Ve vinicích nyní probíhá druhá fáze tzv. odlistění. Protože je to v našich podmínkách poměrně mladá technologie, která se doposud moc nevyužívala, pojďme si o ní něco povědět. Pohled na odlistění zóny hroznů se v posledním období dynamicky velmi vyvíjí. V zahraniční odborné literatuře se objevují dokonce názory, že odlistění zóny hroznů může být i prostředkem boje proti vysokému obsahu alkoholu.
Vysoký obsah alkoholu se stává problémem bílých vín. Jestliže dojde k odstranění části listové plochy, dochází tím ke snížení fotosynteticky aktivní listové plochy a k nižší fotosyntetické aktivitě. Důsledkem potom je nižší cukernatost hroznů.
Nadměrné odlistění zóny hroznů a tím i vyšší exponovanost hroznů ke slunečnímu záření může vést k poškození hroznů a ovlivnění jejich kvality. V souvislosti s nadměrným osluněním se častěji objevuje sluneční úpal, vyšší tvorba fenolických látek v hroznech a odpařování vody z hroznů. A například při úpalu pak hrozí, že ovocné aroma charakteristické pro odrůdu je zastřené a nevýrazné. Dochází proto k výraznému snížení aromatické zralosti hroznů, zvyšuje se nebezpečí hnědnutí moštů a výskytu výrazně hořkých tónů ve víně. Mezi citlivé odrůdy patří Chardonnay, Ryzlink vlašský, Muškát moravský nebo Veltlínské zelené. Kvalita odlistění sehrává v tomto směru velký význam.
Jestliže se na slupce bobulí vytváří narůžovělé, nebo lehce nahnědlé tečky, je to naopak znakem dobré fyziologické zralosti hroznů a vysoké aromatické kvality. Takové stádium je ten nejsprávnější okamžik pro sklizeň. Často totiž může během několika dnů dojít k zhnědnutí celé a kvalita je ta tam. Vše se musí dělat s citem a o odlistění to platí dvojnásob. Vedra, která nás postihla v minulých dnech dokázala hrozny vystavené přímému slunci dost poškodit. Pokud se vám ve vinici stane tato nepříjemnost, je důležité révu co nejdříve ošetřit proti plísni, která by na spálených hroznech okamžitě hrozila.
zpět
Kategorie: Léto
Vinobraní se blíží vysokým tempem a klasickým dilematem vinaře je v tomto období rozhodnutí o tom, kdy vzít nůžky a úrodu sklidit. Nalezení optimálního termínu spočívá v hledání kompromisu - na jedné straně je to čekání na dostatečnou vyzrálost hroznů, na té druhé promeškání této doby a s tím přicházející hrozba plísně, která může při dozrávání hrozny velmi negativně ovlivnit. Kromě plísně to můžou být i špačci, kroupy a další. Jak tedy stanovit ideální termín sklizně hroznů a co všechno to obnáší? Čtěte dále.
Číst celý článek
Kategorie: Léto
V průběhu léta a podzimu se ve sluncem zalitých vinicích skrývá temná hrozba v podobě plísně šedé. Tato zákeřná choroba může poměrně rychle zmařit celoroční vinařovo úsilí, a to těsně před jeho vrcholem, tedy vinobraním. Odhalte s námi tajemství této nebezpečné houby a objevte osvědčené způsoby, jak udržet vinice zdravé a odolné.
Číst celý článek
Kategorie: Léto
Alternativou klasických révových vín jsou vína ovocná. Ne každý vinařský nadšenec se narodil a žije ve vinařské oblasti Čech nebo Moravy a má přístup k révovým hroznům. V naší zemi je spousta lidí napříč všemi generacemi, kteří přebytky ovoce ze své zahrádky s nadšením i úspěchem mění ve víno. O tom, jak konkrétně jej vyrobit si bude řeč v několika článcích. V tomto prvním se budeme věnovat základům výroby ovocného vína a najdete tu i osvědčený recept.
Číst celý článek
Kategorie: Léto
Déšť z posledních dní určitě prospěl všem rostlinám včetně vinice. Pomohl nejen její vitalitě, ale také plísni šedé, pro jejíž šíření jsou nyní ideální podmínky. Kromě ní chtějí úrodu předčasně uzmout i poněkud živější predátoři. Jak se s tímto vším vypořádat a dojít tak k plnohodnotnému vinobraní?
Číst celý článek
Kategorie: Léto
Větsí množství srážek, vysoká vlhkost a nižší teploty, které se u nás v poslední době objevily, daly houbovým chorobám opět možnost šířit se. Proto bych doporučil uskutečnit (doufám že) letos poslední, ale o to důležitější postřik proti všem plísním - padlí révové (oidium), plíseň révová (peronospora) a plíseň šedá. Co v tomto období tedy konkrétně dělat?
Číst celý článek