Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Na Slovácku máme opět nejlepší víno

Pravidelně již mnoho let se v druhém lednovém týdnu scházejí vybraní degustátoři, aby vybrali z dvou set vzorků, které se probojovaly až do finále, stovku nejlepších vín ČR. Ta budou po celý rok vystavena v Národním salonu vín, kde je vínomilná veřejnost má možnost ochutnat až do konce roku. Letos se již potřetí konalo finále této naší top  soutěže vín v prostorách hotelu Galant v Mikulově a já jsem měl opět tu čest být vybrán do hodnotící komise této soutěže. 

Velmi si toho cením, nejen z důvodů zařazení mezi prestižní degustátory, ale také proto, že se na jednom místě a v jeden čas sejdou hodnotitelé, ale také zejména nejlepší enologové, vinohradníci, sommeliéři a především učitelé a zkušení šlechtitelé vína.

Seznam jmen se jen hemží legendami vinařského světa české republiky. Po ukončení oficiální degustace a vybrání šampiona bývá všech dvě stě finálových vín otevřeno a “odtajněno“. A předloženo tomuto „konciliu“ k volné degustaci. Nálada už bývá v tuto dobu uvolněná, vítěz je znám a tak se může hovořit o víně a peripetiích s ním.

Letos jsem měl předsedu své hodnotící komise legendu našeho vinařství, doc. Miloše Michlovského. Pracovat s takovým odborníkem je poučné, i když ne na všechna vína jsme měli stejný názor, přesto je takové vedení nejen zážitek, ale také obrovská škola. A pak při volné degustaci chodíte mezi lidmi tohoto typu, naprostými špičkami a sbíráte informace, třídíte si názory a také poznáváte nové lidi.

Dá se také odvodit, kterým směrem se naše vinařství vydá, jaké takoví lidé preferují vína a tím vlastně směřují trh. Jako minule i letos byla bouřlivá diskuze na téma stobodový hodnotící systém. V posledních letech se zdá, že díky moderním technologiím trochu zaostává za vývojem vína. A to byl názor převážné většiny zúčastněných.

Jde o to, že moravská vína jsou velmi členitá. Pěstuje se u nás mnoho odrůd, mnoho typů s rozdílnými parametry jako kupříkladu cukernatost. V hodnotící tabulce naprosto chybí pro naše vína zásadní hodnocení a to je odrůdovost. Zato čirost a barva ztrácí smysl. Za posledních několik let jsem nenarazil, díky moderním filtračním technologiím, na víno, které by nebylo čisté! Tento řádek v tabulce by mohl být zrovna nahrazen odrůdovostí. Tu, díky exotickým vůním ušlechtilých kvasinek v některých vínech hledáme jen těžko. A tak se třeba Veltlín, který by měl být kořenitý a hlavně jako gastro víno poměrně neutrální, stáčí směrem k Savignonu.

Právě takové akce a takovéto debaty snad trochu rozhýbou stojaté vody zaběhlých systémů. Funkcionářů, kteří by mohli v tomto bodě ledacos změnit, se ve čtvrtek v Mikulově objevilo také dost. Pan docent Balík při zahájení pravil, že doufá, že vína jsou krásná a bude z čeho vybírat. Zúčastnil se stejně jako já všech oblastních hodnocení SVČR a asi měl z vín, která byla nominována do letošního salonu, rozporuplné pocity.

V duchu jsem s ním při jeho řeči souhlasil. Je pravdou, že vína převážně nového ročníku, která byla v soutěži, nevynikala žádnou excelentností. Ale. Musím uznat, že vybírat byla letos velmi těžká práce, protože všechna vína byla velmi profesionálně vyrobená, byla harmonická, byla čistá v barvě i chuti a ztratily se ze soutěže velmi sladké vzorky běžných přívlastkových vín. Takže nuance mezi víny byla velmi malá.

A ještě musím říct, že Slovácko opět potvrdilo svou sílu a to, že zde tvoříme ta nejlepší vína. Vyhrálo opět naše víno a opět Zámecké vinařství Bzenec. Letos s Ryzlinkem Rýnským, pozdní sběr, obec Vracov, viniční trať Klínky. Z celého srdce gratuluji a jsem na bzenecké vinařství pyšný.

Související produkty

Encyklopedie degustace vína

499 Kč
Kniha předního vinařského odborníka Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. určena všem milovníkům vína.
+ -
ks
skladem

Oxid siřičitý v enologii

299 Kč
Vše o oxidu siřičitém neboli síře od předního českého odborníka Doc. Miloše Michlovského.
+ -
ks
skladem

Příprava bílých vín

595 Kč
Velmi podrobná příručka pro vinaře - technology o výrobě bílých, růžových a šumivých vín.
+ -
ks
skladem

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku