Tak máme za sebou degustaci a hodnocení dalšího ročníku tradiční velké výstavy vín u nás, Juvenále Brno 2014. Tato výstava není ojedinělá jen tím, že je první v roce, ale hlavně tím, že se na ní sejdou pouze mladá vína. Jako tradičně proběhlo hodnocení v prostorách hotelu Voroněž v Brně a měli jsme na práci vyhodnotit 610 vzorků. 155 degustátorů to zvládlo na jedničku. Stejně jako organizátoři.
Musím uznat, že kvalita vín se rok od roku zvedá a také srovnává. Už nejsou výrazně dobrá a výrazně špatná vína. Jde poznat, že vinaři pracují s nejmodernějšími technologiemi a vína včas a docela dobře „uvaří“. Otázkou je, jak se bude zákazníkům líbit určitá uniformita. Vzhledem k tomu, jaký byl minulý rok pro vinaře komplikovaný, ale nezbývá, než před vinaři smeknout. Chardonnay, které jsem měl po oba dny u stolu já, byly většinou velmi čistě vytvořené v solidní barvě a měly lehce zvýšené kyselinky, které nás budou provázet po celý rok u všech vín ročníku 2013. Po odtajnění vín z prvého dne jsem měl možnost ochutnat i ostatní odrůdy a dá se o nich říci to stejné, jako jsem napsal o Chardonnay.
Oceňuji také, že vinaři nepodlehli technologickým výdobytkům a vína mají opravdu kyselinky vyšší, tedy autentické.
Také způsob hodnocení pětibodovou stupnicí s násobícím indexem je velmi objektivní, rychlý a lze jej použít v celé šíři. A třeba jen jeden bod hraje díky násobení obrovskou roli. Vína byla ohodnocena opravdu téměř v celé šířce stupnice. Nikoliv jako například u 100 - bodového, kdy se nižší body téměř neobjevují a pokud ano tak u vyloženě špatných vín.
Kdo by si našel čas 20. února, ať dojde na výstavu mladých vín do hotelu Voroněž v Brně a udělá si tak obrázek jak na tom je se svými víny, nebo o tom, jaká vína letos budou. Kromě našich výrobců přihlásili svá vína také vinaři ze Slovenska, Rakouska, Španělska a Bulharska.
A ještě jedna novinka v sortimentu Vinařského domu v Dubňanech. Jedná se o bentonit, který pracuje i za sklepních teplot. Tedy přesně od 6 °C výše. Podařilo se mně jej po dlouhých peripetiích objevit v Rakousku a ani cena nebude vyšší jak u běžných bentonitů. Myslím, že kdo má problémy s bílkovinami a také s teplotou ve sklepě, bude spokojen. Nabízíme jej v balení 1 nebo 5 kg.
Podrobně jsem se na tento přípravek informoval. Až se tomu totiž nedá věřit, že bentonit může fungovat za nízkých teplot. Ale mluvil jsem s několika sklepmistry velkých vinařství, kteří už s ním pracovali, a jsou s výsledky velmi spokojeni.