Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Jak se dá "zakulatit" víno?

Navzdory bláznivému vinařskému roku 2014, který se projevil zejména hnilobnými procesy na hroznech v závěru zrání, vína, která se pomalu čistí ve sklepích, nebudou mít vůbec špatnou kvalitu. Vše hodně záleželo na tom, jak si vinař dal záležet s přípravou moštu, jak byl důsledný a statečný při třídění hroznů a také na tom, jak dodržoval hygienu při zpracování. Navzdory všem opatřením ale chybí letošním vínům bohužel cukr. Tedy správně řečeno, zbytkový hroznový cukr v chuti, kterého letos prostě není.

Kdo zariskoval a bez přislazení přece jen nějaký sladký ocásek ve víně nechal, může mít v budoucnu komplikace se stabilitou vín, díky nízkému podílu alkoholu. V dnešní době lze i suchá vína dodatečně „zjemnit“ zahuštěným moštem. Nejde o žádný převratný vynález, používaly se již ve starém Římě. Jejich kvalita závisí na původu hroznů, zpracování  a uchování. Přinášejí do vína nejen hroznový cukr, ale také kyseliny či polyfenoly, které poměrně zásadně mění získané víno. Naštěstí většinou k lepšímu.

Zahuštěný mošt je vlastně rektifikovaný moštový koncentrát, který byl vyrobený částečným odstraněním vody z moštu pomocí rektifikační kolony. Dosladit víno tímto způsobem je vhodné zejména při procesu kvašení, nebo nejpozději v době školení vína. Tedy zhruba v tuto dobu a až do konce zimy.

Hroznové koncentráty jsou mimořádně čisté produkty. Při technickém rozboru jejich použití není zjistitelné, nebo spíše, je shodné s přirozeným hroznovým cukrem. Používání koncentrátu probíhá podle stejného principu jako doslazování cukrem. Zvýšení objemu je asi 1,5 % na 1% alkoholu. Tedy přibližně jedno deci koncentrátu vám zvýší ve sto litrech vína cukernatost o jeden gram.

Největšími výrobci koncentrátu jsou samozřejmě země s největšími rozlohami vinic a tedy i s největším potenciálem kvalitních hroznů, ze kterých se metodou odpařování koncentrát chystá. V Evropěj je to Itálie a Francie.

Ve Vinařském domě v Dubňanech prodáváme tento produkt už od otevření prodejny a až po několika pokusech jsme narazili konečně na kvalitního dodavatele, s nímž jsme spokojeni a koncentrát od něj odebíráme několik let.

Tip: jak nastavit deskový filtr? Stáhněte si obrázkový návod.

I když byly dříve někteří dodavatelé levnější, většinou se to projevilo záhy na kvalitě koncentrátu. Uměl se už v obalových nádobách rozkvášet, nebo nevoněl po hroznech, byl nečistý a podobně. 

V současnosti máme v nabídce francouzský výrobek, pocházející z podobných viničních poloh jako máme my (velká výhoda) a který je konstantně velmi kvalitní a hlavně stabilní. Samozřejmostí je certifikát kvality k tomuto výrobku.

Hroznový koncentrát je zejména pro vinaře, kteří neprodukují oficiální přívlastková vína vynikající pomocník. Dokáže víno zjemnit a rozvonět. I tady ovšem platí všeho s mírou a před aplikací výrazně doporučuji udělat několik pokusů s poměrem koncentrátu s vínem třeba v litrovkách a po několika dnech, kdy se víno s moštem spojí, vybrat tzv.“hubometrickou zkouškou“ ideální poměr, který se vám líbí.

Použití tohoto sladkého a velmi zdravého sirupu není limitováno jen vinařstvím. Tady se fantazii meze nekladou. Já jsem si s ním třeba v létě sladil studenou vodu na pití. S citronem vynikající.

Související produkty

Degustin 50 g

79 Kč
Je určený k adsorbci tříslovin pro účinnou harmonizaci chutě nápojů.
u dodavatele - na dotaz

Gerbinol Super

119 Kč
Vysoce účinný přípravek k adsorbci tříslovin a zároveň krášlící (zakulacení chuti, barvy apod..)
+ -
ks
skladem

Hroznový koncentrát (cukr) 2 kg

Hroznový koncentrát (cukr) 2 kg
 TOP PRODUKT
198 Kč
Přírodní potravinářské sladidlo bez konzervantů.
+ -
ks
skladem

Sklepní hospodářství

449 Kč
Všechny informace o zracování hroznů, od sběru přes školení vína, po lahvování .... Příručka sklepmistra.
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku