A je to tady. Doba degustací a koštů začala. V pravidelném rytmu kdy jaro je pro nás degustátory strhující a velmi náročné. Objíždíme výstavy a hodnotíme. Jako jedna z prvních a zároveň velmi prestižních je výstava mladých vín JUVENÁLE 2010.
Degustace probíhala tradičně v hotelu Voroněž v Brně. Také tradičně vysoké bylo číslo vystavených vzorků - 1019. Bílých vín 670, červených 244 a růžových nebo klaretů 105. Také 5-ti bodový systém kdy 0-výborné, 1 velmi dobré, 2 dobré, trojka není, 4 dostatečné a 5 nedostatečné či vyřadit, je na této výstavě tradiční. Za sebe musím říci, že mě se tento systém zdá velmi spravedlivý a používá na rozdíl od třeba 20 bodového o mnoho širší pole hodnocení. Jen si představte, že by jste dostali na výstavě hodnocení třeba 11 bodů při 20-bodové stupnici. Asi by k Vám volali lékaře a nos by jste nevystrčil ze sklepa půl roku.. V tomto systému méně bodů je ale výsledek lehce nad středem škály, brán stále jako velmi slušný. Ale k výstavě samotné.
Veliká změna letos byla v organizaci hodnocení. Bylo pozváno daleko méně degustátorů a hodnocení bylo rozděleno na dva dny. Bylo to pro nás daleko příjemnější, odpadla starost s odvozem a navíc jsme si mohli při večerním posezení a pro změnu i koštování mezi sebou i nezávazně „kalibrovat“ chutě a názory. Já osobně jsem si vylosoval na oba dva dny odrůdu Chardonnay.
První konfrontace nového ročníku pro mě dopadla trochu rozpačitě. Čekal jsem po takovém podzimu a tak kvalitní úrodě možná víc velikých vín. Je ale na druhé straně fakt, že vyloženě špatných vzorků bylo podstatně méně jako v minulých ročnících. Převážně byla vína harmonická, s větším obsahem cukru, kyselinkami ale kupodivu kratším tělem. Na druhé straně Chardonnay chce ještě čas. Podle kolegů byly jiné odrůdy, zejména červených vín excelentní.
Galavečer, který bude rovněž v hotelu Voroněž 23.2 a kde budou zveřejněny výsledky bude završením celé podařené akce. A hned na druhý den může i široká veřejnost dojít ochutnat nejlepší mladá vína úrody 2009 od 11 hodin v sálu hotelu Voroněž. Dojeďte si je vyzkoušet. Za chvíli budete mít na stole i vína vašeho koštu tak ať máte srovnání.
Degustaci a její technice se budu věnovat v některém z nejbližších dílů. Zrovna v tomto období to bude velmi aktuální. Ale dopředu můžu říct, že se není třeba bát. Pokud máte svůj názor a jste si jej schopni obhájit, držte se ho. Není nic horšího než dominantní degustátor, který tlačí „své“ názory a ovlivňuje tak jiné. Ale o tom příště.
Já se teď budu těšit až ve vinotéce Vinařského domu otevřeme první láhve vítězů nového ročníku. A vinohradníci vstávat naberte nůžky, bužírky, vázací dráty, placku slivovice i rukavice a ven! Jaro je tady! (Snad)