Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále. 

Zbyněk Kopeček, Vinařský dům Kopeček, 13.9.2023.

Ošetření pomletých hroznů chce ten nejšetrnější postup. Aplikace pouhého pyrosulfidu (prášková síra) do rmutu se už dávno nepoužívá. Hrozí budoucí vysoký obsah vázané síry ve víně a také neustálá potřeba dosiřování.

Moderní přípravek Tan Fruit Blanc je specialista na ošetření pomletých hroznů všech bílých odrůd. Obsahuje podíl síry, taninů a vitamínu B. Udrží rmut zelený a svěží i při delším nakvášení, jeho jemné taniny eliminují budoucí potřebu síry a přitom i bez množství SO2 zničí nežádoucí bakterie. Mám s tímto produktem velmi dobré a letité zkušenosti. I naši zákazníci jsou s ním velmi spokojeni.

Na maceraci u výroby červených vín je nejlepší Tan fruit Rouge. Jeho složení je exkluzivní. Obsahuje jen málo síry, a tak nebrání rmutu v řádném prokvašení ve víno. Přitom zabraňuje vzniku nepříjemných tónů, jako oxidace či těkavky z poškozených hroznů.

Rapidase Expresion a Rapidase EX Color jsou špičkové enzymy, které výrazně zvyšují výlisnost a pomohou dostat do vína to nejlepší z hroznů. Aby vám tak vytekla všechna vzácná šťáva, není třeba silně tlačit na lis. Navíc zachováte aromatiku, svěžest a ovocnost, tak typické vlastnosti našich vín.

Po lisování

Další krok, tedy odkalení vylisovaných moštů, je dnes určitě samozřejmostí. Ušetříte si tak v budoucnu nemalé problémy se sirkou, sírou a různými problémy a chorobami ve víně.

  • První odkalení proveďte enzymem, odstraníte tak z moštu biologické nečistoty, jako brouky nebo zbytky listů či trávy, které pak negativně ovlivňují chuť vína. Výborný je na to přípravek Rapidase Clear. To je enzym, který odkalí mošt za běžných teplot do 12 hodin.
  • Následující druhé odkalení proveďte bentonitem, který odstraní zbytky těžkých kovů a pachů z postřiků. Já osobně používám rakouský Eiwex granulát, který je prověřený časem. Všechny tyto přípravky běžně používají i špičková profesionální vinařství.

A pak už nastává ten magický proces kvašení. Tedy přeměňování cukrů na alkohol, kdy se z moštu stává burčák, který se postupně mění na mladé víno. O tomto jsme již několik článků psali, takže pokud vás to zajímá více, doporučuji např. Jak správně vybrat kvasinky či O síře a kvašení.

Zajímavé a pro neprofesionální vinaře informace máme také v naší příručce Chci udělat parádní víno, kterou můžete ve fyzické podobě zakoupit na našem eshopu, případně pokud se zaregistrujete k odběru našich článků a novinek mailem, získáte ji automaticky zdarma v elektronické podobě. Učinit tak můžete přímo na této stránce - pod menu Rádce pěstitele je kolonka Rádce pěstitele - newsletter. Zadáte jen mail a máte ji.

No a abych nezapomněl, určitě se mnozí chystáte o víkendu sbírat, tak pro vás máme od pátku k dispozici vynikající suchý led na udržení té správné teploty při nakvášení. To se ale bohužel týká jen návštěvníků naší dubňanské pobočky, jelikož led by při expedici (přirozeně) roztál.

Související produkty

BentoHill V Clear 100 g

29 Kč
Velmi čistý aktivovaný bentonit.
+ -
ks
skladem

Tan Fruit Rouge 20 g

109 Kč
Kombinovaný prostředek speciálně vyvinutý pro maximální ochranu moštů a rmutů červených vín před možnou oxidací.
+ -
ks
skladem

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Doporučujeme
 TOP PRODUKT
69 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C! Vhodný pro odstranění tepelně labilních bílkovin u vína, moštů atd. Je vhodný také ke snížení obsahu taninů a k zastavení kvasných a jiných procesů.
+ -
ks
skladem

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze
 Doporučujeme
99 Kč
Celý název „Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař, aneb velká vína lze dělat i v malé bečce" mluví za vše. A co víc? Brožura je aktualizovaná o nová speciální témata!
+ -
ks
skladem

FermiHill Muller-Thurgau 20 g

39 Kč
Delikátní, lehká bílá vína s květinovými a ovocnými tóny.
+ -
ks
skladem

Pyrosiřičitan draselný 100 g

29 Kč
Antioxidant a konzervant. Další názvy: Disiřičitan draselný, Pyrosulfit draselný.
+ -
ks
skladem

Rapidase Clear 15 g

89 Kč
Enzymatický přípravek pro odkalení moštu bílých vín. Odkalovací enzym.
+ -
ks
skladem

Rapidase EX color 15 g

99 Kč
Pro zlepšení extrakce a intenzity barvy, barevné stability a celkového procesu zpracování modrých hroznů.
+ -
ks
skladem

Rapidase Expression 15 g

Rapidase Expression 15 g
 TOP PRODUKT
99 Kč
Specifický lisovací enzym pro maceraci rmutů moderních bílých vín.
+ -
ks
skladem

Tan Fruit Blanc 100 g

179 Kč
Komplexní antioxidační prostředek s taniny
+ -
ks
skladem

Tan Fruit Blanc 20 g

Tan Fruit Blanc 20 g
 TOP PRODUKT
49 Kč
Komplexní antioxidační přípravek s taniny.
+ -
ks
skladem

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Jak funguje chladnomilný bentonit

Kategorie: Podzim

V období pokročilého podzimu vinaři tráví naprostou většinu času souvisejícího s vínem ve sklepích. Hlídají u mladých vín zbytkové cukry, kyselost, sirku a začínají čeřit. I když je pravda, že v některých vinicích ještě může probíhat vinobraní, většina už je pod střechou. Vlastně pod zemí. Jinými slovy - je čas se zavřít do sklepa a věnovat se vínům. A s tím i souvisí dnešní téma - bentonit, který funguje i v chladnějších podmínkách.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku