Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Jak víno „koštovati“ ?

Často vám na těchto stránkách doporučuji různé moderní přípravky. Ať už na čeření vín, nebo na odstranění různých problémů nebo pachů, či na stabilitu vína. Moderní technologie a nové znalosti zejména v oboru chemie a mikrobiologie nám dávají do rukou nástroje, o kterých se našim předkům ani nezdálo. Jak si ale radili oni, třeba ve středověku, kdy byly metody ve všem velmi netradiční?

Jan Had, legendární pražský učitel a vinař popisuje ve své knize z roku 1558 různé návody jak udělat víno skvělé a popisuje různé tehdejší druhy vína. Tak například pokud chcete, aby víno bylo „Kořenné“, musíte: "Jak sebereš víno a chceš ho kořenné míti, musíš ho nechat poležeti se šešuliny přinejmenším půl dne a noc/by ho nechal déle, nic tím nezkazíš. A chceš-li, aby červené víno dobrú barvu mělo/toho musíš dlúho ponechati a karbovati je čistě/aby ho tak dvě neděle nechal/bude tím míti barvu lepší.."

Tenkrát se pěstovaly tyto odrůdy: Topol, Vídeňka (dnes Heunisch), Běl, Tvrdé nebo Klenice. Byly to tvrdé odrůdy hunského typu a v zimě se vytahovaly tyčky od keřů, aby se naklonili k zemi, přikryly sněhem, aby nezmrzly. Rozbor vína tohoto typu (Heunisch), provedený v roce 1893, provedený ve vinařské škole v Tyrolsku, byl pro výrobce zdrcující. Víno mělo 4,5% alkoholu, a 13,8 promile kyselin! Bylo vodnaté, bez vůně a plnosti chuti.

Ale zpět k Janu Hadovi. O zabránění vad ve víně píše: "Chceš-li víno od porušení zachovati, vpusť do něho, pokud je ještě moštem, koření jalovcového, nebo ve vlněném pytlíčku květ vinný, chmelový a lněný. Chmelem zachovává se voda v pivu, a proto mnohem víc se zachová i víno, které svou sílu má. Nebo dobře víno zachováš od všelijaké hnilosti, když do bílého vložíš svazek rýví z vína bílého a do červeného svazek rýví z červeného. Zůstane čisté a jasné. Vínu zústane pak při své dobrotě po celý rok, vložíš-li do sudu dva kusy kadidla a dva  kusy myrhy.."

A protože se blíží čas degustací a koštů, je tady jeden středověký návod, jak víno „koštovati“: "Je dobré, když vane vítr dopoledne, neb tehdáž dobře se vína proměňují a ukazují, mají-li v sobě vadu. Někteří lidé na koštování zklamávají lidsků chuť tak, že vína hořká zdáti se budou sladká, dávajíce jim  k chuti lékořici nebo ořechy vlašské a neb starý sýr slaný a neb posnídati  své krmě dobře vokořeníc a neb dávají vína koštovati, kdež půlnoční vítr věje, neb tehdáž sú vína při své chuti. Proti tomu kupci vín ráno, když by ústa svá vymyli a snědli tři nebo čtyři skývy chleba  vomočené ve vodě, neb kdokoliv nic nejeda, neb najeda se, vín koštuje, tehdy chuť jeho pokazí se..

A pokud chcete mít víno více sladké, je tady návod určitě levnější, než současné technologie nabízí: "Aby v sladkosti zůstalo, vlož do něho nepotřebovaného volova tři nebo čtyři kusy, tehda víno zůstane při své sladkosti. Neb jinak víno sladké udělati. Vezmi třené hořčice dvě lžíce a vlož do vína a nech tiše leží a mest má býti z presu přivezený a tehdy ostane sladké přes celý rok"

Jan Had má ve své knize ještě mnoho moudrých rad a návodů. Jsou tak originální, že se o ně s vámi určitě ještě někdy podělím.

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku