Vinařská kultura se pomalu mění k lepšímu. Mám teď na mysli spíše kulturu podávání vína, teploty a podobně. Určitě nemyslím kulturu prodeje špatného sudového vína napouštěného do „petek“ ve večerkách asijských obchodníků. Ale jak procházím sklepy po celé Moravě, zejména u těch menších vinařů jako by se zastavil čas. Podávají vzorky ve starých typech skleniček, tzv. koštovačkách.
Není to úplně dobře, protože víno v takové nádobce absolutně nemá prostor se rozvinout, otevřít a to už vůbec nemluvím o tom, jak taková „koštovačka“ po absolvování více vzorků vypadá umaštěně a uleptaně. Je to velká škoda, většinou je obsah skvělý, ale má velký problém nám to dokázat.
Sklenici totiž vnímáme ještě dříve, než ochutnáme nápoj a pohledem na ni si podvědomě vytváříme první pocit hodnocení, první dojem z vína. Sami určitě uznáte ten rozdíl, když se podíváte na víno nalité do krásné sklenice na stopce dokonalého tvaru či pohled přes umaštěnou „koštovačku“.
Sklenička je posledním obalem v řadě před přímou konzumací vína, proto musí být ušlechtilá, krásná a mít stopku na držení je u ní absolutní povinnost. Proto jsou sklenice na víno mnoha tvarů a objemů, aby zvýraznily a daly různým vínům tu nejlepší možnost se otevřít. Rozhodně nejde o žádnou módu, ten správný tvar pro jednotlivé druhy a typy vín se vyvíjí mnoho staletí. A podcenit tyto vlastnosti je velká škoda, hlavně pro nabízené víno.
Sklenice na víno má několik funkčních zón. Dělí se na kalich, který má mnoho tvarů a slouží k samotné degustaci, dále nožky, sloužící k uchopení a podstavce. Vyjmenovávat, k čemu jednotlivé sklenice slouží, dnes určitě nebudu, jen výčet typů na vína francouzská, německá nebo třeba sladká či sekty by mě zabralo celou stranu.
Na naše vína, která se konzumují v případě bílých a růžových zejména jako mladá, tedy do tří let, můžeme použít univerzálnější typy skleniček. Na běžné „překoštování“ ve sklepě stačí unifikovaná sklenice OIV o objemu 2,2 dcl. Umíme i levný a kvalitní potisk, tak se případně ozvěte.
Náročnější vinaři už mají na koštování skleničky na vyšší stopce a o objemu 3,5 dcl. Díky vyšší stopce se s nimi dá lépe pracovat a lépe víno prohlédnout. A když použijete sklenice určené ke konkrétnímu typu vína, pak se v maximální míře projeví velikost daného vína, jeho typ a vlastnosti, které by jinak zůstaly k naší škodě uvězněny ve špatném skle.
Protože si sám na skleničky velmi potrpím, otevřeli jsme v areálu vinařského domu v Dubňanech speciální prodejnu na sklo, skleničky, koštýře a všechny možné druhy lahví a lahviček i na pálenky. Na košty slivovic a pálenek se nám podařilo díky nové smlouvě se sklárnami zařídit velmi levné (kolem 20 Kč za kus) a hezké koštovačky na lihoviny v několika typech. I na ty je možný aplikovat jakýkoliv potisk.
Pokud nás navštívíte, budete příjemně překvapeni, kolik druhů sklenic najdete v nabídce. Od nádherné, luxusní série Svárovského až po levné štamprle. I v dárkových baleních. Zkrátka, určitě je pro člověka příjemnější pít průměrný nápoj z hezké skleničky, než nadprůměrný z kelímku. Je to degradace nejen vína, ale i naší dlouhé historie a vinařské kultury.