Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Ani kapka nazmar, aneb vyzkoušejte buničinu!

Letošní útok padlí révového hodně zdecimoval naše vinice. Úroda bude solidní u těch vinohradníků, kteří včas zachytili tlak a horší u těch, kde tato choroba řádila silněji než je obvyklé. A pokud máte slabší úrodu, víc jak v jiné roky hledíte na to, aby ani zrnko, a ani kapka vylisovaného moštu nevyšla nazmar. Jenže mošt je třeba odkalit a co se zbytkovými sedimenty?

Existuje filtrační pytel na kaly, který se používá v hydrolisech. Je vynikající a vysoce účinný. Má ale tři nevýhody. Je použitelný pouze v lisech svého objemu a typu, velmi špatně se umývá a má poměrně vysokou pořizovací cenu, která začíná na dvou tisících korunách. Je ale pravda, že je na dlouhodobé užití, takže cena se většinou vrátí již po prvních letech.

Od letošního vinobraní se nám do Vinařského domu Kopeček podařila zajistit novinka, která je sice v zahraničí již delší dobu využívána, ale u nás ji máme jako první. Jedná se o buničinu Greencel, což je v podstatě čistá celulóza ve formě nadýchaných bílých vláken. Jedná se o výrobek určený hlavně pro menší vinaře a vinařství, který vám dokáže velmi spolehlivě vyčistit zbytkové kaly a dostat z nich čistou šťávu. 

Navíc jde o přípravek zcela biodegradovatelný a vyrobený pouze z látek rostlinného původu, takže nemá žádný negativní vliv ani na prostředí a ani na budoucí chuť vína. Zároveň takto ošetřený mošt má až o 25% méně bílkovin.

A jeho použití není vůbec složité. Do nádoby s kalovými sedimenty z lisování moštu nasypeme doporučené množství celulózového přípravku Greencel (dávkování 2-3 kg/100l). Vlákna nasypeme suché, při vkládání ho rozmělníme tak, aby nevytvářela velké chuchvalce a pořádně jej se sedimentem promícháme. Celulóza do sebe „natáhne“ tekutinu i s kaly.

Směs sedimentu a vlákna se pak přelije zpět do lisu a začne se opatrně lisovat. V první části vyteče zakalený mošt, který nalijeme zpět do lisu. Po něm už nám z lisu teče čistá šťáva, kterou stále opatrně lisujeme. Takto můžete kaly několikrát přelisovat, až k úplnému využití odměřené dávky.

Je samozřejmé, že tento popis je velmi obecný a že při práci s tímto materiálem rychle každý vinař najde svou cestu a styl. Jedna z velkých výhod celulózových zbytků po lisování je ta, že díky svému rostlinnému původu jej můžete použít buď do kompostu a nebo přímo - jako vynikající hnojivo ve vinici či zahradě.

Vzhledem k tomu, že litr vína se dnes prodává průměrně za 50 Kč u malovinařů, není ani cena tohoto pomocníka nijak závratná. Kilogram u nás stojí 95 Kč vč. DPH. Když použijete na sto litrů sedimentu (což je zbytek asi z 1000 l moštu) horní hranici dávky 3 kg celulózy utratíte 285 Kč. Z lisu ovšem pak vyteče i po ztrátách nejméně 80 l čisté šťávy, a ta dá po všech procedurách (kvašení, stáčení atd.) nejméně 60 litrů vína ze vzácných moravských hroznů. A 60 litrů krát 50 korun, to jsou rovné 3 000 Kč zisku při nákladech 285 Kč.

Ano. I toto je pohled na kaly, které se různě vypalují do nepříliš dobrých vínovic, nebo se rovnou zlikvidují. Jsem osobně rád za to, že vám takový materiál mohu nabídnout a že se jako vinaři zase o kousek posuneme.

Akce:

Související produkty

Buničina - Greencel 10 kg

1 219 Kč
Čistá buničina Greencel vyčistí z kalů při lisování ještě 95% čisté šťávy
+ -
ks
skladem

Buničina - Greencel 3,35 kg

329 Kč
Čistá buničina Greencel vyčistí z kalů při lisování ještě 95% čisté šťávy
+ -
ks
skladem

Lis 170 l výklopný nerezový VSPIX

57 899 Kč
Velmi kvalitní lis slovinského výrobce LANCMAN celonerezového provedení o objemu 170 l, určený na zpracování hroznů i ostatního ovoce.
+ -
ks
skladem

Lis 80 l výklopný nerezový VSPIX

42 619 Kč
Vodní lis na hrozny a jiné ovoce
+ -
ks
skladem

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku