Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Zdravý mošt + poklidné kvašení = základ dobrého vína

Léto vstoupilo do závěrečné etapy a hrozny (alespoň v místech, která nebyla poškozena krupobitím a následnými plísněmi) se ukazují jako zdravé, perspektivní a úroda slušná. Takže, stejně jako každý rok, čeká na vinaře už jen maličkost. Hrozny sklidit z vinice a vyrobit z nich dobré víno. Ta maličkost mnou řečená je samozřejmě nadsázka. Moc dobře vím, že teď čeká vinaře minimálně dva měsíce téměř nepřetržité práce a strachu o její výsledek. Velmi důležité je první ošetření hroznů po sběru, odkalení moštu, ošetření rmutu a následné nakvášení.

Tyto procesy důrazně doporučuji provádět jen těmi nejkvalitnějšími produkty z prvotřídních materiálů. Neméně důležité je třeba u kvasinek i jejich zeměpisné určení. Vím ze zkušenosti, že třeba kvasinky vyrobené pro vína z Austrálie by těm našim nesedly. Vína pak byly převoněné a úzké.

I proto jsme letos ve Vinařském domě v Dubňanech velmi dbali na to, aby materiál ke kvašení, nakvášení i odkalení byl jen od těch nejlepších výrobců a odpovídal typům a zeměpisné poloze našich hroznů. Nejlepší viniční tratě bývají často označovány „hora“, stejně jako v názvu této řady kvasinek, kde je hora ukryta pod anglickým Hill. Celým názvem FermiHill.

Francouzský výrobce, jeden z nejlepších v oboru, nám poskytnul kvasinky na klasické naše odrůdy - od Veltlíny přes Muller, až po špičkové Rýňáky, a to za velmi příznivé ceny. V nabídce jsou rovněž speciální kvasinky pro problematické kvašení Fermihill Restart, chybět nesmí ani kvasinky pro výrobu velmi oblíbených růžových vín Fermihill Rosé, nebo Intense pro aromatická vína typu Muškát, Pálava apod.

V této řadě najdete i kvasinky Fermihill Terroir - pro fermentaci, respektující typické rysy odrůdy hroznů a jejich unikátní lokality, styl, který v poslední době raketově nabírá na popularitě. Všechny tyto kvasinky jsou v balení 20 a 100 g a mají společné dávkování: 20 g na hektolitr. Co se však liší je doporučená teplota kvašení, vše je ale srozumitelně uvedeno na etiketě.

Nově v nabídce máme také kvasinky řady Anchor. Tedy česky kotva. I to značí, že jde o kvasinky pevné, stálé a odolné. A především prémiové. V této řadě najdete kupříkladu Anchor Exotics Mosaik, které dávají víno ovocnost, plnost a jsou vhodné ke kvašení v sudu. Alchemy 1 jsou tolerantní k chladu a ovocnost udrží i při delším kvašení. Kvasinky NT 202 zase vytvářejí špičková strukturovaná červená vína s tóny černého ovoce, ostružin, tabáku. Rovněž stimulují JMK.

Základem výroby skvělého vína jsou hrozny a kvašení. Jak ale vybrat ty nejvhodnější kvasinky? Pomůže tento jedoduchý přehled >>

Já osobně se na práci s těmito špičkovými kvasinkami těším, i když naše vinice bohužel patří mezi ty silně poškozené kroupami a plísněmi. O to víc se nadřeme, ale i o to víc si případných úspěchů na výstavách budeme vážit. 

Akce:

Související produkty

Anchor Alchemy I 20 g

69 Kč
Prémiové kvasinky, vytvářející špičková bílá vína. Komplexní ovocné a květinové estery. Tolerantní k chladu.
+ -
ks
skladem

Anchor Alchemy II 20 g

69 Kč
Prémiové kvasinky, vytvářející špičková bíla vína. Uvolňuje a přeměňuje thioly- maracuja. Svěží vína s optimálními aromatickými profily.
+ -
ks
skladem

Anchor Alchemy IV 100 g

299 Kč
Prémiové kvasinky, vytvářejí špičková vína. Produkuje stabilní ovocné estery. Snížení metoxypyrazinů, které redukují zelený charakter.
+ -
ks
skladem

Anchor Exotics MOSAIC 20 g

89 Kč
Prémiové kvasinky, vytvářející špičková bílá vína. Exotická ovocnost, tioly, květiny, líčí. Vhodné také pro kvašení v sudu.
+ -
ks
skladem

Anchor NT 112 20 g

59 Kč
Prémiové kvasinky, vytvářející špičková tradiční červená vína. Vhodné také k archivaci. Jasná taninová struktura, fruktofilní. Vysoká alkoholová tolerance.
+ -
ks
skladem

Anchor NT 50 100 g

299 Kč
Prémiové kvasinky, vytvářejí špičková červená vína. Tolerantní vůči chladu, pro zrání ve dřevě i nerezových nádobách. Ovocná a kořenitá vína.
+ -
ks
skladem

Anchor VIN 13 20 g

69 Kč
Prémiové kvasinky, vytvářejí špičková svěží bílá a růžová vína. Produkuje hodně esterů, uvolňuje thioly, květinové a minerální tóny. Rychlé kvašení.
+ -
ks
skladem

Buničina - Greencel 3,35 kg

329 Kč
Čistá buničina Greencel vyčistí z kalů při lisování ještě 95% čisté šťávy
+ -
ks
skladem

D.A.P. Aktiv výživa 20 g

19 Kč
Vyvážená výživa pro kvasinky založená na fosforečnanu amonném a thiaminu bez obsahu síranů.
+ -
ks
skladem

FermiHill Buket 20 g

49 Kč
Velmi ovocné tóny s důrazem na rozmanité a lahodné aroma a vyváženou chuť s dlouhou perzistencí.
+ -
ks
skladem

FermiHill Cabernet 20 g

49 Kč
Harmonická červená vína s komplexním aroma ovoce, čokolády i tabáku.
+ -
ks
skladem

FermiHill Champion 40 g

79 Kč
Fruktofilní kvasinky pro speciální typy vín i ostatních nápojů. Mají vysokou toleranci k alkoholu.
+ -
ks
skladem

FermiHill Chardonnay 20 g

49 Kč
Svěží, plná ovocná vína s citrusovými tóny.
+ -
ks
skladem

FermiHill Cool 20 g

FermiHill Cool 20 g
 TOP PRODUKT
39 Kč
Multifunkční kvasinky pro bezpečnou fermentaci, včetně řízeného kvašení, fungující při nízkých teplotách (od 11°C). Zachovávají odrůdovost a aroma.
+ -
ks
skladem

FermiHill Fruit Red 100 g

149 Kč
Elegantní lehká ovocná vína s tóny po červených plodech a květinách.
+ -
ks
skladem

FermiHill Intense 100 g

169 Kč
Pro intenzivně aromatická bílá i růžová vína.
+ -
ks
skladem

FermiHill Red Extra 100 g

169 Kč
Pro plná ovocná kořeněná vína červených odrůd.
+ -
ks
skladem

FermiHill Rose 20 g

FermiHill Rose 20 g
 TOP PRODUKT
39 Kč
Ovocná, harmonická, lehká a svěží růžová vína.
+ -
ks
skladem

FermiHill Ryzlink 100 g

169 Kč
Čisté, elegantní a svěží ryzlinkové vína s květinovými, muškátovými, limetkovými či minerálními tóny.
+ -
ks
skladem

FermiHill Sauvignon 20 g

49 Kč
Aromatická a svěží vína s kopřivovými, citrusovými, angreštovými i minerálními tóny.
+ -
ks
skladem

FermiHill Special 20 g

49 Kč
Kvasinky pro primární a sekundární fermentaci, vhodné pro výrobu šumivých vín a ciderů.
+ -
ks
skladem

FermiHill Terroir 100 g

129 Kč
Pro fermentaci, respektující typické rysy odrůdy hroznů a jejich unikátní lokality. Vhodné také pro produkci vín „sur lie”.
+ -
ks
skladem

FermiHill Veltlin 20 g

FermiHill Veltlin 20 g
 TOP PRODUKT
49 Kč
Svěží vína typu Veltlinského zeleného s typickými tóny po svěžím ovoci, lehkém pepři a koření.
+ -
ks
skladem

Maxaferm 100 g

79 Kč
”Nejlepší kontrola alkoholového kvašení”. Komplexní výživa (živná sůl) pro fermentaci .
+ -
ks
skladem

Rapidase Clear 15 g

89 Kč
Enzymatický přípravek pro odkalení moštu bílých vín. Odkalovací enzym.
+ -
ks
skladem

Rapidase EX color 15 g

99 Kč
Pro zlepšení extrakce a intenzity barvy, barevné stability a celkového procesu zpracování modrých hroznů.
+ -
ks
skladem

Rapidase Expression 15 g

Rapidase Expression 15 g
 TOP PRODUKT
99 Kč
Specifický lisovací enzym pro maceraci rmutů moderních bílých vín.
+ -
ks
skladem

Tan Fruit Blanc 100 g

179 Kč
Komplexní antioxidační prostředek s taniny
+ -
ks
skladem

Tan Fruit Rouge 100 g

489 Kč
Komplexní antioxidační prostředek s taniny pro modré odrůdy
+ -
ks
skladem

Další články

Kdy začít se sběrem

Kategorie: Léto

Vinobraní se blíží vysokým tempem a klasickým dilematem vinaře je v tomto období rozhodnutí o tom, kdy vzít nůžky a úrodu sklidit. Nalezení optimálního termínu spočívá v hledání kompromisu - na jedné straně je to čekání na dostatečnou vyzrálost hroznů, na té druhé promeškání této doby a s tím přicházející hrozba plísně, která může při dozrávání hrozny velmi negativně ovlivnit. Kromě plísně to můžou být i špačci, kroupy a další. Jak tedy stanovit ideální termín sklizně hroznů a co všechno to obnáší? Čtěte dále.

Plíseň šedá - jak se jí bránit

Kategorie: Léto

V průběhu léta a podzimu se ve sluncem zalitých vinicích skrývá temná hrozba v podobě plísně šedé. Tato zákeřná choroba může poměrně rychle zmařit celoroční vinařovo úsilí, a to těsně před jeho vrcholem, tedy vinobraním. Odhalte s námi tajemství této nebezpečné houby a objevte osvědčené způsoby, jak udržet vinice zdravé a odolné.

Výroba domácího ovocného vína - úvod

Kategorie: Léto

Alternativou klasických révových vín jsou vína ovocná. Ne každý vinařský nadšenec se narodil a žije ve vinařské oblasti Čech nebo Moravy a má přístup k révovým hroznům. V naší zemi je spousta lidí napříč všemi generacemi, kteří přebytky ovoce ze své zahrádky s nadšením i úspěchem mění ve víno. O tom, jak konkrétně jej vyrobit si bude řeč v několika článcích. V tomto prvním se budeme věnovat základům výroby ovocného vína a najdete tu i osvědčený recept.

Poslední hrozby před vinobraním - jak na ně

Kategorie: Léto

Déšť z posledních dní určitě prospěl všem rostlinám včetně vinice. Pomohl nejen její vitalitě, ale také plísni šedé, pro jejíž šíření jsou nyní ideální podmínky. Kromě ní chtějí úrodu předčasně uzmout i poněkud živější predátoři. Jak se s tímto vším vypořádat a dojít tak k plnohodnotnému vinobraní?

Houbové choroby zpátky ve hře

Kategorie: Léto

Větsí množství srážek, vysoká vlhkost a nižší teploty, které se u nás v poslední době objevily, daly houbovým chorobám opět možnost šířit se. Proto bych doporučil uskutečnit (doufám že) letos poslední, ale o to důležitější postřik proti všem plísním - padlí révové (oidium), plíseň révová (peronospora) a plíseň šedá. Co v tomto období tedy konkrétně dělat?

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku