Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Poškozené hrozny - co s tím?

Debaty mezi vinaři o kvalitě letošní úrody jsou nekonečné. Už jsme se shodli na tom, že je nižší. Také na tom, že je méně kvalitní. Překvapivě také i na tom, že cukry jsou vzhledem k nepříliš přejícímu podzimnímu počasí poměrně solidní. A u té kvality bych se na moment zastavil.

Až na výjimky je vždy část posbíraných hroznů opravdu kvalitativně horší. Jsou zasaženy plísní a většinou uprostřed hroznu, takže mechanická eliminace je velmi obtížná. A nám nezbývá, než použít pro výrobu hrozen ve stavu jaký je.

Víc než kdy jindy se proto musí dodržet zásady moderního přístupu k výrobě. Zejména rychlost zpracování, důkladné odstopkování, odkalení a rychlé čiření moštu. Rychlé zpracování hroznů a použití vyšších dávek oxidačních přípravků je u bílých odrůd nezbytností. Ať už osvědčený Flavour Save nebo Tan Fruit Blanc s taninem jsou nezbytnými „záchranáři“ takových hroznů.

To platí zejména u hroznů napadených plísní. Pokud jsou hrozny cítit octěnkou (důsledky napadení vosami a následná práce octomilek), je třeba tyto hrozny odstranit. S vysokými dávkami octových tónu si pak již ve víně neporadíme.

Pokud je hrozen díky několika prodělaným kalamitám oslabený a třapina je slabá, bude lepší je lisovat celé a vynechat mlýnek. Slabou třapinu bychom totiž polámali a do vína se pak dostane ještě větší množství hořkých tónů a nežádoucích látek.

Odkalení moštu je dnes již naštěstí samozřejmost, ale pokud jsme k výrobě použili poškozené hrozny, musíme být velmi ostražití. Jakákoliv prodleva před nástupem alkoholového kvašení podporuje oxidaci moštu. Tím v něm i silněji „řádí“ škodlivé mikroorganismy. Je nutné proto co nejrychleji vína odkalit. K tomu slouží použití speciálních enzymů (např. Rapidase CB), které sedimentaci výrazně urychlí. Pozor, teplota nad 15 st.C je nutností, a tak použijte třeba ponorný ohřívač.

Tuto teplotu budete potřebovat i při následném odkalení bentonitem, který je rovněž důležitý při přípravě moštu z poškozených bobulí. Jednak zastaví práci předchozích enzymů (pokud by se tak nestalo, je možné, že ve víně se v budoucnu projeví bílkovinová nestabilita) a jednak do sedimentů stáhne i mnoho nežádoucích látek a zbytky postřiků.

Také přidáním želatiny do moštu se dá výrazně snížit obsah tříslovin a jiných svíravých látek a hořčin. Vynikající je Tosil.

Rychlost zpracování a co nejrychlejší rozkvašení je základem budoucího solidního vína. Je proto dobré udržovat mošt v tomto chladném počasí přihříváním na teplotě okolo 15°C po celou dobu jeho přípravy. Nejen že se urychlí sedimentace, ale je také vyšší pravděpodobnost rychlého nástupu kvasného procesu.

Použití kvalitních čistých kvasinkových kultur a výživy pro ně, je pak jen samozřejmostí. Po jejich nástupu a rozkvašení je zapotřebí vína naopak začít chladit. To je už ale jiná kapitola a o ní zase příště. Je důležité použít, zejména v těchto obtížnějších podmínkách, opravdu kvalitní přípravky s platnou expirační dobou. Uvědomit si, že kupříkladu starší bentonit v otevřeném obalu stále do sebe vstřebává vlhkost a i pachy (plíseň sklepa, postřiky uložené ve stejné skříni atd.) a ty pak následně předá vínu.

Ve vinařském domě Kopeček nabízíme jen kvalitní a originální zboží. A naši prodavači vám vše perfektně vysvětlí a popíší.

Úroda není úplně špatná. Je jen na vinařovi, jak se s ní pomazlí.

Související produkty

Sklepní hospodářství

449 Kč
Všechny informace o zracování hroznů, od sběru přes školení vína, po lahvování .... Příručka sklepmistra.
+ -
ks
skladem

Tan Fruit Blanc 100 g

179 Kč
Komplexní antioxidační prostředek s taniny
+ -
ks
skladem

Topítko

339 Kč
Ponorný ohřívač s termostatem 300 W, vhodný například na ohřev rmutu či moštu.
u dodavatele - na dotaz

Tosil 1 l

159 Kč
Ultra čistý 30% kysličník křemičitý sol
u dodavatele - na dotaz

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku