Degustace jsou v plném proudu. Tak jako každý rok se rozhoří vášnivé diskuze mezi vinaři a degustátory o tom, co danému vínu chybí či přebývá, po čem chutná a co v něm vadí. Povězme si tedy o několika rozšířených problémech ve víně, které můžete potkat.
Tak třeba tzv. „korek“, neboli pachuť po korku. Může být jak u bílých, tak červených vín, vzhled vína je nezměněný, vůně je zatuchlá, ztrouchnivělá a má zastřený odrůdový charakter. Chuť je také zatuchlá, po plísni a jsou možné i chemické tóny. Příčinou bývá chlór, používaný k desinfekci korkového dubu. Tento problém je lehce zaměnitelný s klasickou vůní a chutí plísně či zatuchliny ve víně.
Velmi rozšířený je také bakteriální zákal, znatelný už ve vzhledu. Ten je opalizující, kalný, provázejí ho jemné bubliny plynu a pěnový kruh v místě styku vína s lahví. Ve vůni jdou kvasné tóny a ostrost po oxidu uhličitém. Chuť je velmi ostrá a disharmonická. Takovému vínu říkáme rozkvašené. Tomu jsou náchylná vína zejména s nižším obsahem alkoholu a vyšším zbytkovým cukrem.
Některé aromatické odrůdy, zejména Tramín, jsou díky loňským mrazíkům a tím pádem nekvalitním hroznům z „podoček“ letos v chuti lehce pálivé, svíravé a ve vůni připálené, až do gumy. Buďte k nim tedy při letošním hodnocení shovívavější, jedná se o ročníkový problém.
Lze se setkat také s tzv. „hnědnutím vína“. Ve vzhledu je žlutooranžová barva, hnědnutí na povrchu je srovnatelné s černým čajem. Ve vůni je charakteristický ořech, hruška nebo chlebová kůrka. V chuti je opět výrazný ořech, je zvětralá, olejová a prázdná.
Příčinou je přístup vzduchu a oxidace. Předejít tomuto problému je prosté. Plné nádoby a stálá kontrola obsahu síry. Zvláště u mladých vín. Pokud se ale vinařovi oxidace přihodí, na její odstranění máme ve vinařském domě vynikající Litto tabs, uvolňující tablety, sestávající se ze síry a několika dalších prvků, které postupným rozpouštěním v nádobě působí kurativně (tedy léčí) a zároveň dodávají síru v malé dávce a víno ji tak stačí vstřebat. V nádobě tak působí homogenně. Osobně je používám i na běžné dosiřování vín.
Problémy s vadami a chorobami vín byly, jest a budou. Na to máme ve Vinařském domě širokou nabídku přípravků k jejich eliminaci a nápravu, takže není třeba si z nich dělat velkou hlavu.
Ještě bych chtěl ještě pozvat všechny zákazníky do Vinařského domu v Dubňanech, kde máme v současné době nabídku hnojiv za exkluzivní ceny, například 25 kg NPK u nás pořídíte za 349 Kč, kvalitní Cererit 25 kg za 449 Kč nebo 25 kg Ledku vápenatého za 299 Kč.
A že hnojiva, substráty rašeliny nebo kůry máme ve Vinařském domě v Dubňanech v mnoha baleních pro mnoho typů a druhů rostlin za nejlepší ceny je samozřejmé. Akce jaro je tady.