Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Extrakt ve víně je zásadní

Určitě jste se u vína již setkali s pojmem extrakt. Na některých lahvích, většinou u špičkových vín bývá i uveden. Zjednodušeně se dá říci, extrakt jsou netěkavé složky ve víně, které po odpaření vody zůstanou jako zbytek. Uvádí se v gramech na litr a zaokrouhluje na jedno desetinné místo.​

Extraktivní látky jsou významným kritériem jakosti vína, dodávají mu plnost, kulatost a hlavně délku. Nepříznivý vývoj rostlin, vyzrávání hroznů (závislé na poloze, počasí atd.), případně příliš vysoké výnosy značně snižují obsah extrakru.

Veškerý extrakt vína zahrnuje všechny netěkavé látky, rozpuštěné ve víně, které zbudou po odstranění všech těkavých podílů, tj. vody, alkoholu, těkavých kyselin a buketních látek. Veškerý extrakt tedy sestává z cukrů, kyselin, tříslovin, bílkovin, pektinů, enzymů, vitamínů, tuků (z peciček), barevných a minerálních látek. Čím vyšší je hodnota extraktu, tím plnější se víno jeví.

Takové hodnocení však může být zavádějící při vyšším obsahu cukru. Jsou-li ostatní podíly látek proti cukru nízké, tak víno se může jevit jako fádní. Proto se obvykle uvádí tzv. bezcukerný extrakt, což je veškerý extrakt po odečtení veškerých cukrů. Pro úplnost uvedu ještě třetí pojem - zbytkový extrakt, kdy se od bezcukernatého extraktu odečte podíl netěkavých kyselin. Tento pojem se ale objevuje pouze v laboratorním protokolu analýzy vína a pro konzumenta vína je bezpředmětný. Navíc tento rozbor není právě levná záležitost, a tak nám mnohdy nezbývá nic jiného než analyzovat „jazykem“.

Posuzovat plnost vína jen podle velikosti extraktu samozřejmě nestačí. Záleží i na složení látek v extraktu, na jejich vzájemné vyváženosti. A tady nastupuje senzorické posouzení, jestli některá složka z vína „netrčí“, je-li víno harmonické a pěkně srovnané. Pokud se to podaří, jde o tzv. velké víno, které vám zůstává „na patře“ i několik minut.

Analytické stanovení extraktu je poněkud komplikovanější, protože nelze jednoduše odpařit těkavé podíly a suchý zbytek zvážit. Složení toho odparku by už neodpovídalo původním látkám ve víně. Při odpařování by došlo k chemickým změnám látek extraktu. Analytický postup spočívá v určení relativních hustot destilátu a původního vína a matematickém zpracování těchto dat. V našich vínech se pohybují hodnoty bezcukernatého extraktu v rozmezí 16,6 – 44,3 g/l. Víno s malým extraktem je krátké, chudé a prázdné. Není ani určeno k delšímu ležení.

Snad se mně podařilo jednoduše vysvětlit poměrně složitou záležitost. Při tvorbě tohoto článku jsem čerpal z již legendární knihy prof. Steidla Sklepní hospodářství. Profesor Steidl, guru rakouského vinařství, věnoval této problematice ve své knize přes tři strany, mnohdy popsaných vzorci a chemickými výrazy. Vystihnout proto jen meritum věci na krátký článek není jednoduché. Každopádně tuto knihu mohu vřele doporučit každému, koho technologie výroby vína, souvislosti mezi jednotlivými procesy a hlubší analýzy zajímají. Kniha je vhodná nejenom pro profesionální sklepmistry, ale doporučuju ji také pro drobné vinaře. Prosesy výroby vína jsou zde opravdu skvěle vysvětlené a časté ilustrace a popisy odrážkami umožňují lépe témata pochopit. O její kvalitě svědčí i to, že je brána jako oficiální učebnice vinařských škol. 

Sežene ji samozřejmě ve Vinařském domě Kopeček v Dubňanech. A spolu s ní rozsáhlu knihovnu, zaměřenou na vinařství, vinohradnictví, sadařství, zemědělstvím nebo třeba vaření. Zima pomalu a jistě přichází, tak je čas rozžhavit kamna, oprášit křeslo, eventuálně otevřít sedmičku plnějšího červeného vína a nabít nových vědomostí. To se vždy hodí. A já se na to začínám těšit..

Související produkty

Bohemia Crystalite Strix 360 ml

40 Kč
Elegantní skleničky z české sklárny Crystalite.
+ -
ks
skladem

Bohemia Crystalite tasting OIV 210 ml

31 Kč
Degustační sklenička na víno OIV, praktická, levná, velmi oblíbená.
+ -
ks
skladem

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze
 Doporučujeme
99 Kč
Celý název „Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař, aneb velká vína lze dělat i v malé bečce" mluví za vše. A co víc? Brožura je aktualizovaná o nová speciální témata!
+ -
ks
skladem

Degustin 50 g

79 Kč
Je určený k adsorbci tříslovin pro účinnou harmonizaci chutě nápojů.
u dodavatele - na dotaz

Hortus kravský hnůj 3 kg

85 Kč
Organický kravský hnůj k základnímu hnojení před výsadbou rostlin.
+ -
ks
skladem

Premium® Tostato 10 g

249 Kč
Nejlepší z nejlepších. Tanin z opalovaného dubového dřeva vhodný pro vína, destiláty i ostatní produkty.
+ -
ks
skladem

Sklepní hospodářství

449 Kč
Všechny informace o zracování hroznů, od sběru přes školení vína, po lahvování .... Příručka sklepmistra.
+ -
ks
skladem

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku