Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Těkavky jsou těžký soupeř

Sklepy začínají vydávat opravdová svědectví o letošní úrodě a její kvalitě. Málokdo ještě nemá jasno, jak to dopadlo a každý už poznal kvalitu svých vín. Že letos málo voní Sauvignony a Tramíny, že byla menší úroda, že jsme se zpočátku báli o kyseliny a nakonec je jich ve víně dostatek, to všechno už víme. Vína se koštují a dochází se tak na daleko větší závady a problémy. 

Například už několikrát zmíněná kvalita červených vín. Pokud vinař nedodrží základní technologické postupy při jejich výrobě a to zejména vyšší konstantní teplota a poctivé míchání matolin při kvašení, není kvalita budoucího vína nijak oslnivá. Mnoho vinařů k nám dnes chodí s problémem nedokvašeného červeného, těkavých tónů ve víně, slabém těle, nízké barvě, nádechem na stařinku, která se časem změní v animální tóny, které jsou v naší oblasti absolutně nežádoucí. To všechno jsou důsledky špatně použitého materiálu, teploty a míchání. Náprava takto vyrobených vín je velmi složitá, pokud vůbec jde.

Zejména těkavky, neboli těkavé kyseliny. Původ tohoto nepříjemně štiplavého zápachu z vína může být různý. Velmi často už v hroznech, napadených vosami a pak následně plísní šedou.  V deštivém podzimu se snižuje obsah cukru v bobuli, slupky se tenčí a praskají.  Ideální podmínky pro vznik těkavých kyselin. Takto poškozené hrozny se pro základ dobrého vína nehodí. Těkavky ve větším množství působí zápach a chuť po octu a štiplavě.

Často se pletou při degustacích s estery, tedy tóny po ředidle, laku a acetonu. I ty jsou mnohdy přítomny ve víně spolu s těkavkami. Estery jsou ve víně obsaženy ve vysokém množství. Díky vyššímu alkoholu, tedy přílišném doslazení vína a spontánním, divokým kvašením se esterifikují do tónu po ředidle a lepidle, nazývaným „UHU“.

Odborně se této skupině nemocí říká octovatění. Patří k nejnebezpečnějším nemocem vína. Úplně ho vyléčit je možné jen v lehčích případech scelováním, kdy před scelením je nutné víno důkladně sterilně přefiltrovat, aby se odstranily bakterie kyseliny octové a kvasinky.

Částečná pomoc se dá najít také u přípravku P.V.P.P., který ve Vinařském domě v Dubňanech nabízíme jako jeden z několika preparátů na tuto nemoc. Je vyráběný jako velmi čistá látka, která se vyznačuje vysokým absorpčním účinkem jak oxidačních (jednoduchých) polyfenolů, tak i polymerizovaných polyfenolů (taninů). Látka je chemicky maximálně inertní, proto je optimální pro úpravu ovocných šťáv, moštů a vín. Při použití v červených vínech způsobuje nižší redukci barvy než jiná proteinová čiřidla. Přípravek vytváří velice stabilní komplexy s polyfenoly obsaženými ve víně.

Ale znovu připomínám, že i s tímto výborným produktem se dá octovatění pouze korigovat. Jeho úplné odstranění není možné. Na druhé straně je nutné říci, že pokud s vínem neuděláte vůbec nic, jeho chuť a vlastnosti se budou rapidně zhoršovat, až se stane úplně nepitelným.

Ve vinařském Domě máme několik jiných přípravků obsahujících PVPP jako jednu ze složek. Ty umí vína různě nahodit, vylepšit a rozvonět. Ale zázraky neexistují. Celý proces výroby vína musí být dělaný čistě a konzistentně. Jedině tak se doberete k vynikající kvalitě.

Související produkty

Degustin 50 g

79 Kč
Je určený k adsorbci tříslovin pro účinnou harmonizaci chutě nápojů.
u dodavatele - na dotaz

Granucol GE 0,5 kg

249 Kč
Aktivní uhlí rostlinného původu k absorbci nežádoucích chutí a pachů.
u dodavatele - na dotaz

PVPP 100 g

199 Kč
Granulovaný přípravek pro korekci polyfenolů.
u dodavatele - na dotaz

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 TOP PRODUKT
139 Kč
Vynikající jednosložkový roztok na rychlé měření volné síry ve víně.
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku