Čarovný podzim nastupuje, je krásné počasí (alespoň v době kdy píšu tyto řádky) a hrozny se nalévají cukrem. A to je chvíle, kdy začnou chutnat nejen lidem, ale i zlodějům z říše zvířat.
Největší nebezpečí tak jako každý rok hrozí ze vzduchu. Špaček obecný. Tento rozšířený menší pták migrující z Evropy až do severní Afriky má hrozny rád. I když je všežravec, živí se hmyzem, housenkami, pavouky a nejrůznějšími nektary, pro naše vinice je to nepřítel. Nehledě na to, že opeření útočníci napadající naše vinice, nepocházejí od nás, ale většinou z Ukrajiny, Polska či Běloruska. Naši špačci v tu dobu obírají vinice na své pouti do teplých krajin někde v Itálii.
Jak se proti nim bránit, aniž bychom museli použít střelnou zbraň? Nejlepší jsou mechanické zábrany. V nabídce jsou sítě a síťoviny různých délek a rozměrů. Nevýhodou této obrany je cena síťovin a hlavně pracnost. Výhodou klidný spánek a téměř stoprocentní účinnost a také to, že poskytuje i částečnou ochranu v případě krupobití.
Jako alternativní obranu proti špačkům můžete také použít holografický pásek. Jedná se o speciální folii, na níž je nanesen lesklý povrch se vzorkem imitující oko dravce. Asi dvaceticentimetrové dílky pásky se přitlučou na desku a po zhruba dvaceti metrech od sebe umístní ve vinici tak, aby volně plápolaly a házely barevné odlesky orlích očí do krajiny. Špačci jsou na takto ochráněných pozemcích daleko opatrnější. Prodali jsme holografické pásky již mnoho metrů a zatím se osvědčila.
Stoprocentní ochrana před opeřenými i jinými zloději je ale střecha lisovny a hrozny ve sklepě. Tam ovšem mladému vín u začne hrozit úplně jiné nebezpečí. Třeba rychlé vypití..
zpět
Kategorie: Podzim
Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.
Číst celý článek
Kategorie: Podzim
Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.
Číst celý článek
Kategorie: Podzim
Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.
Číst celý článek
Kategorie: Podzim
Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.
Číst celý článek
Kategorie: Podzim
Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.
Číst celý článek