Jeden můj nedávný zážitek z nejmenované restaurace „prý“ specializované na víno, mě donutil napsat fejeton o nabízení vína.
Spisovatel Karel Čapek si kdysi u číšníka ve vinárně objednával víno takovýto způsobem: „Pane vrchní, já rád bych víno, jak bych Vám to řekl, spíše vážné, žádného mladého fanfaróna a lehkomyslníka, ale víno zralé a zkušené, a přesto, víte, plné víry a optimismu a kuráže, víno které se vyzná v umění, je sečtělé a zná kus světa, musí mít takovou jakousi tragičnost jako Beethovenovo adagio, ale taky trochu shovívavosti a drobet úsměvu.. A jaká byla odpověď Čapkova ideálního číšníka? „Prosím pane, hned to bude“ ..
Všimli jste si ohromujících znalostí objednávajícího a rychlého pochopení vzorné obsluhy? Ano, je-li číšník dobrým znalcem vína, znamená to poloviční úspěch vinárny či restaurace. Host si zpravidla víno vybírá sám, ale číšník může jemně nasměrovat, doporučit k určitému jídlu je výborné, zná-li i chuť nabízeného vína. A po předložení vinného listu, by neměl stát hostovi za zády, ale dopřát mu dostatek času na rozmyšlenou. Teprve až se host nemůže rozhodnout, měl by nevtíravě poradit.. Ke vzdělání v tomto krásném oboru sommelierství stačí jen nastudovat několik málo knih a hlavně mít zájem. Ale jak říkám, musí být prodejce důkladně obeznámen z nabízeným vínem.
V naší vinotéce Vinařské domu v Dubňanech máme více jak 100 druhů vín jen od moravských vinařů. Všechna vína, které nabízíme, vždycky nejprve společně degustujeme a ohodnotíme. Vína která se nám nezdají, od vinařů neobjednáme. Takže každý náš prodejce ví přesně, co nabízí, jak to chutná, čím je zvláštní, a tím se lépe trefí do požadavků zákazníků. Na to jsme právem hrdí. A víme, že nejen Karel Čapek umí být náročný zákazník..
zpět
Kategorie: Postřehy
Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.
Číst celý článek
Kategorie: Postřehy
Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.
Číst celý článek
Kategorie: Postřehy
Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.
Číst celý článek
Kategorie: Postřehy
Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.
Číst celý článek
Kategorie: Postřehy
Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..
Číst celý článek