Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Zase nám to komplikují..

Po letošním vinobraní nás čekají nové povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Zbyněk Kopeček, Vinařský dům Kopeček, 21.2.2024.

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách oznamovat nutriční hodnoty vína v láhvi. Povinnost označovat výživové údaje a seznam složek v označení výrobků z révy vinné lze podle čl. 6 pátého odstavce nařízení EU 2021/2117 vyžadovat ode dne 8. 12. 2023.

Výrobky vyrobené před tímto datem nemusí v označení obsahovat výživové údaje a seznam složek. Takže rychle nacpěme loňská vína do lahví, protože příští úroda už musí být označena údaji, zda po nich přibereme či ne.

To nám určí poměrně drahý laboratorní rozbor, který si opět zaplatíme ze své kapsy, což jistě „ocení“ vinaři, vyrábějící vína v šaržích nižších stovek litrů. Výdajově se tak dostávají na stejnou úroveň jako velké vinařství, jelikož úkony spojené s touto povinností jsou zcela totožné.

A k tomu i možná spotřební daň z vína. Takže vzhůru zpět na světlo, šedá ekonomiko..

Původně jsem o téhle úchylnost (protože se to opravdu v našich podmínkách ani jinak nazvat nedá) nechtěl vůbec psát. Ale nedá mě to.

A představa, jak si milovník vína vybírá k mořským plodům víno dle nutriční hodnoty, mně vhání kyselý úsměv do tváře. „Ne pane vrchní, ten Merlot ani nenoste. Má hodnotu pěti plnotučných sýrů, a to pro mě není dobré..."

A na výstavách začnou vítězit nízkotučná vína, alkohol ve víně se stane stejnou metlou lidstva jako cukr.

Možná by se měla na etiketu také přidat informace o tom, z čeho je složeno sklo láhve a u toho samozřejmě platný certifikát vydaný ministerstvem. I hrozny jsou zatím málo sečtené a prověřené. Na každou bobulku nalepme certifikát kvality.

Také nechápu, proč kontrolní orgány nezajímá, kam se poděje víno, které už jste vypili! Proč nejsou na toaletách budky na třídění odpadu. Pil jsi víno, hybaj do budky zelené, či červené barvy. Jsi pivař, čurej v kukani natřené rezatou barvou. A ty, co se motáš po slivovici, použij toaletu bílou.

Chápu potřebu uvádění výživových hodnot u jídla. Jíst musí každý a znát nutriční hodnoty je například kvůli dietě či zdravotním důvodů nezbytné. Ale řekněte mi - pokud vám lékař předepíše dietu, budete si v rámci toho vybírat víno, které má nejméně kalorií? Všechna vína jsou kalorická ! Na to není potřeba dělat pro každý vzorek rozbor a měnit kvůli tomu zákony...

Další novinka. Důležité a velmi překvapivé budou pro milovníky vína také údaje, z čeho že se jednotlivé víno skládá. Alkohol. Kyseliny. Cukry. Glycerol. Voda!. Kdo to kdy tušil?! Samé nové informace! Ó, děkujeme Ti, unie.

Co na tom, že etikety už tak obsahují velké množství údajů, mnohdy zbytečných, protože složky na nich uvedené víno obsahuje od svého začátku před tisíci lety.

Že etikety mají čím dál větší problém být půvabné, noblesní, klasické nebo i bláznivé. Co na tom, že musí být stále větší a větší, že spotřeba papíru stoupá, že se tak prosvítí více elektřiny a na cesty do laboratoří projede více benzínu.

Vždycky jsem byl zastáncem společné Evropy. Evropu, její kulturu a historii miluji. A takové pitomosti, jako je nařízení 2117, jen ničí soudržnost mezi státy a nahrávají škarohlídům. Bohužel nevím, co s tím.

Napadá mě, že všechna vína až do konce mých dnů vyrobím před rokem 2024. Že je to blbost? Je.

Ale ne o moc menší než vyhláška 2117.

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Taniny do vína - jak na to

Kategorie: Postřehy

Při konzumaci vína se nám nabízí příležitost poznat a ocenit obrovské množství vjemů, které nám nabízí. Mezi tyto vjemy patří i chuťové dojmy, které jsou výrazně ovlivněny přítomností taninů v daném vínu. Taniny jsou organické látky, které se nacházejí v slupce, stoncích a semenech hroznů a lze je také do vína pro zlepšení jeho senzorických vlastností dodatečně přidávat. V druhé části speciálu o taninech se podíváme na praktické použití těchto přírodních produktů.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku