Minule jsem se zmínil o podzimní příjemné nutnosti procházet obsah nádob ve sklepě, a to pokud možno co nejčastěji, jelikož ve víně hrozí vznik různých vad či chorob. Dnes bych rád na toto téma navázal a věnoval se mu více.
Na záčátek je dobré vědět pár základních věcí. Třeba to, že pokud jednotlivé vady a choroby teoreticky neznáte, a nebo si jimi nejste jistí, neznamená to ještě, že problém ve víně nedokážete rozpoznat. Zkuste si třeba jenom říci, jestli vám víno prostě chutná nebo ne. A na základě toho víno rozebírat do větší hloubky.
Ač se to nezdá, hodně také dělá přítomnost dominantní osoby. Dokáže svým vystupováním ovlivnit mínění o víně ostaní, a to aniž by záleželo na znalostech dané osoby. Ještě ani nestihnete vzorek okoštovat, a už řve “síra” nebo třeba “moc sladké”. A to se pak těžko dostává z hlavy…
Jako první se víno hodnotí zrakem. Pozorování barvy bývá nekompromisní, vysoká či naopak téměř žádna barva, zákal či jakákoliv nečistota, to vše značí, že něco není v pořádku. Výjimku tvoří vysrážený vinný kamen, ten je ve formě lesklých krystalků, usazených na dně. Obvykle na víno nemá vliv, ale ve sklenici byste jej mít něměli.
Většinu problémů ve víně lze poznat pomocí čichu. Zkušený degustátor dokonce mnohdy dokáže určit kvalitu vína, aniž by jej ochutnal. Paleta pozitivních ale i negativních vůní, které lze ve víně najít je nekonečná.
A na závěr je tady ochutnání vína. I drobné vady, které chuť ovlivní, rozhodí rovnováhu na chuťové ose. Víno může být příliš kyselé, řídké, pálivé, fádní, svíravé, neharmonické, hořké…. a opět bych mohl ještě dlouho pokračovat.
Velmi zjednodušeně řečeno, pro vůni a chuť je zásadní to, aby působily vyrovnaně a příjemně.
Závěrem bych rád řekl, že ve Vinařském domě v Dubňanech máme s problémy víně bohaté zkušenosti. Že bohužel? Nemyslím si. Dokážeme vám poradit, co s takovým vínem udělat. Pokud si nejste jisti, jaký problém vaše víno má, přineste vzorek a my, se tomu podíváme na zoubek.
Vady a choroby: 2. část.
zpět
Kategorie: Postřehy
Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.
Číst celý článek
Kategorie: Postřehy
Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.
Číst celý článek
Kategorie: Postřehy
Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.
Číst celý článek
Kategorie: Postřehy
Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.
Číst celý článek
Kategorie: Postřehy
Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..
Číst celý článek