Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Jak se vyrábí růžové víno

Růžové víno. Kdo by dnes neslyšel o tomto znovuobjeveném pokladu našich vinic. V současné době nabírá na velké popularitě, což velmi vítám - v parném létě je doušek sladce růžového vína s harmonickými kyselinkami velmi příjemným osvěžením. A navíc se tím i částečně řeší problém horšího odbytu červených vín.​

Zbyněk Kopeček, tým vinařského domu Kopeček, 29.9.2022.

V dřívějších, ne tak vzdálených dobách, bylo růžové víno u nás považováno spíše za něco jako podřadné víno, či řečeno hantýrkou některých vinařů - „babské pití“. I proto se asi někteří výrobci tak tvrdošíjně bránili jeho zařazení do sortimentu.

Vyrobit slušné růžové víno také není vůbec jednoduchá věc. Ale při dodržení správných postupů to jde i v prostředí těch nejmenších vinařů. 

Jako úplně první je nutné říci, že růžové se vyrábí výhradně z modrých hroznů. Jakékoliv míchání hotových bílých a červených vín za účelem výroby růžového je vinařským zákonem zakázáno a má to své logické opodstatnění.

K tvorbě růžových vín používáme dva způsoby.

1.) Samotok

První varianta je jednodušší a levnější. Posbírané modré hrozny pomeleme, odstopkujeme a necháme v kádi macerovat. Doba macerace je od 1 až do 10 hodin, to záleží na barevné intenzitě hroznů a také vůli vinaře.

Poté do kádě dáme síto a potřebné množství samotočné šťávy odčerpáme do jiné nádoby. Tam se mošt odkalí, popřípadě dosladí a může být uložen do kvasných nádob a naočkován ušlechtilými kvasinkami. Vhodné je také přidat výživu

Dále se už k tomuto mladému vínu chováme jako při výrobě klasického bílého vína.

Takto vyrobené rosé bývá zpravidla sušší, kratší a s vyšším obsahem kyselin. A také levnější, protože se nepoužije všechna surovina - ze zbytku se vyrobí normální červené.

2.) Krátká macerace

Druhý způsob je o něco složitější. Pomleté a odstopkované hrozny necháme také naležet, ale po uplynutí určené doby (1 - 6 h) veškerý obsah kádě vylisujeme

Růžové lisujeme opatrně, ne za vysokých či nárazových tlaků, aby v něm nebyli přílišné hořčinové tóny. Po odkalení opět naočkujeme kvasinkami a pokud chcete, aby mělo růžové víno větší tělo, můžete kvasný proces pomocí tekuté síry zastavit dříve. Ve víně tak bude lehounký zbytek cukru, který je v harmonii s kyselinkami a jahodovo - smetanovou vůní.

Tedy to, co právě milovníci rosé nejvíce ocení.

Růžové neboli "rosé". Již dávno neplatí, že je to nápoj pro ženy. A je skvělé nejen v létě!

V naší oblasti se vyrábí právě díky kyselinkám jedny s nejkrásnějších růžových vín na světě. Samozřejmě že růžové vyrobené takovouto technologií je dražší. Vinař při jeho výrobě spotřebuje celý objem většinou špičkových hroznů.

Když tedy vidíte ve vinotéce třeba Frankovku v pozdním sběru za 200 Kč, nedivte se. A když vedle něj je ta samá Frankovka v pozdím sběru ale růžová, měla by stát stejně.

Občas se na těchto stránkách neskromně chlubíme, že se jako jedny z mála vinařských potřeb zaměřujeme především na menší vinaře, protože cítíme, že je tato skupina ostatními dodavateli služeb velmi zanedbávána. Opravdu mnoho přípravků, které používají velké světové vinařství např. ve Francií, najdete u nás i v balení na 100 či 50 litrů. Jsou to například kvasinky, výživa, enzymy, bentonit, taninyjednoduché sady na měření a mnoho, mnoho dalšího.

Myslím, že i díky tomuto faktu si na mnoho lokálních i celostátních výstavách můžu vychutnat vysoce kvalitní "roséčka" od malých rodinných vinařství, pocházejících z vesnic napříč celým Českem a Slovenskem. 

-------------------------------------------------------------------

Přečtěte si také:

Bílkoviny ve víně umí vinaři znepříjemnit život. V podmínkách malovinařů na ně nejlépe zabírá kvalitní bentonit. Co vlastně bentonit je a jak se používá?

----------

Síra ve víně? Víte že je používali již staří Římané? A jak s ní zacházet? Vše ve článku s názvem Síření vína - proč a jak.

----------

Nerezové nádoby jsou fenomén.

----------

Kyseliny mají na celkovou chuť vína velký vliv. Právě o nich je článek s názvem Úprava kyselosti mladých vín.

----------

Zimní řez je nejdůležitější pracovní úkon ve vinici. Vše co potřebujete vědět o zimním řezu vinné revy v tomto článku.

----------

Stále můžete pomoci rostlině a půdě fantastickým přírodním hnojivem Alginit. Zadržuje vodu, dodává stopové prvky, brání vyplavování živin, váže na sebe těžké kovy a mnoho dalšího. Více ve článku Nic lepšího tady nebylo...

----------

Související produkty

FermiHill výživa Active PRO 20 g

FermiHill výživa Active PRO 20 g
 TOP PRODUKT
19 Kč
Komplexní výživa vytváří ideální prostředí pro rozvoj a růst kvasinek.
+ -
ks
skladem

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze
 Doporučujeme
99 Kč
Celý název „Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař, aneb velká vína lze dělat i v malé bečce" mluví za vše. A co víc? Brožura je aktualizovaná o nová speciální témata!
+ -
ks
skladem

FermiHill Intense 20 g

49 Kč
Pro intenzivně aromatická bílá i růžová vína.
+ -
ks
skladem

FermiHill Rose 100 g

149 Kč
Ovocná, harmonická, lehká a svěží růžová vína.
+ -
ks
skladem

FermiHill Rose 20 g

FermiHill Rose 20 g
 TOP PRODUKT
39 Kč
Ovocná, harmonická, lehká a svěží růžová vína.
+ -
ks
skladem

FermiHill výživa Fruity 20 g

35 Kč
Fermentační výživa přirozeně podporující ovocné chutě a vůně.
+ -
ks
skladem

Hroznový koncentrát (cukr) 2 kg

Hroznový koncentrát (cukr) 2 kg
 TOP PRODUKT
198 Kč
Přírodní potravinářské sladidlo bez konzervantů.
+ -
ks
skladem

Lis 55 l výklopný polonerezový VSPX

36 399 Kč
Vodní lis/hydrolis LANCMAN 55 l.
u dodavatele - na dotaz

Mlýnkoodstopkovač DMC lakovaný

13 699 Kč
Elektrický odstopkovač ze šnekem s nylonovými válcemi na hrozny
+ -
ks
skladem

Rosé

199 Kč
Vše co by jste chtěli vědět o stále více oblíbeném způsobu výroby vína - rosé.
+ -
ks
skladem

Winka Růžena

35 Kč
Jemná, malinová, příjemně perlivá a krásně lehká.
+ -
ks
skladem

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku