Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Cizí tóny ve víně

Víno je v bezpečí sklepů. A teď je velmi důležité se soustředit na kvalitu. Když vinaři hodnotí své či cizí vína, velmi často se setkávám s pocitem degustátora, že víno není úplně akorát, že tam hodnotitel něco „cítí“. Někde vzadu, něco. Většinou se jedná o poměrně těžce identifikovatelné cizí tóny ve víně. A to je oficiální termín pro tyto problémy.

Původ a druh cizích tónů ve víně jsou velmi mnohostranné. Nevystupují z vína pravidelně, ale typickou chuť a odrůdovou strukturu vína mění natolik, že zákazník ho odmítá.

Například možnou chuť po prostředcích proti okusu zvěře pozná ve víně jen polovina konzumentů vína. Většinou jsou vína s cizími tóny označována jako hořká, nečistá, zatuchlá a podobně. Mnoho takových poruch však jde přímo označit. Jde o tóny mediální, po rozpouštědlech, po umělé hmotě, po filtračním papíru, po minerálním oleji či naftě.

Také cizí tóny zanesené do vína prostředky na ošetření, jako například špatně skladovaným bentonitem nebo aktivním uhlím, dokážou významně změnit chuť. Jsou velmi různorodé. Od pachuti plísně, korku až po pachuť oleje či léků. Hygiena skladování je velmi důležitá.

Tyto problémy jsou způsobeny výlučně jednorázovými událostmi ve vinici či sklepě. Ve vinici například na vrstvě vosku, který pokrývá zralé bobule ulpí pachuť po postřicích. Při nakvášení se pak tyto látky dostanou do vína. Takže pokud někdo radikálně řešil kalamitu padlí v červenci kupříkladu velmi agresivním Savem (jak jsem o tom slyšel) je velmi pravděpodobné, že se takový zásah přes pletivo listů a bobule projeví i ve víně. Minimalizovat, pokud to jen jde, se dá tento problém ostrým a důsledným odkalením v kombinaci s kvalitním bentonitem.

Podobnou hrozbou pro mladá vína jsou zbytky čistících a dezinflačních prostředků ze špatně vypláchnutých nádob. Objeví se zejména ve vůni. Z těchto důvodů není vhodné používat ve vinařství parfémované přípravky známé v domácnosti. Z podobných důvodů musí být vinař velmi opatrný při použití laků a ředidel. Dvojkomponentní laky jsou neutrální až teprve po úplném vytvrzení, odpaření ředidla trvá až 14 dní. To vše mladé víno velmi lehce absorbuje.

Ale obecně se dá říci, že nejčastěji se cizí tóny do vína dostanou právě přes prostředky pro ošetření vína. Osobně mám zkušenost, kdy jsem použil bentonit, který byl již delší dobu otevřený ve vlhkém sklepě. Do šarže vína se takto dostal tón po plísni, který celou várku znehodnotil. Právě přípravky, které slouží k opravě těchto problémů (bentonit, aktivní uhlí, bílkovinové přípravky), mají díky svému velkému vnitřnímu povrchu vysokou absorbaci těchto vad i opačnou než léčebnou.

Bílkovinové přípravky mají také velmi omezenou dobu použití a je nutné používat jen čerstvé. Tekutá želatina se časem zakalí a začne zapáchat po sirce. Proto doporučuji každý takový přípravek před aplikací rozmíchat v malém množství vody a ochutnat. Každý prostředek má lehkou vlastní chuť, která není výrazná. Pokud ale ucítíte hořký tón či nepatřičnou vůni, použijte přípravek nový. Ušetříte si tak budoucí problémy, kterou jdou jen těžko z vína odstranit. Vynikajícím pomocníkem při diagnóze vad a chorob ve víně, k zjištění jejich příčin je kniha Vinařská technologie. Z této kompletní příručky pro sklepmistry často čerpám. 

A nebo se zeptejte našich odborníků - i ti mají z výrobou vína a problémy s tím spjatými bohaté zkušenosti.

Související produkty

Bílkoviny Reagenz

719 Kč
Roztok na měření bílkovin ve víně, moštech a šťávách 250 ml.
+ -
ks
skladem

Gerbinol Super

119 Kč
Vysoce účinný přípravek k adsorbci tříslovin a zároveň krášlící (zakulacení chuti, barvy apod..)
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg
 TOP PRODUKT
89 Kč
Tekutá síra 15 % (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku