Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Sud si žádá údržbu

Zákonitě a také z historických důvodů považuje mnoho vinařů jako nejlepší nádobu k uskladnění vína ve sklepích dřevěný sud. Pominu u nás vlastně před nedávnem objevené barriquové sudy, jejichž životnost (mají li splnit svou funkci, tedy vanilkovo-kouřmo-kořeněný štych) se počítá na pár let, mluvím o sudech, které se v mnohých sklepích dědí z generaci na generaci. Jak se ale k takovému staršímu sudu chovat, aby vydržel co nejdéle a zároveň „nekazil“ víno různými pach nebo plísněmi?

Základem je konzervace sudu ve kterém zrovna víno není. Ta se dá rozdělit na tzv. suchou a mokrou.

Suchá se používá pro krátkodobě prázdné sudy a spočívá v každoměsíčním spalování sirných knotů v sudu. Drát, na kterém hoří síra by měl být nejméně pozinkován a vyžíhán, plátek by měl hořet v dolní třetině sudu. Doporučená dávka je u sudu do 2 hl 1 plátek (silnější), 3 až 5 hl 2 plátky atd. Každý další měsíc by k síření měla být použita poloviční dávka než v předchozím měsíci.

A pozor! Sud by se neměl sířit, pokud není suchý. Delší suchá konzervace nebo síření mokrých sudů vede k hromadění značného množství kyseliny sírové v dřevě sudu. Ta způsobuje ostře kyselou a škrablavou chuť ve víně. Při spalování většího množství sirných plátků na jednom drátě může síra skapávat do sudu, a to může být důvod vzniku sirky.

Dlouhodobě sířené sudy by měly být před použitím vyluhovány 0,2% roztokem sody, ta eliminuje kyselinu sírovou, a pak na závěr alespoň jeden týden napuštěny čistou vodou.

Možná právě jeden z vašich sudů dělá víno kyselé a pálivé. Příčina této nepříjemné vlastnosti může být právě ve špatné technologii vymývání a konzervace sudů. Recept je jednoduchý a zachrání obrovské množství vína. Pokud máte sud po nemocném víně, nebo po silných barvířkách, či se v něm v minulosti dělal křís na hladině, doporučuji vypláchnout vnitřek něčím „ostřejším“.

Velmi se mě osvědčil preparát Neodetersol Viola. Práškový desinfekční přípravek sám vyvine v rekci s vodou v sudu vysokou teplotu a velmi dobře vyluhuje vnitřní stěny sudu. Budete překvapeni, jaký marast už z relativně čistého sudu po použití Neodetersilu Viola ještě vyteče. Zároveň zahubí veškeré bakterie schované v zákrytech sudu a pod usazeninou vinného kamene. Tento preparát navíc nemá vliv na kvalitu dřeva a neoslabuje vlastnosti sudu. Pořádné, několikeré vypláchnutí po použití jakéhokoliv silnějšího desinfikačního přípravku je samozřejmostí.

A jedna maličkost, na kterou se umí zapomínat. Je nesmírně důležité, zároveň s očistou sudu provést to samé i se zátkou. Špunt, je nejčastějším nosičem bakterií a má tak zásadní vliv na kvalitu vína. Do sudů doporučuji silikonové zátky. Jsou antibakteriální, nedrží se na nich žádná plíseň a velmi dobře těsní. Špunt z gumy nedoporučuji, zanechává ve víně velmi intenzivní gumovou pachuť.

Věřím, že s informacemi zde uvedenými bude již údržba sudu probíhat bez problému.

Akce:

Související produkty

Neodetersol Botti

149 Kč
Přípravek pro čištění sudů a tanků. 1 kg
+ -
ks
skladem

Sirné knoty menší

62 Kč
K dezinfekci sudů, demižonů, včelích plástů, skladovacích prostor, nádob.....
+ -
ks
skladem

Sklepní hospodářství

449 Kč
Všechny informace o zracování hroznů, od sběru přes školení vína, po lahvování .... Příručka sklepmistra.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg
 TOP PRODUKT
89 Kč
Tekutá síra 15 % (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku