Není to tak dávno, kdy jsem psal o ošetření révy po zimě. No a dnes se už budeme bavit o postřicích, které budou předcházet měknutí bobulí, ošetření révy před zaměkáním i před napadáním nové generace obalečů, která řádí před vinobraním. Letošní doposud vcelku poklidný vývoj révy nepřinesl oproti letům minulým naštěstí (zatím) žádné kalamity. Vinohradníci se o letošní úrodě ani nechtějí moc bavit, aby něco nepřivolali.
I když zatím jde všechno jak má, nesmíme ztrácet ostražitost a je potřeba dodržovat agrotechnické lhůty. To se týká jak zelených prací, tak postřikového plánu. V tuto dobu, kdy se pomalu začínají modrat červené odrůdy a kdy se dají první stolní hrozny už jíst, je dobré révu naposledy ošetřit přípravky proti všem reálným hrozbám, které stále vinicím mohou uškodit.
První z nich, plíseň révová (perenospora) se dá preventivně uhlídat systémovými přípravky jako je Acrobat, Ridomil, nebo měďnatý Cuproxat, který v tuto dobu považuje mnoho pěstitelů za nejvhodnější.
Na ošetření proti padlí (oidium) se dá v současnosti použít Dynali, Topas a nebo Discus. Bohužel, díky novým omezením je nabídka postřiků zejména proti padlí rok od roku užší.
Nesmíme zapomenout do postřikové kapaliny přidat Spintor proti obalečům. Právě oni páchají na skorých odrůdách ty největší škody. Napichnou zralou bobuli a vůně poškozené bobule přiláká vosy, které dílo zkázy dokončí. Nakonec uhnije celý střapec.
V některých vinicích přišel čas i na použití přípravků, které při zaměkání hroznů eliminují plíseň šedou. Tedy Mythos a Thiram Granuflo. Ve Vinařském domě nabízíme proti plísni šedé také Rovral, Teldor nebo Switch, ale tyto výborné bojovníky proti plísní šedé máme v prodeji pouze v balení do 15 litrů postřikové kapaliny.
Stále platí do postřiků přidat poloviční dávku Kumulusu, aby měl roztok i potřebnou dávku síry. I když mnoho pěstitelů už v tuto dobu považuje ošetření vinice listovým hnojivem za zbytečné, určitě není špatná volba použít vynikající Wuxal Kalcium. Svým ideálním poměrem látek, tedy dusíku 10%, vápníku 15%, hořčíku 2% a stopových prvků, umí zpevnit slupku bobule a také zásadně omezí zasychání třapin. Hlavně u odrůd náchylných na sprchávání a sesychání tak umí prodloužit dobu zrání.
No a je také nejvyšší čas si začít dělat inventuru ve sklepě. Vypadá to na velkou úrodu, tak si počítejte, zda máte všeho dost. U nás ve Vinařském domě jsme bohatě předzásobeni, ale z minulých úrodných let vím, jak rychle se zásoby umí prodat a pak všichni nervózně čekáme na zboží. Ať už jde o mlýnky, nádoby na nakvášení a hlavně nerezové nádoby s plovoucím víkem.Ty máme ve Vinařském domě stále za loňské ceny a tedy nejlevnější v oblasti.