Kopeček vinařský dům

Pomůžeme s objednávkou: +420 530 333 138 9:00 - 17:00

Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Starší uvolnit místo mladým!

Blížící se vinobraní pomalu zvyšuje nám vinařům tlak. Vše velmi rychle ubíhá, a my, kteří nemáme čas a stále něco odkládáme, musíme udělat pořádek. Myslím tím ve vínech a sklepě. Je pravdou, že by nové víno nemělo kvasit ve stejném sklepě, nebo stejné místnosti, kde je uloženo i víno starší. Mohla by se infikovat kvasinkami i vína, která jsou hotová, a hrozí tedy jejich druhotné rozkvašení. Je tedy třeba aby starší uvolnily místo mladším. Vínům.

Nejlepší je stihnout je všechny vypít či prodat ještě do vinobraní a je klid. Pokud se to nepodaří, musíme vína nalahvovat. Je to pracnější varianta skladování, ale na druhé straně, vína si tak uchovají své nejlepší vlastnosti, jsou po ruce a mohou takto vydržet i více let. U lahvování ale musíme dodržet několik zásad, aby víno vydrželo zdravé, nerozkvasilo se, nevytvořil se v něm bílkovinový zákal nebo nezoxidovalo.

Jako první změřte síru i bílkovinu ve víně. Můžete použít jednu z mnoha akreditovaných laboratoří v okolí, nebo si síru, bílkoviny i kyselinu můžete změřit sami doma. Velmi jednoduše to zvládnete pomocí reagenčních roztoků. Ve Vinařském domě v Dubńanech máme všechny potřebné přípravky na měření. Jsou to výrobky osvědčené rakouské firmy a dá se na ně spolehnout. Jejich největší výhodou je to, že jsou jednosložkové a na práci tudíž přesné a jednoduché a rychlé. Měření vám zabere půl minuty. Víno před lahvováním upravte tak, aby mělo maximálně 50 mg síry. Dosiřujte zásadně přípravky moderními, bez obsahu zdraví škodlivého čpavku. V případě Vinařského domu je to přípravek Solfosteril, rovněž výrobek špičkové rakouské firmy. 

Bílkoviny nesmí obsahovat víno před lahvováním žádné. A to zcela bez kompromisů. Čím větší zbytek cukru a menší alkohol ve víně, tím větší pravděpodobnost budoucího znehodnocení vína v lahvi. Ať už rozkvašením, nebo bílkovinami. Ty lze z vína odstranit bentonity. Já osobně mám velmi dobré zkušenosti s bentonitem Plusgran Gel, který je granulový, lépe se tak rozmíchává, a navíc je vyroben z nejlepšího amerického sodného bentonitu. Pracuje ve víně při teplotě nad 15°C, což lze jednoduše zařídit malými ponornými ohřívači. Rozmíchaný bentonit v lehce teplém víně za několik hodin klesne ke dnu, a vezme sebou i nepotřebné bílkoviny. Víno je dobré ještě před lahvováním samotným přefiltrovat. Zde doporučuji použít čisté filtrační desky Becopad. Neobsahují lepidla a celulózy. Víno, které jimi projde, nemá v sobě žádný nežádoucí pach, je jen trochu rozbité. To ale k filtraci patří a záhy se to spraví.

A pak už jen naláhvovat a zazátkovat. Nejlepší jsou lahve nové, jejich cena není vysoká, ale jistota čistoty je stoprocentní. Také zátky použijte co nejnovější, ne ty, které máte ve sklepě v otevřeném pytlíku celý rok. Korek je porézní a umí do sebe nasát ledacos.

Ani nemusím připomínat, že ve Vinařském domě v Dubňanech máme všechny potřeby ke zdárnému zvládnutí všech těchto činností. Hotová vína si uložte na bezpečném místě, ale tak, aby byly po ruce. Kdoví co nás čeká… 

Související produkty

Zátka 1 + 1 B 40x23,5

3,90 Kč

+ -
ks

Solfosteril 1 l

89 Kč

+ -
ks

Kyselina Reagenz

159 Kč

+ -
ks

BK Reagenz

599 Kč

+ -
ks

Zkumavka

69 Kč

+ -
ks

BECOPAD 20x20 220

23 Kč

+ -
ks

SO2 - Reagenz

139 Kč

+ -
ks

Zátkovačka stojanová mini

990 Kč

+ -
ks

Plusgran Gel 1 kg

69 Kč

+ -
ks

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 39 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku