Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

PF 2019

Další rok, kdy jsem měl tu čest psát pro vás na tomto blogu je za námi. Většinou tady rozebíráme témata vážnější, často radíme jak pomoci vínu i vinici a jak pracovat s preparáty či postřiky. Dnes bych to ale pojal trochu jinak.

Když můžu, rád cestuji po světě, sbírám zkušenosti, poznávám různé styly a jenom málokdy to dělám sám. Hlavně po Evropě putuje se mnou vždy více či méně mých kolegů degustátorů a vinařů. Aby cesta lépe ubíhala, vypráví se různé historky, příběhy a vtipy spojené s pitím vína. A pokud mezi námi koluje láhev tohoto božího moku, jsou i docela peprné a velmi trefné. To mě pak i bolí břicho od smíchu. Letos jsem jich také slyšel velmi mnoho, a protože konec roku má být veselý o pár z nich se s vámi musím podělit. 

Třeba prý co je to maximální opilost? No, když už nemůžete bez cizí pomoci ani ležet na zemi.. 

Nebo, vychází vrána z vinárny, párkrát zamává křídly, zakroutí hlavou a praví: kašlu na to, jdu pěšky. 

V souvislosti s cenami vína je dobrý tenhle: Příjde malý kluk do vinárny a číšník se ptá: „Co si dáš?” „Dvě deci bílého.” „A co tak džůs, ten by ti nestačil?” „Stačil, ale na džus mi chybí deset.” 

Nebo otázka: Které víno je nejsilnější? Prý mešní. Jeden ho pije a všichni dokola zpívají. 

Dobrý je i tenhle matematický: Ve vinárně jsou tři lidé. Čtyři odejdou, ale pak ještě jeden musí přijít, aby tam už nikdo nebyl… 

To prý došel chlap pozdě domů ze sklepa a říká manželce: „Promiň že du pozdě, závodili jsme s chlapama kdo vypije víc vína..” Na to žena suše: „A kdo byl druhý?” 

To tak mudroval jeden strýc před sklepem: „Těžká doba, všechno špatně.. nejlepší je se vůbec nenarodit.. Ale to se málokomu povede..” 

Říká jeden vinař druhému: „Moja včera došla z vinohradu úplně rozpálená. Až tak, že se na ňu daly hodit dvě vajca..” 

A nakonec pár typů vín podle našich strýců: 

Banánové – každý banoval, že ho pil. 

Podoknové – ohneš se pod susedove okno aby tě neviděl a nepozval na pohárek 

Francúzske - „du blít.” 

Hrdličkové - po jednom glgu kričíš: "Cukru, cukru!”

Slovácký tramín - kdž ho piješ, musíš se držat trámu.

Korunovační - za jednu korunu koupiš litr vína i s flaškou.

Samozavírací časovací - naleješ, napiješ se a zavře se ti hrdlo na deset minut.

Stahovací - vypiješ deci a tak sa ti zadek stáhne, že bys ani strúhaný chlup doňho nepichl.

Neutrónové - chlapi padajú, sklep ostáva.

HD2D - hlava duní 2 dny.

Tak aby Vás takové vína nepotkaly, ba naopak, aby jste pili jen krásná vína a taky hodně štěstí do roku 2019 ze srdce přeje Zbyněk Kopeček.

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku