Letošní vinobraní je prostě neuvěřitelné. Zatímco v minulém roce se začalo sbírat skoro na začátku srpna a v tuto dobu už se šlo do finále, letos mnoho vinohradníků sklízet začíná. Réva jako by si vzala osud do svých rukou. Část hroznů už je shnilá, těžce poškozená a nemá smysl počítat s tím, že by se z takového materiálu dalo něco kloudného vyrobit. Jde hlavně o ranné odrůdy.
Zbyněk Kopeček, 10.10.2020
Zato ta druhá část hroznů se zatnula a zůstala krásná a zdravá. Ale bohužel zatím s nepříliš dobrými enologickými vlastnostmi. Tedy mají vysoké kyseliny, slabé cukry a malé extrakty. Hrozny tak nejsou zatím připravené na výrobu vína kvalit, na které jsme zvyklí. Mám ve vinici pětiletou Pálavu. Hrozny jsou krásné, zdravé, bez hniloby, ale mají s bídou 19 st. cukru. Tak jsem se rozhodl vybočit ze zažitých zvyklostí a nechám je tam až do částečného seschnutí.
Nakonec, každý rok je jiný a stále se jako vinaři učíme čelit novým výzvám. Letos je také větší spotřeba buničiny Greencel. Mnoho moštů ovlivněných deštěm, horší vyzrálostí a stabilitou se totiž vinařům rozjelo ještě před odkalením. A v tomto případě je buničina Greencel vlastně jediná možnost v podmínkách běžných vinařství, které nedisponují drahou technikou, jak zachránit situaci.
Práce s Greencelem je jednoduchá, rozmícháte patřičnou dávku buničiny v rozjetém moštu a následně pomalu přelisujete. Ale pozor, jen na vertikálním lisu, nebo na lisu, který má uvnitř běžnou zelenou síťku na zabránění úniku malých částic. Kolega zkoušel tento týden Greencel z rozkvašeným vínem přelisovat na vřetenovém horizontálním lisu, který síťku mít nemůže a nedopadlo to. Bubnem unikal mošt i s buničinou a tak to musel dodatečně všechno přelisovat na starém dobrém malém presu.
Všechno je jinak
Doba je divná. Díky koronaviru, trasování a hygienickým příkazům se firmy dostávají do problémů s kapacitami a zaměstnanci. Nejhůře jsou na tom menší firmy, jako je ta naše. Nemají mnoho zaměstnaneckých rezerv, nejsme státní úřad, kde, když nedojdete do práce, dá se na dveře cedule „pro nemoc zavřeno“ a lidé se žmoulajícími čepicemi pokorně bez odmlouvání odejdou.
V době, kdy píšu tento článek, v česku přibylo (opět) rekordních 8600 nakažených za den a předpokládám, že pokud toto budete číst o pár dní později, bude situace jiná a já nepřepokládám, že lepší… Každopádně nám v současné době chybí více jak polovina zaměstnanců, zbytek se rve jako lvi, aby splnila vaše požadavky a udržela chod firmy.
Ale je to nesmírně těžké. Tak Vás tímto prosím, mějte s námi trpělivost, a pokud budete v obchodě chvíli čekat, nebo Vám dojde objednávka o něco později, věřte, že to nebylo naší laxností, ale jen stavem, kalamitním stavem, který teď máme. Našich zákazníků si velmi vážíme, proto budeme bojovat i v tak malém posádce. Ale i tak, moc Vám děkuji za trpělivost.