Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Vinobraní 2020

Letošní vinobraní je prostě neuvěřitelné. Zatímco v minulém roce se začalo sbírat skoro na začátku srpna a v tuto dobu už se šlo do finále, letos mnoho vinohradníků sklízet začíná. Réva jako by si vzala osud do svých rukou. Část hroznů už je shnilá, těžce poškozená a nemá smysl počítat s tím, že by se z takového materiálu dalo něco kloudného vyrobit. Jde hlavně o ranné odrůdy.

Zbyněk Kopeček, 10.10.2020

Zato ta druhá část hroznů se zatnula a zůstala krásná a zdravá. Ale bohužel zatím s nepříliš dobrými enologickými vlastnostmi. Tedy mají vysoké kyseliny, slabé cukry a malé extrakty. Hrozny tak nejsou zatím připravené na výrobu vína kvalit, na které jsme zvyklí. Mám ve vinici pětiletou Pálavu. Hrozny jsou krásné, zdravé, bez hniloby, ale mají s bídou 19 st. cukru. Tak jsem se rozhodl vybočit ze zažitých zvyklostí a nechám je tam až do částečného seschnutí. 

Nakonec, každý rok je jiný a stále se jako vinaři učíme čelit novým výzvám. Letos je také větší spotřeba buničiny Greencel. Mnoho moštů ovlivněných deštěm, horší vyzrálostí a stabilitou se totiž vinařům rozjelo ještě před odkalením. A v tomto případě je buničina Greencel vlastně jediná možnost v podmínkách běžných vinařství, které nedisponují drahou technikou, jak zachránit situaci. 

Práce s Greencelem je jednoduchá, rozmícháte patřičnou dávku buničiny v rozjetém moštu a následně pomalu přelisujete. Ale pozor, jen na vertikálním lisu, nebo na lisu, který má uvnitř běžnou zelenou síťku na zabránění úniku malých částic. Kolega zkoušel tento týden Greencel z rozkvašeným vínem přelisovat na vřetenovém horizontálním lisu, který síťku mít nemůže a nedopadlo to. Bubnem unikal mošt i s buničinou a tak to musel dodatečně všechno přelisovat na starém dobrém malém presu.

Všechno je jinak

Doba je divná. Díky koronaviru, trasování a hygienickým příkazům se firmy dostávají do problémů s kapacitami a zaměstnanci. Nejhůře jsou na tom menší firmy, jako je ta naše. Nemají mnoho zaměstnaneckých rezerv, nejsme státní úřad, kde, když nedojdete do práce, dá se na dveře cedule „pro nemoc zavřeno“ a lidé se žmoulajícími čepicemi pokorně bez odmlouvání odejdou. 

V době, kdy píšu tento článek, v česku přibylo (opět) rekordních 8600 nakažených za den a předpokládám, že pokud toto budete číst o pár dní později, bude situace jiná a já nepřepokládám, že lepší… Každopádně nám v současné době chybí více jak polovina zaměstnanců, zbytek se rve jako lvi, aby splnila vaše požadavky a udržela chod firmy. 

Ale je to nesmírně těžké. Tak Vás tímto prosím, mějte s námi trpělivost, a pokud budete v obchodě chvíli čekat, nebo Vám dojde objednávka o něco později, věřte, že to nebylo naší laxností, ale jen stavem, kalamitním stavem, který teď máme. Našich zákazníků si velmi vážíme, proto budeme bojovat i v tak malém posádce. Ale i tak, moc Vám děkuji za trpělivost.

Související produkty

Buničina - Greencel 3,35 kg

329 Kč
Čistá buničina Greencel vyčistí z kalů při lisování ještě 95% čisté šťávy
+ -
ks
skladem

Fitltrační vložka do lisu 18

389 Kč
Pro čistější mošt při lisování
u dodavatele - na dotaz

Lis 120 l výklopný nerezový VSPIX

51 099 Kč
Vodní lis 120 l na hrozny
u dodavatele - na dotaz

Rapidase Clear 15 g

89 Kč
Enzymatický přípravek pro odkalení moštu bílých vín. Odkalovací enzym.
+ -
ks
skladem

Rapidase Expression 15 g

Rapidase Expression 15 g
 TOP PRODUKT
99 Kč
Specifický lisovací enzym pro maceraci rmutů moderních bílých vín.
+ -
ks
skladem

Tan Fruit Blanc 100 g

179 Kč
Komplexní antioxidační prostředek s taniny
+ -
ks
skladem

Tan Fruit Rouge 100 g

489 Kč
Komplexní antioxidační prostředek s taniny pro modré odrůdy
+ -
ks
skladem

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku