Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Kniha, kterou by vinař měl mít!

V dnešní době existuje již velké množství různých knih o víně, o technologii výroby či o vinicích a jak s nimi nakládat a udržovat je. O nových či potřebných publikacích tady hovořím poměrně často. A protože jejich kvalita je stále vyšší a vyšší je bohužel i jejich množství, nedovolí mně čas se jim věnovat tak, jak bych si představoval. Teď se mně ale dostala do ruky kniha úplně čerstvá. Velmi komplexní, v solidní vazbě a bohatě ilustrovaná.  

Napsal ji známý slovenský enolog, degustátor a hlavně profesor chemicko- technologické fakulty v Bratiskavě, pan docent Fedor Malík, který se celý život zaměřuje na podrobnou technologii a chemické procesy při výrobě vína. Knížka se jmenuje Vinařský lexikon a od podobných publikací vydaných už dříve se liší hlavně zaměřením mimo jiné i na vysvětlení podrobnějších chemických výrazů, které vinaři i degustátoři dost často používají, aniž mnohdy vůbec vědí, co přesně znamenají.

Tak kupříkladu pod názvem kyselina mléčná, která je hojně ve vinařství používána, se dozvíme, že se jedná o alkanovou hydrooxikyselinu. V přírodě se nachází v racemické formě. Nachází se ve svalech savců, kde vzniká při pohybu štěpením glykogemu. V kyselomléčných produktech a také ve víně vzniká činností bakteriální mikroflóry. Mléčné bakterie vína degradují v něm ostrou kyselinu jablečnou a produkují kyselinu mléčnou. Ta dodává vínu hladkost, zvyšuje jeho plnost a stabilitu. Mimořádně důležitá je při kompozici a tvorbě červených vín.

Nebo, kupříkladu slizovatění vína. To není výjimečnost starých vín, jak se nám mnohdy snaží výrobce namluvit, ale choroba, způsobená mléčnými bakteriemi. Často se při ní angažuje i houba aerobasidium. Sliz v takto kontaminovaných vínech je tvořený polysacharidy na bázi glukózy. Rizikové jsou vína s nízkým obsahem kyselin, a vyšším zbytkovým cukrem. Prevencí je neustálá kontrola vína, šetrné síření a prokvašení dosucha. Korektní víno, je zase takové, které má primární vlastnosti plně odpovídající jeho typu, stylu i původu.

Najdete zde mnoho a mnoho dalších vynikajících odborných, ale srozumitelných vysvětlivek, obrázků ať už pro choroby, výrazy či odrůdy, vybavení sklepa a technologie. Dokonce je v knize několik obrázkových schémat výroby. Třeba sektů nebo průběhu kvašení tichých vín. Profesor Malík zde zúročil své letité zkušenosti nejen profesora na vinařské fakultě, ale i práci vinaře, které se rovněž intenzivně ve své vinici věnuje. Tato skvělá dobře ilustrovaná kniha je s 1 200 hesly a více jak 120 obrázky. Takže, pokud se stavíte ve vinařském, nahlédněte do této velmi skvělé publikace. A nám na Slovácku přece vůbec nevadí, že je napsána ve slovenštině.

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku