení. Hlavně se nesmí tento proces, který není ani pracný, ani náročný na čas, podcenit. Škody na víně jsou v opačném případě nevratné.   

Související produkty

Káď 300 l vysoká Bidone

1 259 Kč
Plastová káď kónického tvaru se zesílenou stěnou, vhodná jako nádrž na pitnou vodu, víno, kvas, potraviny, ..
+ -
ks
skladem

Mlýnkoodstopkovač DMCI nerezový

24 799 Kč
Elektrický odstopkovač ze šnekem s nylonovými válcemi na hrozny
+ -
ks
skladem

Topítko

339 Kč
Ponorný ohřívač s termostatem 300 W, vhodný například na ohřev rmutu či moštu.
u dodavatele - na dotaz

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku