Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Druhá vlna odlištění révy

Ve vinicích nyní probíhá druhá fáze tzv. odlistění. Protože je to v našich podmínkách poměrně mladá technologie, která se doposud moc nevyužívala, pojďme si o ní něco povědět. Pohled na odlistění zóny hroznů se v posledním období dynamicky velmi vyvíjí. V zahraniční odborné literatuře se objevují dokonce názory, že odlistění zóny hroznů může být i prostředkem boje proti vysokému obsahu alkoholu.

Vysoký obsah alkoholu se stává problémem bílých vín. Jestliže dojde k odstranění části listové plochy, dochází tím ke snížení fotosynteticky aktivní listové plochy a k nižší fotosyntetické aktivitě. Důsledkem potom je nižší cukernatost hroznů.

Nadměrné odlistění zóny hroznů a tím i vyšší exponovanost hroznů ke slunečnímu záření může vést k poškození hroznů a ovlivnění jejich kvality. V souvislosti s nadměrným osluněním se častěji objevuje sluneční úpal, vyšší tvorba fenolických látek v hroznech a odpařování vody z hroznů. A například při úpalu pak hrozí, že ovocné aroma charakteristické pro odrůdu je zastřené a nevýrazné. Dochází proto k výraznému snížení aromatické zralosti hroznů, zvyšuje se nebezpečí hnědnutí moštů a výskytu výrazně hořkých tónů ve víně. Mezi citlivé odrůdy patří Chardonnay, Ryzlink vlašský, Muškát moravský nebo Veltlínské zelené. Kvalita odlistění sehrává v tomto směru velký význam.

Jestliže se na slupce bobulí vytváří narůžovělé, nebo lehce nahnědlé tečky, je to naopak znakem dobré fyziologické zralosti hroznů a vysoké aromatické kvality. Takové stádium je ten nejsprávnější okamžik pro sklizeň. Často totiž může během několika dnů dojít k zhnědnutí celé a kvalita je ta tam. Vše se musí dělat s citem a o odlistění to platí dvojnásob. Vedra, která nás postihla v minulých dnech dokázala hrozny vystavené přímému slunci dost poškodit. Pokud se vám ve vinici stane tato nepříjemnost, je důležité révu co nejdříve ošetřit proti plísni, která by na spálených hroznech okamžitě hrozila.

Související produkty

Pěstování révy vinné – moderní vinohradnictví

499 Kč
Pěstování révy vinné - druhé rozšířené vydání. Odrůdy, využití, výběr stanoviště, závlaha, pěstitelské tvary, sklizeň stromů, jednoduše naprosto vše o pěstování révy vinné.
+ -
ks
skladem

Pěstujeme révu vinnou

189 Kč
2. aktualizované vydání úspěšné knihy o pěstování révy vinné od pana profesora Viléma Krause.
+ -
ks
skladem

Vinohradnictví

Vinohradnictví
 Doporučujeme
1 489 Kč
Vázaná plnobarevná kniha je určena všem pěstitelům révy vinné a studentům předmětu vinohradnictví. Kniha podává ucelený přehled o vinohradnictví, jaký v u nás dosud nebyl v jediném svazku vydán.
+ -
ks
skladem

Další články

Kdy začít se sběrem

Kategorie: Léto

Vinobraní se blíží vysokým tempem a klasickým dilematem vinaře je v tomto období rozhodnutí o tom, kdy vzít nůžky a úrodu sklidit. Nalezení optimálního termínu spočívá v hledání kompromisu - na jedné straně je to čekání na dostatečnou vyzrálost hroznů, na té druhé promeškání této doby a s tím přicházející hrozba plísně, která může při dozrávání hrozny velmi negativně ovlivnit. Kromě plísně to můžou být i špačci, kroupy a další. Jak tedy stanovit ideální termín sklizně hroznů a co všechno to obnáší? Čtěte dále.

Plíseň šedá - jak se jí bránit

Kategorie: Léto

V průběhu léta a podzimu se ve sluncem zalitých vinicích skrývá temná hrozba v podobě plísně šedé. Tato zákeřná choroba může poměrně rychle zmařit celoroční vinařovo úsilí, a to těsně před jeho vrcholem, tedy vinobraním. Odhalte s námi tajemství této nebezpečné houby a objevte osvědčené způsoby, jak udržet vinice zdravé a odolné.

Výroba domácího ovocného vína - úvod

Kategorie: Léto

Alternativou klasických révových vín jsou vína ovocná. Ne každý vinařský nadšenec se narodil a žije ve vinařské oblasti Čech nebo Moravy a má přístup k révovým hroznům. V naší zemi je spousta lidí napříč všemi generacemi, kteří přebytky ovoce ze své zahrádky s nadšením i úspěchem mění ve víno. O tom, jak konkrétně jej vyrobit si bude řeč v několika článcích. V tomto prvním se budeme věnovat základům výroby ovocného vína a najdete tu i osvědčený recept.

Poslední hrozby před vinobraním - jak na ně

Kategorie: Léto

Déšť z posledních dní určitě prospěl všem rostlinám včetně vinice. Pomohl nejen její vitalitě, ale také plísni šedé, pro jejíž šíření jsou nyní ideální podmínky. Kromě ní chtějí úrodu předčasně uzmout i poněkud živější predátoři. Jak se s tímto vším vypořádat a dojít tak k plnohodnotnému vinobraní?

Houbové choroby zpátky ve hře

Kategorie: Léto

Větsí množství srážek, vysoká vlhkost a nižší teploty, které se u nás v poslední době objevily, daly houbovým chorobám opět možnost šířit se. Proto bych doporučil uskutečnit (doufám že) letos poslední, ale o to důležitější postřik proti všem plísním - padlí révové (oidium), plíseň révová (peronospora) a plíseň šedá. Co v tomto období tedy konkrétně dělat?

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku