Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Víno a turistika

Nedávno jsem poměrně na rovinu psal o rozdílu nadnárodních  supermarketů a moravských vinařských či obchodních firem. Ohlas na tento článek byl veskrze kladný a navíc se rozvinula širší diskuze. Ta se stočila k všem odvětvím spojeným s vinařskou tématikou. A tím potažmo  k žití u nás na Moravě. Tedy i k vinařské turistice, návštěvě sklepů a i s kulturou s tím související. Množství  malých sklepů, malých vinařů, je na Moravě opravdu unikátní.

Tato „rarita“ k nám přivádí stále více cykloturistů, vínoturistů či jen běžných dovolenkářů, chtějících si užít odpočinek. Přijedou poznamenaní reklamními spoty o pohostinné Moravě a čekají pomalu středověk.

Už mnohokrát jsem, jako majitel penzionu zaměřeného právě na vinařskou a cykloturistiku, slyšel jejich oprávněné stížnosti. Hosté projíždí vinařskou osadou plnou sklepů a nikdo je nezavolá „na pohárek“. A rádi by si něco od těch klasických malovinařů i koupili. No jo, ale není prý od koho..

Léta tento problém monitoruji a snažím se ho našim hostům vysvětlit. Že ten vinař přeci neví co jste zač, i když tam sedí před sklepem a víno má. Zblbnutý a vystrašený současnou legislativou se bojí, jestli nejste třeba finančáci a nechcete ho jen nachytat při prodeji pár litrů. Tak radši dělá, že Vás nevidí. V jiném případě se zase stydí. Říci si právě o peníze.

Mě se několikrát stalo, že při práci dole ve sklepě se najednou u mne bez pozvání objevili třeba dva turisté v barevných cyklistických dresech. A že bylo otevřeno a rádi by se podívali. To je v pořádku, hosté a milovníci vína mají dveře otevřeny. Ze slušnosti přeruším rozdělanou práci a nabídnu pohárek. V chladném sklepě je příjemně, pak si dají další, třetí, pátý.. A pak že pojedou. Krátká zastávka se vždy protáhne na minimálně hodinu. Jak nasedají na kola jen tak prohodí, jestli něco nejsou dlužni (pokud vůbec).

A co vinař? Co si má říci za tak půl litru vypitého vína? A jak je tady drahý čas? Mávne nad tím rukou a příště se radši zavře. Protože, pokud by řekl skutečnou cenu – v tomto případě minimálně 200 kč  (150 Kč/hodina času odborníka, 50 Kč víno) hosté by asi z kol spadli. Bohužel tak to opravdu u nás chodí.

Musíme hostům vysvětlit, že už tady nechodí za zpěvu písní o víně strýci v zástěrách s demižony v ruce, jak to znali ze socialistických filmů, ale  že vinaři většinou mají své zaměstnání, mají s práci vínem, že víno něco stojí a vše musí platit. Že čas ve sklepě je na úkor rodiny či dovolených.

Při mé první návštěvě vinařů v Maďarsku jsem si přímo do majitele sklepa koupil pár lahví. Jaké bylo mé překvapení, když jsem na jednom maďarském odpočívadle zjistil, že totéž víno tam prodávají a levněji. Průvodce mě to vysvětlil velmi jednoduše: ve sklepě je to vždycky dražší. Platíš víno, čas vinaře, atmosféru a zážitek.. No považte,není to vlastně pravda?

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku