Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Řízené kvašení - mýty a fakta

Jak se mění priority, začínáme se stále více zajímat o to, co jíme, pijeme, o složení potravin a technologii výroby. Cena už není naštěstí tím hlavním určujícím elementem. A tak jako se objevují různé pochutiny vyrobené údajně podle receptury našich stařenek, odněkud vyhřezla snaha tímto způsobem oživit i staré technologie při výrobě vína. Neboli prodávat selská vína jako to nejlepší a nejzdravější co může být, protože naši staříčci žili zdravě. Bohužel, většinou je opak pravdou.

Tato vína jsou většinou velmi alkoholická, což není pro náš organizmus dobré. Nejsou rovněž odkalená, a tak je pravděpodobné, že v nich zůstala většina prachu, zbytku postřiků i různých broučků, a to vše vykvasilo spolu s vínem. Čili ani tady se nedá o nějaké biopotravině zrovna hovořit. A to už nemluvím o ostré, většinou i svíravé a pálivé chuti, vzniklé neřízeným kvašením při vysoké teplotě.

U nás panuje názor, že tzv. řízené kvašení, je nějaká novinka, a že jde o nějaký proces plný chemikálií. To není pravda. Řízené kvašení patří dnes k základu sklepního hospodářství. Nejméně před padesáti lety bylo zavedeno chlazení kvašení v prvních vinařstvích (zejména v Rakousku). To zrušilo zajeté koleje a přineslo výrazné zvýšení kvality a pitelnosti vína. Při běžné úrodě v našich podmínkách by mělo kvašení bílých vín probíhat při teplotách 12-15 °C. Nikdy by neměla teplota přesáhnout 20 °C, v polovině kvašení by se měla pohybovat mezi 16 a 18°C, ke konci pak v hodnotách uvedených na začátku a výš. Ale pozor, ne každá kvasinka je k tomuto univerzálnímu průměru vhodná.

Nejvíce choulostivé jsou aromatické kvasinky, kterým příliš náhlé ochlazení škodí. K úplnému konci kvašení je dobré opět ho podpořit zvýšením teploty. Kvasinky si tak lépe poradí s těžšími podmínkami, jako zvýšeným alkoholem, poškozuje buněčnou stěnu a malými živinami. Vína vyrobená touto metodou jsou velmi ovocná, svěží a příjemná na pití. Hodí se ke konzumaci jako mladá či do stáří maximálně 3 let.

Metoda chlazení s použitím aromatických kvasinek není vhodná pro vína určená k delšímu zrání. Řízenému kvašení ještě předchází použití moderních komponentů k přípravě rmutu, což je neméně důležité. Použijte místo velmi agresivního pyrosiřičitanu do pomletých hroznů daleko šetrnější kombinaci síry, taninu a vitamínu C pod názvem Tan Fruit Blanc. Rmut zůstane nejen svěží, zachová si své přirozené aroma, ale v hotovém víně nebude díky obsaženému taninu, což je přírodní látka, už tak vysoká potřeba dosiřování. A tedy menšího náporu na naše zdraví v případě konzumace.

Řízené kvašení s přípravou rmutu se na Moravě velmi osvědčilo, vyhovuje našim typům vín a je určitě dobrou volbou. Ve Vinařském domě v Dubňanech máme pro výrobu kvalitního vína v podmínkách malovinařů širokou nabídku všech potřebných přípravků. Já vím, že i malí vinaři umí udělat krásná vína a nemám rád, když nad nimi ti „velcí ohrňují nos". Proto u nás, ve Vinařském domě najdete stejně kvalitní materiál, jako používají velké vinařství. S ním dokážeme udělat vína ještě krásnější.

Související produkty

D.A.P. Aktiv výživa 20 g

19 Kč
Vyvážená výživa pro kvasinky založená na fosforečnanu amonném a thiaminu bez obsahu síranů.
+ -
ks
skladem

Oenoferm Bouquet F3 20 g

49 Kč
Čisté aktivní ušlechtilé kvasinky pro rozvinutí svěžích ovocných aromat.
u dodavatele - na dotaz

Oenoferm Klosterneuburg F3 20 g

49 Kč
Vysoce výkonné aktivní suché vinné kvasinky. Preparát byl vyvinut ve spolupráci s výzkumným ústavem HBLA-BA Klosterneuburg.
+ -
ks
skladem

Tan Fruit Blanc 100 g

179 Kč
Komplexní antioxidační prostředek s taniny
+ -
ks
skladem

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku