Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Zbyněk Kopeček, Vinařský dům Kopeček, 10.8.2023.

Mnoho let byl větší objem síry ve víně v podstatě neřešitelný problém, který měl zásadní dopad na chuť vína. Jsem rád, že se nám jako jediným podařilo po mnoha letech najít ve světě přírodní produkt, který přesířené víno zaoblí a ocelovou chuť a vůni síry potlačí

Vyzkoušeli jsme jej ve více vinařstvích a všude měl přípravek velký úspěch. Jde o francouzský patentovaný tekutý produkt, vyrobený z přírodních taninů s názvem NATAN. Jsou to 100% přírodní enologické dubové taniny. Představují obrovský skok ve vědě o účinnosti dubových přísad pro výrobu nápojů. 

U vína je doporučené dávkování 25 ml na 100 l, je to ale velmi závislé na charakteru konkrétního nápoje i požadavcích vinaře. 

Jedná se o rodinu tekutých, vysoce koncentrovaných dubových taninů, které dávají vinařům, pivovarníkům a palírníkům úplnou kontrolu nad všemi organoleptickými a strukturálními prvky, které dub poskytuje nápojům. Naše taniny jsou vhodné pro použití při výrobě alkoholických nápojů a splňují všechny předpisy a certifikáty EU. 

Do vína je lze klasicky přidávat při primární fermentaci, zrání nebo před lahvováním, tedy v podstatě kdykoliv. Tekuté taniny napomáhají při vázání pyrazinů, fixaci barvy, a také jak již bylo zmíněno, dokáže senzoricky výrazně napravit přesířené víno. Je třeba ale také zmínit, že síru z vína úplně neodstraní, jenom ji senzoricky schová a nahradí čistými dubovými ingrediencemi, které taniny obsahují.

Snadno se může stát, že vinař omylem přesíří víno. Není to nic příjemného, nicméně jsme na to našli řešení. Tato řada vysoce koncentrovaných tekutých taninů z nejkvalitnějších amerických dubů dokáže kromě utlumení síry také zlepšit celkový aromatický a chuťový vjem vína. Navíc je v balení na zhruba 100 l, takže je dostupný i neprofesionálním vinařům.

Do lihovin lze Natan přidat před plněním do lahví nebo během ředění alkoholu před zráním. 

Existují tři druhy těchto revolučních taninů. Všechny mají zmíněné léčivé vlastnosti a liší se tóny, které do vína dodají

  1. Prvním je Natan C. Dodá nápoje vůni pražených ořechů, pečeného chleba s intenzivní náplní středního patra a ovocným liftingem. Tedy pro lehčí červená a těžší bílá vína. 
  2. Natan M zase nabízí tóny hřebíčku, karamelu, čokolády a kávy, sladkého patra a zvýrazňuje černé ovoce. Je tedy vhodný do větších, hutnějších červených vín. 
  3. A třetí typ budeme používat asi nejčastěji. Natan H má znaky vanilky a zvýrazní chuť broskve a melounu. Ideální pro finální úpravu téměř všech typů našich bílých vín

Tyto tekuté taniny řady Natan Premiere CT testujeme v několika vinařstvích už poměrně dlouhou dobu a výsledky jsou doslova neskutečné. Hlavně co se týká lehce poškozených či technologicky znehodnocených vín. Zejména u přesířených a různě zatuchlých vín, nebo vín po sirce. Zde byly výsledky opravdu neuvěřitelné.

Vína na tanin reagují okamžitě, ale nejlepší výsledek se projeví za cca 5 dní a chuť se přibývajícím časem postupně zakulacuje. Rozvoní se, příjemně chutnají a lehce se zvýší případná vodnatá barva. U zdravých vín se víno zvětší, barva je stabilní, výrazná a víno nádherně chutná

Mám z tohoto našeho produktu opravdu radost a tento příklad jen potvrzuje to, že se vyplatí hledat tak dlouho, až najdete to pravé.

Související produkty

Tekutý tanin NATAN M 25 ml

249 Kč
Vysoce koncentrovaný tanin z amerického dubu nejvyšší kvality. Do nápoje dodává tóny mochy, kávy, hořké čokolády, lékořice a karamelu.
+ -
ks
skladem

Tekutý tanin NATAN C 25 ml

249 Kč
Vysoce koncentrovaný tanin z amerického dubu nejvyšší kvality. Do nápoje dodává tóny karamelu, pražených ořechů, kokosu a muškátového oříšku.
+ -
ks
skladem

Tekutý tanin NATAN H 25 ml

Tekutý tanin NATAN H 25 ml
 Doporučujeme
 TOP PRODUKT
249 Kč
Vysoce koncentrovaný tanin z amerického dubu nejvyšší kvality. Do nápoje dodává tóny mandlí, karamelu, vanilky, medu a broskví.
+ -
ks
skladem

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Taniny do vína - jak na to

Kategorie: Postřehy

Při konzumaci vína se nám nabízí příležitost poznat a ocenit obrovské množství vjemů, které nám nabízí. Mezi tyto vjemy patří i chuťové dojmy, které jsou výrazně ovlivněny přítomností taninů v daném vínu. Taniny jsou organické látky, které se nacházejí v slupce, stoncích a semenech hroznů a lze je také do vína pro zlepšení jeho senzorických vlastností dodatečně přidávat. V druhé části speciálu o taninech se podíváme na praktické použití těchto přírodních produktů.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku