Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.
Zbyněk Kopeček, Vinařský dům Kopeček, 10.8.2023.
Mnoho let byl větší objem síry ve víně v podstatě neřešitelný problém, který měl zásadní dopad na chuť vína. Jsem rád, že se nám jako jediným podařilo po mnoha letech najít ve světě přírodní produkt, který přesířené víno zaoblí a ocelovou chuť a vůni síry potlačí.
Vyzkoušeli jsme jej ve více vinařstvích a všude měl přípravek velký úspěch. Jde o francouzský patentovaný tekutý produkt, vyrobený z přírodních taninů s názvem NATAN. Jsou to 100% přírodní enologické dubové taniny. Představují obrovský skok ve vědě o účinnosti dubových přísad pro výrobu nápojů.
U vína je doporučené dávkování 25 ml na 100 l, je to ale velmi závislé na charakteru konkrétního nápoje i požadavcích vinaře.
Jedná se o rodinu tekutých, vysoce koncentrovaných dubových taninů, které dávají vinařům, pivovarníkům a palírníkům úplnou kontrolu nad všemi organoleptickými a strukturálními prvky, které dub poskytuje nápojům. Naše taniny jsou vhodné pro použití při výrobě alkoholických nápojů a splňují všechny předpisy a certifikáty EU.
Do vína je lze klasicky přidávat při primární fermentaci, zrání nebo před lahvováním, tedy v podstatě kdykoliv. Tekuté taniny napomáhají při vázání pyrazinů, fixaci barvy, a také jak již bylo zmíněno, dokáže senzoricky výrazně napravit přesířené víno. Je třeba ale také zmínit, že síru z vína úplně neodstraní, jenom ji senzoricky schová a nahradí čistými dubovými ingrediencemi, které taniny obsahují.
Snadno se může stát, že vinař omylem přesíří víno. Není to nic příjemného, nicméně jsme na to našli řešení. Tato řada vysoce koncentrovaných tekutých taninů z nejkvalitnějších amerických dubů dokáže kromě utlumení síry také zlepšit celkový aromatický a chuťový vjem vína. Navíc je v balení na zhruba 100 l, takže je dostupný i neprofesionálním vinařům.
Do lihovin lze Natan přidat před plněním do lahví nebo během ředění alkoholu před zráním.
Existují tři druhy těchto revolučních taninů. Všechny mají zmíněné léčivé vlastnosti a liší se tóny, které do vína dodají.
- Prvním je Natan C. Dodá nápoje vůni pražených ořechů, pečeného chleba s intenzivní náplní středního patra a ovocným liftingem. Tedy pro lehčí červená a těžší bílá vína.
- Natan M zase nabízí tóny hřebíčku, karamelu, čokolády a kávy, sladkého patra a zvýrazňuje černé ovoce. Je tedy vhodný do větších, hutnějších červených vín.
- A třetí typ budeme používat asi nejčastěji. Natan H má znaky vanilky a zvýrazní chuť broskve a melounu. Ideální pro finální úpravu téměř všech typů našich bílých vín.
Tyto tekuté taniny řady Natan Premiere CT testujeme v několika vinařstvích už poměrně dlouhou dobu a výsledky jsou doslova neskutečné. Hlavně co se týká lehce poškozených či technologicky znehodnocených vín. Zejména u přesířených a různě zatuchlých vín, nebo vín po sirce. Zde byly výsledky opravdu neuvěřitelné.
Vína na tanin reagují okamžitě, ale nejlepší výsledek se projeví za cca 5 dní a chuť se přibývajícím časem postupně zakulacuje. Rozvoní se, příjemně chutnají a lehce se zvýší případná vodnatá barva. U zdravých vín se víno zvětší, barva je stabilní, výrazná a víno nádherně chutná.
Mám z tohoto našeho produktu opravdu radost a tento příklad jen potvrzuje to, že se vyplatí hledat tak dlouho, až najdete to pravé.