Mladá vína ve sklepě se formují a zrají. A na Moravě i v Čechách vrcholí šílenství okolo vín již hotových, s obchodním názvem Svatomartinská. Nebudu tady zdržovat čísly o prodeji, počtech vinařských firem účastnících se této akce či rozborem počtů odrůd, o to se určitě postarají novináři v médiích. Slavnost svatomartinských vín má smysl. Zvyšuje zájem víno obecně, dopřáváme si v tuto dobu dietních pecek v podobě opečených ptáků všeho druhu a podávaná vína jsou předzvěstí kvalit tohoto ročníku.
Před časem jsem se zúčastnil v degustačním sále Národního vinařského centra ve Valticích závěrečného hodnocení a posledního vyřazovacího „síta“ vzorků svatomartinských vín. Někdo si možná bude myslet, že je to akce zcela zbytečná, vždyť mladá vína jsou mladá vína. Co na nich chce kdo hledat a třídit?
Jenže, tak jako každý jiný rok, i letos jsme se jako degustátoři přesvědčili o tom, že některá vína prostě parametrům Svatomartinského, nebo chcete-li mladého, svěžího vína neodpovídají. Z těch padesáti osmi vzorků bílých a růžových vín, které jsem hodnotil, bylo pět naprosto nepoživatelných. Škála byla široká. Těžká oxidace (u mladých vín??), sirka, kvasné poruchy, ale i evidentně víno staršího data výroby. Kolegové hodnotící červená vína vyřadili ještě o malinko více vzorků.
Nicméně naprostá většina mladých vín byla přesně taková, jaká mají být. Svěží, šťavnatá, voňavá (v tomto případě excelovaly některé „milerky“), lehce podporovaná jemným perlením, s malým množstvím alkoholu. Prostě vína k jídlu i na žízeň. Troufnu si říct, že jde o velmi vydařený ročník.
Tak si (i když jste sami vinaři a máte svého vína dostatek) určitě udělejte čas a ochutnejte několik vzorků oficiálních Svatomartinských vín. Jde nejen o konfrontaci vašeho umu s jinými vinaři, ale hlavně o společenskou, ryze vinařskou událost. Sám se velmi těším. I ve vinotéce Vinařského domu v Dubňanech máme připraveno dost vzorků Svatomartinských vín od více výrobců. Přitom lahev stojí okolo 100 Kč a jde o velmi kvalitní a prověřené víno.
My si je také otevřeme a budeme porovnávat. Radím vám, udělejte to taky. A k tomu si třeba dejte kachní paštiku, nebo zralý plísňový sýr, studenou šunku, pečené maso, husu...