Mám velké štěstí že žiji v kraji, který je pradávnou kulturou spojenou s vínem doslova prošpikován. Jen si vzpomeňte, v kolika lidových písních se víno zmiňuje. V kolika lidových uměleckých dílech ať už jsou to naivní obrázky anonymních umělců či mistrovské díla bratří Úprků nebo mistra Šimůnka, se téma vinic vína nebo právě lidových veselic, u kterých víno nesmělo chybět zobrazuje.
Budeme si o vinařství obecně povídat vesele i vážně. Povím Vám o jeho historii už od pradávna, o tom jak to bylo v našem kraji i jak se to dělá jinde. Rád se s Vámi podělím o své zážitky z mnoha cest za vínem po celém světě.
Ta vážnější, odborná část bude zaměřena hlavně činnost ve vinohradě nebo sklepě. Vše podle aktuálních potřeb, počasí nebo třeba tlaku chorob na révu vinnou. Veškeré povídání bude směřováno hlavně k malovinařům. Druhu, který začíná být v dnešní době velmi ohrožený.
Kdo to nezažil, neumí si vůbec představit, kolik práce se za douškem vína schovává. Od zimních řezů, přes první postřiky, další ošetření, zastrkávání letorostů, trhání zálistků, další postřik, do toho neustálá práce ve sklepě jako stáčení, čeření, další postřik před zaměkáním, selekce, příprava na vinobraní… Dost. Už mne bolí ruce jen to píši... To všechno zejména malý vinař musí zvládnout téměř sám.
Většinou pak už není energie a síla na nějaké studování nových technologií nebo používání nových preparátů. Ve valné většině odborné literatury je popis používání nových, a přitom poměrně jednoduchých technologií natolik složitý, že je mnohdy pro normálního člověka téměř nemožné prokousat se k závěru. A to platí i pro jediný odborný vinařský časopis u nás.
Takže, chci Vám podávat informace o běžné, praktické vinařině. Chci vám je podávat srozumitelnou a neotřelou formou. Vím od nás, z Vinařského domu, jak jsou vinaři rádi za vysvětlení i poměrně banálních věcí. Docela jsem žasnul kolik chlapů neví jak se třeba vkládají desky do filtru. A není to o tom, že by byli špatní vinaři. Jen se úplně normálně styděli zeptat.
Zrovna dnes se mě - jako zpětná vazba, která potěší absolutně nejvíce - pochlubil jeden menší vinař, že má tak krásná vína jak nikdy neměl. A to prý hlavně díky nám. Jsou lahodná a plná a chutnají celé rodině. Najednou i jako by ožil v činnosti, která jej už pomalu díky dřívější bezradnosti přestávala bavit - ve vinařině. Rovnou si koupil solidní nůžky na zimní řez už se těšil na nový vinařův rok. I když je to stále dokola, vždy je to jiné..
A protože jsem nejen vinař ale i sommelier, určitě se také budeme věnovat kultuře vína. Co a jak a k čemu podávat, vysvětlíme si značení vín, teploty při podávání, jaké správné nářadí a sklenice používat. Podíváme se také do zákulisí velkých vinařských výstav, které jsem měl jako degustátor možnost hodnotit.
Témat je mnoho. Těším se na Vás, na Vaše reakce i připomínky. A já Vám za to slibuji že se nudit nebudete. A jak praví klasik: Je mi líto lidí, kteří nepijí víno. Když se ráno probudí, vědí, že lepší už to po celý den určitě nebude.
Zbyněk Kopeček, Vinařský dům Kopeček, vinař, držitel certifikátu SOMMELIER akreditovaného MŠ ČR a Mezinárodních degustátorských zkoušek dle norem EU.